Raoul L'air

KTK-II

Lokakuisena sadepäivänä 17.10.2022 Raoul vaipui ikiuneen oman laumansa keskellä. Miksi vasta seitsenvuotias nuori lähti, sen salaisuuden vei ori mukanaan.
Raoulilla oli lupaava tulevaisuus edessään. Sen silkkisten, pitkien jouhien kosketuksen voi yhä tuntea tuulen kuiskauksessa, pehmeän ja matalan hörähdyksen voi kuulla laskevassa illassa. Mutta mikään ei tuo silti ratsuista luotettavinta enää takaisin.

Lepää rauhassa.

Se oli myönnettävä: Riario ei vain kerta kaikkiaan täyttänyt niitä kriteereitä, joita Iivari sille pääratsuna olisi tahtonut asettaa. Orin uudelleenkoulutus oli yhtä soutaa-huopaa-liikehdintää, eikä se tuntunut omaksuvan uutta tapaa liikkua vaikka mitä yritti. Olisipa sen saanut kouluttaa heti alkuun itse...

Näin saapui maailmaan Riario vol. 2.0. Kaikessa hiljaisuudessa Le Château de Danslairin kanssa tehtiin sopimus Beija Flor-tamman astuttamisesta, ja tammikuisena aamuna tämä odotettu ruunikko-ori näki päivänvalon ensimmäistä kertaa. Emän tissiä hamuavalla räpsyripsellä ei ollut hajuakaan, millaisia paineita sen kepoisille hartioille oli asetettu jo ennen kuin se oli ollut edes papuna vatsassa.

Eikös sen polven pitänyt pojasta parantua?

Uranuurtaja

Raoul on hivenen jähmeä kaveri mieleltään. Se lämpenee uusille asioille suhteellisen hitaasti, ja isänsä tapaan tämäkin ori urautuu helposti: kun asiat on kerran tehty yhdellä tavalla, ne tehdään niin aina. Totaalisesti kuppi ei muutoksista nurin mene, mutta Raoul osaa kyllä uppiniskaisesti väittää vastaan: jos nouset aina vasemmalta puolelta satulaan, kääntää ratsu aina saman kyljen sinulle. Koitapa vain kivuta oikealta puolelta, niin Raoul kääntyy silti väkisin vasemmalle kuin magneettinauha. Kun lopulta asiat kuitenkin hoidetaan orin mielestä väärällä tavalla, se pyöräyttää silmiään ja näyttää perinjuurin järkyttyneeltä — mitä se varmasti viileän ulkokuorensa alta on.

Raoul on kuitenkin kohtelias. Se ei pura pahaa mieltään ihmisiin, eikä edes toisiin hevosiin. Kun orin maailma järkkyy sille tulee tietty ilme ja koko olemus valpastuu, mutta mitään muuta ei tapahdu. Ei sutsisatsia, ei pärinää, ei kiihkeitä liikkeitä. Kun osa hevosista räjähtelee ulos (Faust ja Amado näin heti kättelyssä mainittuina), Raoul tekee sen introvertisti sisään. Ori painaa ahdistuksen piiloon ja menee henkisesti sykkyrälle, mutta tehtävänsä, oli se sitten harjatessa paikallaan seisominen tai piaffe-passage-siirtymä, se hoitaa aina kunnialla loppuun.

Käytännössä katsoen Raoul on siis helppo käsitellä. Se ei häsellä, sählää eikä hermostu vaikka kaikki ei olisikaan aina mukavaa. Pinttyneiden tapojen muuttaminen käy työstä, mutta toisaalta jos rutiinit toimivat hyvin niin miksipä niitä turhaan vaihtamaan.

