Topazio

Fn, KTK-III, Apprentice Steed

Esmeralda oli tehnyt jo muutaman kauniin varsan lahjana maailmalle, mutta jostain syystä yksikään niistä ei ollut jäänyt Zeniin. Jo ennen Topazion syntymää pohdittiin siis jo, pitäisiköhän tämä varsa jättää kotiin. Kun joulunapslviikolla karsinan pahnoilta löytyikin sitten selkeästi pearl-värinen tammavarsa, oli päätös loppuunlyöty: Esmeraldan tammalinjalle oli löytynyt jatkaja.

Topaz on perinyt vanhempiensa parhaimmat puolet — tässä on kasvattajan suuri kiitos ja ylpeys. Nuoruuden innostuksen hiljalleen laantuessa Topazista on kuoriutunut rauhallinen, arvokas ja hillitty hevonen, joka tuntee etikettinsä läpikotaisin. Häsläämistä, kiukuttelua ja uppiniskaisuutta se ei harrasta, ja jos jonkun hevosen kanssa aiot jättää sukulaislapset keskenään temuamaan niin tämän: Topaz ottaa emänsä tapaan huolen niin ihmis- kuin hevoslapsistakin. Luonnekin on mitä lempein vaikkei aivan mikään sylittelyheppa kyseessä olekaan.

Joskus vyönkiristys saattaa aiheuttaa närää, varsinkin jos se suoritetaan kiireellä. Silloin on harvinainen tilaisuus nähdä hapan ilme Topazin kasvoilla, ehkä jopa kärttyisä hännän huiskaus. Sitä enempää se ei kuitenkaan koskaan tee mieltään osoittaakseen.

Ei ole ihme miksi Topaz on yksi tallin suosikkiratsuista, sillä sen pehmeydelle ei mikään vedä vertoja. Rohkea ja selväpäinen tamma ei pienestä hetkahda, ja apuja se kuuntelee maltilla, tarkoittaen sitä ettei reaktiota tarvitse odottaa jokaiseen ratsastajan virheliikkeeseen vaikka suhteellisen kevyesti ratsu apuja muuten kuunteleekin. Viisaana Topaz osaa suodattaa, mikä kankunpainalpsl nyt ehkä kuului tilanteeseen, mikä ei.

Alkeisratsuna Topaz on siis mainio. Toisaalta se osaa myös hieman luistella töistä mikäli selässä on pallo hukassa, tehden vain tasan tarkalleen sen verran mitä pyydetään. Kokeneempi ja napakampi ratsastaja saa kuorittua Topazin todellisen potentiaalin esiin. Mikään tallin näyttävin ja lennokkain ratsu helmikarva ei ehkä ole, mutta voimaa sekä taitoa kylläkin.

Sukutaulu selvityksineen

isä Duc Obscur
YLA2 PKK-V PP-MVA VIP MVA Fn, KTK-II, Maestro Steed
m sn, 178 cm
ii. Duc Noir
m sn, 178 cm
iii.  Prins I
rn sn, 179 cm
iie. Enfant Prodige
mkm sn, 170 cm
ie. Rosella
rnkm sn, 168 cm
iei. El Mozart
rnkm sn, 167 cm
iee. Gratte-Cul
mkm perch, 164 cm
e. Esmeralda
PP-MVA, Journeyman Steed
mvkkoperl psl, 156 cm
ei. Pomposo
prtperl psl, 157 cm
eii. Teatral SC
prt (perl? psl), 156 cm
eie. Garça
mkm psl, 153 cm
ee. Joia
mvkkoprl psl, 152 cm
eei. Vencedor
mvkkoperl psl, 155 cm
eee. Haiku Bola
rtkm (perl?) psl, 150 cm

