Pähkinänkuoressa

Zenin nimissä järjestetään monenlaista toimintaa, ja yksi tallin kantavia tekijöitä onkin interaktiivisuus sekä yhteisöllisyys: tapahtumia mietitään ja järjestetään yhdessä muiden kirjoittajien kanssa, eikä villejäkään ideoita ammuta heti alas.

Perinteisesti Zenissä tapahtuu myös kasvatustoimintaa Dzelzain-loppupäätteellä. Varsinaista kilpailutoimintaa ei ideologisista syistä ole, mutta VHRY:n nimissä pyörivät kuukausittaiset turnajaiset ja tietenkin kasvatustoiminnan vuoksi myös PKK-näyttelyitä järjestetään tasaiseen tahtiin.

Selkeä pääpaino on kuitenkin tarinallisuudessa, kaikki muu tulee siinä ohessa. Zen on alusta kaikille kirjoittajille, jotka kaipaavat virtuaaliharrastukseensa muutakin kuin sitä tavanomaista talliarkea. Sitä kun Dzelzainin varjoisat nurkat, kummat sattumukset ja kysymyksiä herättävät henkilöt kun eivät ole nähneetkään, tavanomaista...Tahdotko lukea tiivistelmän Zenin (ja Dzelzainin) toiminnasta kirjoittajan (irl) vaiko kirjoitettavan (url, hahmojen) näkökulmasta?

IRL

Tarinointi

Zenin tärkein toimintamuoto nykyisin on tarinointialustana toimiminen. Kirjoittaminen tapahtuu yhteisellä foorumilla, ja muodoltaan se on vapaata: pidit sitten enemmän perinteisestä hevosen päiväkirjan täyttelystä, oman novellikokoelman kasaamisesta tai RPG-kirjoittelusta, löytyy Zen-foorumilta tilaa kaikille.
Jokainen kirjoittaja on tervetullut mukaan niin monen hahmon kanssa kuin suinkin tahtoo, ja juonenkulku on varsin vapaa: voit kehitellä täysin omasi tai hypätä täysillä Dzelzainin suuriin kiemuroihin mukaan. Tapoja osallistua on lukuisia: hevosenhoitajana, työläisenä, yksityishevosen omistajana, oppilaana tai vaikka vain vierailevana tähtenä.

» Miksi tulisit juuri Zeniin? Siihen on monta hyvää syytä!

Mukaan liittyminen on helppoa. Kirjoita hakemuksesi hahmoesittelyn muodossa liittymisboardille, jolta löytyvät myös yksityiskohtaisempia vinkkejä hahmon luomiseen mikäli oma inspiraatio tökkää. Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä eikä hahmonluonnista kannata ottaa turhia paineita: mikäli ensimmäinen yritys ei inspannutkaan, ei hätää, voit aina luoda lisää mielenkiintoisempia persoonia!

Hevoskasvatus ja -myynti

Zenissä on kasvatettu virtuaalihevosia eri roduista melkein perustamisvuodestaan lähtien. Nykyisin suunta on lähinnä barokkihevosissa, ja nimenomaan rakenteensa ei rotunimikkeensä puolesta: tynnyrinmalliset ja väkivahvat spanish norman-hevoset ovat melkeinpä jo niin edustettuja kasvattilistalla, että sitä voisi kutsua kasvatusroduksi. Myös vanhanmallisia PSL- ja PRE-hevosia syntyy, puhumattakaan kaikista yksittäisistä outolinnuista kuten SGSH ja kladrub.

Kasvatus ei tapahdu liukuhihnamaisesti, vaan varsoja syntyy aina vain harkituista yhdistelmistä, sellaisista jotka voisi jättää itselleen mikäli kauppa ei käy.

Jokaisella syntyneellä kasvatilla on kasvattajaturva takana, tarkoittaen sitä, että apua saa aina. Tarvitsit siis Dzelzain-päätteiselle hevosellesi valmennustekstejä, apua isä- tai emämateriaalin etsinnässä tai mitä vain, on Zenin ylläpito aina yhden viestin päässä.

Zenin myyntitallista löytyy välillä myös muita myytäviä hevosia. Jokaiselle myytävälle tulee ohessa olevat kuvat ja tekstit mukaan. Ilmoituksessa olevan hinnan voi olla noteeraamatta, mikäli omaan harrastukseen ei virtuaalieurojen laskeminen kuulu.