Ratsuna Raoul on ihanan tasainen. Se ei kiihdy kovin helposti eikä säiky, ja silloinkin kun pasmat menevät sekaisin väärässä järjestyksessä tehdystä verryttelystä tai vieraasta paikasta, ei Raoul ilmaise mieltään muuten kuin muuttumalla jännittyneeksi ja pahimmillaankin vain paikalleen jäätyneeksi patsaaksi. Kun kaikki on hyvin, vastaa ori apuihin nopeasti ja täsmällisesti ilman yli- tai alisuoriutumisia. Nopeana oppijana Raoul on helppo ja mukava kouluttaa eivätkä asiat putoa sen päästä pois kun ne on sinne kerran saatu asetettua. Toisaalta tämä antaa myös paineita tehdä asiat heti oikein: kun Raoul on jotain oppinut, se ei tahdo sitä enää muuttaa. Hyvän ja perinpohjaisen pohjatyön merkitys on äärimmäisen korostunutta kun ratsu kirjoittaa kaiken kiveen...

Sukutaulu selvityksineen

i. Riario
PP-MVA VIP MVA Fn, KTK-II, Maestro Steed, YLA1
mkm spn, 165 cm
ii. Glace
mkm spn, 167 cm
iii. Glacier
mkm perch, 168 cm
iie. Hoja AS
trn pre, 160 cm
ie. Avanta
rnkm psl, 158 cm
iei. Rei do Lua
rnvkko psl, 156 cm
iee. Amiga
rnkm psl, 153 cm
e. Beija Flor
rnkm psl, 155 cm
ei. Bernitto
rnkm psl, 158 cm
eii. Bénevito
rnkm psl, 160 cm
eie. Toeva da Sartici
rtkm psl, 153 cm
ee. Floriana
rnkm psl, 154 cm
eei. Flamenco
prn psl, 159 cm
eee. Rhianná
vkkokm psl, 152 cm


Sukuselvitys

i. Riario hankittiin loppuvuodesta 2019 Zeniin tuomaan lisää verta spn-jalostukseen. Ori on lähtöisin yksityiseltä kasvattajalta Tomskista, ja se pääsikin heti tulikokeeseen Iivari von Hoffrénin matkaratsuna Vecnon erämaassa. Hyväluontoinen tukkajumala on ollut myös näyttelytuomareiden mieleen, ja sen ainoaksi huonoksi puoleksi voisi laskea turhat show-liikkeet, jotka nekin ovat luultavasti kasvattajan koulutuksen peruja.

ii. Glace on selkeästi Riarion tukkajumalageenien taustalla, sillä tällä orilla on vieläkin pidempi ja leijonanharjamaisempi jouhitus kuin pojallaan — uskokaa tai älkää. 167 cm korkea hopeaharjainen kimo on näyttävä ilmestys, jolta kyllä show-liikkeitä löytyy. Venäläisperäinen ori on esiintynyt lukuisissa tapahtumissa ja kilpaillut working equitation-kisoissa matalalla tasolla. Hieman häslä ori ei meinannut alkuun saada tuulta purjeisiin WE-radalla, mutta oikean ratsastajan löytyessä se ryhtyi niittämään pientä menestystäkin. Tällä hetkellä Glace pitää majaansa Belgiassa.

ie. Avanta hurmaa hyvin hitaasti vaalenevalla papurikkokimollaan. Pehmeän luonteensa ansiosta lusitanosta olisi vaikka terapiahevoseksi, ja Tanya-omistajan tyttäret opettelivatkin nuorena hevosmaailman saloja juuri tämän tamman kanssa. Nuorempana Avanta kävi esiintymässä tapahtumissa, mutta suurimmaksi osaksi se on saanut viettää rauhaisaa kotielämää. Varsoja on kertynyt neljä, joista Riario on ainoa ei-puhdasrotuinen lusitano.

ei. Rei do Lua ei voi kehua olevansa mitenkään spektaakkelimainen, mutta kyllä kultakarvainen ruunivoikko on silti ihan kaunis näky katsella. Ori on kantakirjattu III-palkinnolla. Ranskasta Venäjälle tuotu "Rei" on kuitenkin ehtinyt jo muutaman kymmenen varsaa tehdä, ja fiksu, kilttiluontoinen ori on tehnyt jopa opetustyötä. Se minkä 158 cm mitassa koreudessa ja rakenteessa hävitään, luonteessa voitetaan.