i. Duc Obscur on tallin kruununjalokivi: yönmusta 178 cm korkea jättiori on ansaitustikin oikea omistajansa silmäterä, sillä PKK-näyttelyistä se on kerännyt kaikki mahdolliset aikuisajan sertit, se on kantakirjattu ja palkittu VHRY:n Journeyman Steed-palkinnolla, jääden vain pisteen päähän Maestro Steedin kultaplakaatista. Duke on hyvätapainen ja koulutettu ns. tappiin asti eli caprioleen saakka.
ii. Duc Noir on Duken tapaan 178 cm korkea pikimusta spanish norman-ori, jonka ainoa ero poikaansa on Duken lyhyet sukat ja ristimäinen tähti - Duc Noirilla ei ole merkkejä lainkaan. Ori on rohkea ja rehti haute ecole-tason ratsu, joka on kiertänyt pitkin Eurooppaa esiintymässä. Jälkeläisiä sillä on vain muutamia, mutta kaikki isänsä tasoisia kouluratsuja.
ie. Rosella ei jätä ketään kylmäksi: tämä 170 cm korkea ruunikonkimo spanish norman-tamma tiedetään tammamaisen kipakasta ja tulenpalavaisesta luonteestaan. Ilkeä se ei ole, mutta persoonana Rosella on suuri eikä se antanut esimerkiksi aivan kenen tahansa koskea itseensä. Koulutustasoltaan upea harmaaharja on vaativa A, ja vaikkei kapasiteetti moderneilla kentillä riittänyt pidemmälle niin kotioloissa myös korkean tason tehtävät passageen saakka sujuivat. Kaikki Rosellan varsat ovat emänsä tapaan kouluratsuja.
e. Esmeralda on Zenin psl- ja spn-kasvatuksen kantatamma ja kulmakivi. 156 cm korkea pearl ei ole ehkä rakenteeltaan kaunein, mutta luonne sillä on täysi kymppi — kuinkakohan moni on aikanaan saanut ensikosketuksensa klassiseen maailmaan juuri tämän lusitanon satulassa? Varsoja Esmeralda teki yhteensä kahdeksan, joista suurin osa on huolellisella isävalinnalla saaneet emänsä luonteen sekä oliivisilmät. Jalostuksessa "Esmen" arvo onkin ollut mittaamaton, sillä näennäisen vaatimaton tamma on jättänyt loistavia varsoja.
ei. Pomposo on upea kultakarvainen pearl-ori, 157 cm korkea ja levadeen saakka koulutettu. Se pitää majaansa yhdellä virtuaalisen Portugalin suurimmista siittoloista, ja ottaa vuodessa kymmenittäin tammoja vastaan. Esmeraldalla on siis paljon sisarpuolia, joista suurin osa on perinyt niin isänsä kultaisen karvan kuin hyvän, tasaisen luonteenkin.
ee. Joia on väriltään hyvin klassinen kiiltokarvainen pearl. Säkäkorkeutta sillä on vain 152 cm, mutta luonteeltaan tamma on kuin oopperadiiva: suuria tunteita ja eleitä ei puutu. Joia on puhtaasti siitostamma, mutta sillä on huvittelumielessä ratsasteltu ja muutamissa esityksissäkin se on starana pyörähdellyt. Enimmäkseen Joian ura koostuu kuitenkin näyttelyissä poseeraamisesta ja varsojen tekemisestä.

Jälkeläiset

Topaz ottaa vastaan suvultaan 1-polvisia SPN-jalostukseen soveltuvia oreja.

Periyttää pearl-geeniä. Mikäli isä on pearl-kantaja myös (piilevänäkin), voi varsasta tulla selkeä pearl väriltään vihreitä silmiä myöten.

