Linnanmaisemia Riianlahdella

Syksyllä 2015 Suomen sisäänpäinlämpiävät piirit pohjolan perämetsissä saivat jäädä taakse Zenin muuttaessa lähemmäs Keski-Eurooppaa Länsi-Latviaan. Myös puitteet kokivat huiman nousun sijainnin ohessa: pieni pakettitalli, katteeton hiekkakenttä ja puinen omakotitalo vaihtuivat aateliaikojen suureellisiin puitteisiin useine rakennuksineen upeilla ratsastustiloilla varustettuna. Päärakennuksenakaan ei ole sen vaatimattomampaa kuin kiviseinäinen, klassistinen linnakartano esipihoineen. Tila sijaitsee Saulkrastissa, n. 60 km päässä pääkaupungista Riikasta ja 2 km päässä Riikanlahden rannalta. Yli satahehtaarisesta, rauta-aitojen ympäröimästä tontista suurin osa on havuvoittoista metsää. Pieni joki virtaa tilusten pohjoispuolella kohti Gauja-jokea, sen ylitse on ainoa ajokuntoinen tie Saulkrastiin.


Keskeisimpien tilojen sijainnit.

Etelälaitumia.

Maneesi 2019 peruskorjauksen jälkeen.

Maastomaisemia.

Tallin arki

Tallipäivän kulku riippuu hyvin paljon henkilön itsensä asemasta: tallipojat ja -tytöt sekä hevosenhoitajat noudattavat tiukkaa aikataulua aina kello seitsemän aamuruokinnasta iltakierrokseen. Kaiken on tapahduttava säntillisesti ja oikeassa järjestyksessä, eikä virheisiin ole paljoakaan varaa mikäli aikoo pitää työpaikkansa. 

Sen sijaan hierarkiassa ylempänä sijaitsevat ihmiset — Lähinnä Iivari, Vitaliya ja Clave sekä yksityishevosten omistajat — saavat nauttia varsinaisesta luksuselämästä, sillä heidän ei tarvitse tehdä tallissa mitään raskasta työtä elleivät erikseen niin jostain kumman syystä tahdo: sitähän varten ovat työläiset! He saavat vapaasti hoitaa hevosia ja keskittyä liikuttamiseen, kouluttamiseen sekä kisaamiseen. Omaa ratsuaan ei ole pakko hakea edes tallista, aina löytyy tallipoika juoksutettavaksi... Ja heidänhän on juostava, mikäli mielivät ylentyä joskus.  Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Talitoiminnan lisäksi Dzelzain tarjoaa majoituspalveluja vierailijoille, joita voivat hyödyntää (välillä jopa alennetuin hinnoinn) myös yksityishevosten omistajat sekä työntekijät. Voit lukea lisää majoittumisesta täältä.

Riviin, järjesty!

Karsinoissa on hamppurouhepohjat, ja jokaisesta ratsunamajasta saa ikkunan auki niin että varsinkin tallin- tai linnanpihaa reunustavista karsinoista voivat hevoset seurailla pihan menoa. Ykköskarsinan viereinen "pesupaikka" on nykyisin lämpökarsina, jossa infrapuna lämmittää hevosen ja ratsastajan lihaksistoa hoitamisen ja varustamisen ajan — varsinkin talvisin siis varsin kätevästi valmistelee ja myös viimeistelee treeniä! Parkettilattiaisista varuste- ja loimihuoneista on kumpaisestakin portaat yläkertoihin, joista taasen löytyvät oleskelutilat pikkukeittiöineen, saniteettitiloineen sekä pukukaappeineen.
Zenin omistamien hevosten lisäksi päätallissa majailevat myös yksityishevoset. Myyntihevoset asuvat omassa pienemmässä, 30-paikkaisessa tallissaan kentän toisella puolella. Alusina myyntikarsinoissa käytetään hamppurouhetta.


Karsinapaikat pohjapiirroksineen.
1. Umbra
2. Topaz
3. Luna
4. Agnes
5. Esmeralda
6. Naira
7. Varsomiskarsina
8. Uula
9. Leo
10. Reina
11. Kali
12. Varsomiskarsina
13. Maggi
14. Ruby
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36. Faust
37. Knut
38. Uno
39. Hesato
40. Riario
41. Duke
42. Fred
43. Välske
44. Tuure
45. Radon
46.
47.
48.
49.
50.

Tarhausryhmät

Hevoset saavat olla mahdollisimman paljon ulkona erilaisilla pohjilla ja niin suurissa aitauksissa kuin vain pystymme tarjoamaan. Heinät ovat heinäverkoissa, ja tarhoihin jaetaan rehut vähintään kolme kertaa päivän aikana. Orit tarhataan yksin talvikaudella, kesäisin ne pääsevät hieman kauemmaksi pihasta yhteiselle kesälaitumelle. Tammat ja fiksut ruunat muodostavat 5-20 hevosen laumoja.