Myytävistä hevosista, niin kasvateista kuin muistakin, ilmoitellaan yleensä Keskusta-foorumin eläinmyynnin puolella. Viestiä voi laittaa myös suoraan vaikkapa sähköpostitse — voipi olla että hiljaisesta myynnistä löytyy juuri tarpeisiisi sopiva hevonen. Kysyvä ei tieltä eksy!

» Lue lisää kasvatustoiminnasta
» Myyntihevoset

Opetus

Zen on siitä erikoinen virtuaalitalli, että sen opetustoiminta tähtää opettamaan myös itse kirjoittajille jotain, eikä vain osallistuville hahmoille. Mikäli klassinen kouluratsastus ja/tai haute ecole siis kutkuttaa hiemankaan, olet oikeassa osoitteessa. Kuinka hevoselle koulutetaan levade, entä miten ratsastetaan korkeaa koulua pelkällä istunnalla? Täällä se selviää!

Suurin osa tehtävämuotoisesta koulutuksesta on suunnattu vain Zenin jäsenille, jotka voivat halutessaan edetä myös erikseen tehdyn, henkilökohtaisen opetussuunnitelman kautta. Harvakseltaan järjestetään myös ulkopuolisille avoimia koulutuksia.
Oppimateriaali on samaa joita ylläpito käyttää irl-oppilaillaan: Zenissä testataan, mikä tehtävä on toimiva ja mikä ei.

» Tuntikalenteri
»Pikaperehdytys alta escuelan maailmaan

Turnajaiset ja näyttelyt

Zenissä pyritään järjestämään kuukausittan VHRY:n kalenteriin lisättäviä turnajaisia. Tämän lisäksi harvakseltaan foorumille ilmestyy PKK:n alaisia näyttelyitä, joista mainittavana on vuosittain järjestettävä National Desert Horse Show.

Koska klassisiin periaatteisiin (ja tallin henkeen ylipäätänsä) ei kilpaileminen sovi, ei varsinaista kisatoimintaa ole. Turnajaisten yhteydessä puhummekin mieluummin kilvoittelusta korostaaksemme vapaamielisyyttä ja eroa urheiluhevoskulttuuriin.

URL

Kasvatustoiminta

Zenin hevoset tunnetaan laadusta, jos ei muusta. Tallin suuresta kapasiteetista huolimatta varsoja syntyy vain tarkoin harkituista yhdistelmistä, ajatuksena kuinka jokainen kasvatti ansaitsee jo suunnitteluasteesta lähtien pelkkää parasta. Liukuhihnakasvattajaksi tallia ei siis voi missään nimessä kutsua — tiedättehän, se kulunein ja ärsyttävin fraasi ikinä: ei määrä, vaan laatu.

Kasvatustoiminta Zenissä tähtää vahvarunkoisiin, barokkimallisiin hevosiin. Koitamme herättää henkiin vanhaa vahvaa ratsumallia, joka soveltuu tynnyrimäisen rungon, hyvän selän ja suorien, vahvojen jalkojen ansiosta korkeaampaankin kouluratsastukseen. Tästä syystä kasvatuksen pääpaino on tällä hetkellä spanish norman-hevosissa, vaikkakin koitamme myös esimerkiksi iberikkojen kohdalla kääntää rakenneominaisuuksia takaisin alkuperäiseen, raskaampaan malliin.
Rakenteen lisäksi vaalimme myös hyvää luonnetta. Hevonen saa olla persoona eikä kaikkien tarvitse olla noviisien ratsuja, mutta sen on oltava helposti koulutettavissa ja yhteistyökykyinen. Vanhempia valitessa katsomme tarkkaan siis myös yhdistyvät luonteenpiirteet, ja eritoten emän hyvällä päällä on merkitystä. Kipakoille tammoille etsimme tasoittavia oreja, ja verkkaisille raahustajille hankimme tulikavioisemman puolison.

