UTF-8 ZEN

Linnanmaisemia Riikanlahdella

"Suolainen merituuli pörrötti hänen hiuksiaan. Lokit kirkuivat autereisessa aamussa aaltojen taukoamattoman vellomisen kohistessa taustalla."

Syksyllä 2015 Suomen sisäänpäinlämpiävät piirit pohjolan perämetsissä saivat jäädä taakse Zenin muuttaessa lähemmäs Keski-Eurooppaa Länsi-Latviaan. Myös puitteet kokivat huiman nousun sijainnin ohessa: pieni pakettitalli, katteeton hiekkakenttä ja puinen omakotitalo vaihtuivat aateliaikojen suureellisiin puitteisiin useine rakennuksineen upeilla ratsastustiloilla varustettuna. Päärakennuksenakaan ei ole sen vaatimattomampaa kuin kiviseinäinen, klassistinen linnakartano esipihoineen. Tila sijaitsee Saulkrastissa, n. 60 km päässä pääkaupungista Riikasta ja 2 km päässä Riikanlahden rannalta. Yli satahehtaarisesta, rauta-aitojen ympäröimästä tontista suurin osa on havuvoittoista metsää. Pieni joki virtaa tilusten pohjoispuolella kohti Gauja-jokea, sen ylitse on ainoa ajokuntoinen tie Saulkrastiin.

Talleja on yhteensä kolme: suurin talli on päätalli kivetyllä sisäpihalla, pihapiirin lounaskulmassa sijaitsee pitkä kilpatalli ja tammatalli.


Päämaneesi.

Maneesi on suuri ja katsomotilaa siinä riittää isommillekin kisoille järjestettäväksi, myöskin perinteinen kahvio löytyy, tietenkin. Kentän laidalta löytyy katettu katsomo. Molemmissa tiloissa on pohjaratkaisuna hiekka-kivituhkaseos kumirouheella.

Tallilta löytyy myöskin vanha ovaalinmallinen ratsastusrata, joka nykyisin saa toimia laukkaponien treeniratana. Radan varressa on myös pieni katettu katsomo, joten myös sillä on mahdollista järjestää erinnäisiä tapahtumia jos tarvetta löytyy.

Suurin osa maastoista on metsäistä maata, mutta pienellä vaivalla pääsee myös Riikanlahden rannalle, jossa varsinkin laukkaponit saavat treeniä keväästä syksyyn.Keskeisimpien tilojen sijainnut.

Ulkopiha.

Ulkoareenan pihanpuoleinen kulma.

Jylhiä Latvian maastoja.