Jälkeläiset

Raoul ei ole vielä jalostuskäytössä.

Periytyviä ominaisuuksia ei voida vielä määrittää.

Syntyi Skp. Nimi Emä Omistaja Meriitit
20.09.22 o. Raziel d'Dzelzain Cintilante d'Delm Baffner Estate (VRL-13834)
26.07.22 t. Berylio d'Dzelzain Topazio Zen

Näyttelytulokset

Kantakirjaus 116. tilaisuudessa

19.5 + 18 + 19.5 = 79.2%

Pikakuulumisia

Varsinaiset tarinalliset tekstit voit lukea päiväkirjasta

15.02.2022 | Lupaava alku

Varovaisesti Raoulista voisi sanoa että kyllä, pojasta polvi parani. Luonteeltaan se muistuttaa paljon isäänsä ja ulkonäöllisesti nämä ovat melkein kuin kaksi marjaa, mutta rakenteeltaan Raoul on hieman tanakampi ja vahvempi — rouhean röyhkeästi se laitettiin heti destrier-luokkaan, mikä kertoo varmasti odotuksista mitä nuoren harteille on pistetty.

Lupaavalta kuitenkin vaikuttaa. Raoulin ratsukoulutus on sujunut suoraviivaisesti, ja onpa se muutamissa kotitallilla pidetyissä turnajaisiloitteluissa käynyt kokeilemassa noviisiluokkia. Ensimmäisellä kerralla Raoulia selvästi jännitti uudet asiat tutussa ympäristössä, mutta jo seuraavan viikon alta escuela-tapahtumassa ei silmäkään enää värähtänyt. Tarkoituksena onkin jatkaa VHRY:n tapahtumissa pyörimistä koulutuksen ohella itsevarmuuden ja rohkeuden lisäämiseksi. Kevään aikana voisi jo koittaa uskaltautua vieraillekin paikoille noviisiluokkiin, mistäs sitä tietää!

"Raoul"


 • spanish norman, ori
 • 162 cm, väriltään ruunikonkimo (EE/AA/GG)
 • Syntynyt 13.01.21, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Le Château de Danslair
 • Zenin omistuksessa (VRL-01436)
 • VH21-211-0001 / PKK4758
 • destrier, baixa escola ()
 • Groomi etsinnässä
  Ei osallistu vielä turnajaisiin  Kantakirjattu II-palkinnolla

  Kuvagalleria

  #raoullair


  Rakennekuva.


  Raoul 2022.

  Raoul 4-vuotistalvenaan.

  Kukaan ei muistanut kertoa Raoulille että 2-vuotiaat ovat rumia. Hän hyppäsi suoraan komistus-vaiheeseen!

  Raoulin ensimmäinen talvi.

  VHRY

  Sijoituksia 10 kpl, joista voittoja 5 kpl
  CUP: 26 p. (3 sijaa)

  14.08.22, Zen alta escuela I, 1/16
  13.08.22, Zen, asetaitorata metsästys II, 1/4
  06.08.22, Zen, peitsaus, 1/14
  30.06.22, Royal Gardens, alta escuela II, 3/11 (6 p.)
  26.06.22, Zen, alta escuela noviisi, 4/9
  30.04.22, Cresthill Baroques, asetaitorata noviisi, 1/9 (10 p.)
  30.04.22, Cresthill Baroques, alta escuela noviisi, 1/14 (10 p.)
  20.03.22, Zen, alta escuela noviisi, 2/7
  06.02.22, Zen, alta escuela noviisi, 2/17
  03.02.22, Cresthill Baroques, alta escuela noviisi, 2/5

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.