» Kasvattilistat sekä kasvattien ostamisesta

Ratsastus ja koulutus

Vaikka Zen ei täytäkään ratsastuskoulun kriteereitä, eikä se kyseiseen kategoriaan tahtoisi ikinä osuakaan, järjestetään tallin tiloissa tasaiseen tahtiin klassisen kouluratsastuksen sekä historiallisten turnajaisiloitteluiden opetustilaisuuksia. Opetamme myös paljon maastatyöskentelyn kautta, josta jokaisen hevosen ja ratsastajan koulutus aina ensin lähteekin liikkeelle.
Suurin osa koulutuksesta on avoinna vain tallin omalle henkilökunnalle työn laadun ylläpitämiseksi, mutta harvakseltaan ovemme ovat avoimet myös ulkopuolisille oppijoille.

Koulutus tapahtuu aina pienryhmissä, mieluiten yksityisesti. Tallin hevosista osa on lainattavissa, mikäli omaa ei ole tai se vaaditulle tasolle ole vielä yltänyt. Opettajana toimii suurimmaksi osin Zenin oma Iivari von Hoffrén. Varsinaisia turnajaislajeja, kuten skill at arms ja joustaus, voi harvakseltaan paikalla ollessaan valottaa herra Antioco Calabrese.

Huomioittehan, että Zen ei valmenna kilpailevia kouluratsukoita. Oppia saa klassisesta maailmasta tulla aina hakemaan, mutta näkemyserojen vuoksi talli ei tahdo olla mukana modernin urheilukouluratsastuksen kannatuksessa. Samaisesta syystä tiloissa ei tapahdu omien tilaisuuksien lisäksi kuin korkeintaan rotunäyttelyitä ja VHRY:n alaisia, kevytmielisiä turnajaisia. Ratsastajia ei kannusteta kilpailuhenkisyyteen, vaan jokainen etenee juuri niin hitaaseen tahtiin kuin ratsukon heikoin lenkki — oli se sitten kaksi- tai nelijalkainen — vaatii.

Hevosvälitys

Mikäli etsinnässä on astetta laadukkaampi ratsu- tai vaunuhevonen, kannattaa katseet suunnata Zenin myyntitalliin. Kauttamme kulkee ympäri maailman tarkkaan valittuja hevosia sekä poneja aina destrier-tason rolls royce-ratsuista eksoottisiin erikoisrotuihin.
Myyntihintoihin sisältyy omaeläinlääkärin suorittama lähtötarkastus sekä matkustusasiakirjat, mikäli hevonen suuntaa maan rajojen ulkopuolelle. Ostotarkastuksista ja kuljetuksista sovimme aina erikseen. Kauttamme on lähtenyt hevosia niin ympäri Eurooppaa, Lähi-Itää, Venäjää kuin aina Kanadaankin saakka, joten pitkätkin kuljetukset onnistuvat kauttamme luontevasti.

Kiireiden mukaan kaikkia myyntihevosia koulutetaan eteenpäin, minkä vuoksi hinta yleensä kasvaa ajan myötä. Eipä tallissa ikinä yksikään hevonen turhaan pitkään seiso, vaan monesti myytävät menevät heti käsistä ensimmäisellä ilmoituksella. Nopeat syövät hitaat kun hyvistä tilaisuuksista puhutaan!

» Myytävät hevoset

Turismi

Kuten moni muukin historiallinen kohde nykypäivänä, myös Dzelzainin suurin tulonlähde on turistit. Erilaisten majoitusmahdollisuuksien lisäksi suurin osa linnan kamareista ja saleista on vuokrattavissa kokous- ja juhlakäyttöön kaikkine palveluineen.
Itse linnan alueelle ei ilman hyvää syytä vapaata pääsyä ole, mutta erityisestä pyynnöstä tiluksia voidaan esitellä pienille ryhmille.

Luo hahmo ja liity mukaan

Meillä on aina tilaa uusille kirjoittajille hoitajan, työläisen, hevosenomistajan tai minkä tahansa muun muodossa. Hahmorajaa ei ole: kirjoita niin monesta persoonasta kuin tahdot.

Kasvatit

Kasvattilistat, Hall of Fame sekä myytävät Zeniläiset.

Hevosvälitys

Muut myytävät hevoset. Linkki aukeaa foorumille.

Tulevia koulutuksia

Zenin tiloissa järjestettävät pienryhmätilaisuudet. Yksityisopetuksesta kannattaa kysellä suoraan sähköpostitse.
Linkki aukeaa foorumille.

Turnajaisten tuiskeeseen

Näyttelyiden lisäksi Zenin tiloissa järjestetään kuukausittain tapahtumia VHRY:n nimissä. Linkki aukeaa foorumille.

Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.