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Meriitit
26.07.22 T. Berylio d'Dzelzain Raoul L'air Zen
12.03.22 o. Obsidienne d'Dzelzain KTS-Maximus Decimus Blacklake
04.01.21 t. Ambre de Dzelzain Dawnvale Hesato Varjorastas (VRL-14154)
27.02.20 o. Tesoro Zen Dawnvale Hesato Dragon Age Estate

Näyttelytulokset

11.04.21, Roihaja, Muu kuva tammoille ja varsoille, tuom. Hallava: KP, em [3]
22.02.20, Encorem Harvinaiset tammat, tuom. Sage: EO-sert [2]
14.02.20, Metsätalli, tammat, tuom. Lynn: HY [1]
30.01.20, Kuuran Talli, Rakenne: nuoret "aikuiset", tuom. Elisa: EO-sert
19.01.20, Zen,Muut iberialaiset tammat, tuom. Elisa: LKV BIS3, EO-sert [1]

[3] "EM tarinallisuudesta. Kuvassa hienoa tarinallisuutta ja hetken herkkyyttä. Sekä emällä että varsalla hyvin rauheat ilmeet. Hevoset näyttävät siltä kuin ne olisivat todella painautuneet toisiaan vasten."
[2] "Kaunis rotunsa edustaja, jolla valpas katse. Etuosa takaosaa kehittyneempi, kaula kiinnittynyt varsin alas. Pystyt vuohiset. Miellyttävä väritystekniikka, jossa pehmeyden lisäksi terävyyttä ja tekstuuria!"
[1] "Periytymisroduilleen tyypillisesti melko hitaasti kehittyvä, ikäisensä oloinen tamma. Hienosti toteutettu väri ja sukutaulun rotuja ilmentävä pää. Tässä kehitysvaiheessa vielä epätasapainoisuus jättää sertien ulkopuolelle: takaosa on hyvin heiveröinen kokonaisuuteen nähden, mitä raskaasti runkoon liittyvä kaula vielä korostaa, ja jalat hennot."

Kantakirjauslausunto 31.01.2020

17 + 13,5 + 18 = 68,7%
- Rotuleima erinomainen, tammaleima saisi olla vahvempi. Kokonaisuus aavistuksen varsamainen. Runko rasapainoinen, hieman lihasköyhä takaa. Etuosa paremmin kehittynyt, kaulasssa hyvin massaa. Rodunomainen pää. Takasten asento voimaton, takakoipi lihakseton, avonainen kinnerkulma. Pystyt vuohiset ej. Kaunis väri ja soljuva toteutus.

Pikakuulumisia

Varsinaiset tarinalliset tekstit voit lukea päiväkirjasta

04.06.2020 | Läpimurto-levade

» Lue koko teksti "Seinillä on korvat, von Hoffrén!"
“Augšā.”
Vitaliyan soinnukas ääni kajahti kentällä, kun hän pyysi allaan olevaa Topazia miettimään mitäköhän siltä mahdollisesti pyydettiin. Tamma pyöritteli korviaan ratsastajaansa kohden ikään kuin lisävarmistusta pyytäen. Vaaleat kaviot steppasivat hieman, takaosa nyykähti kysyvästi alas.
“Augšā!”
Valo syttyi Topazin päässä kaikkien apujen osuessa yhteen: raipan osoitus; kankikuolainta kohottava käsi; tutut sanat; kapsonnarun heilahdus ylös sen päässä keikaroivan Iivarin pyöräyttäessä nahkahihnaa sormellaan. Varovaisesti kysellen helmenvalkoinen hevonen kohotti etukavioitaan irti maasta. “Tämäkö?” se tuntui varmistelevan, ja saatuaan kehujen myötä vahvistuksen veikkaukselleen kaviot ottivat maasta uuden vauhdin kohotakseen vielä hieman korkeammalle. Satulanahka natisi tomeran ratsuoppilaan tapaillessa ensimmäistä levadeaan ratsastajan paino selässään, hiekan pöllähtäessä kevyesti tanakan tamman laskiessa etuosansa takaisin kuolevaisten pariin. Moitié haute ecole?
“Izcili,” Vitaliya kommentoi lyhyesti ja ytimekkäästi silittäessään ratsun helmeilevää kaulaa. Vaaleat jouhet oli punottu yhteen ratsastajan asuun sopivilla vihreillä ruseteilla, ja kaikin puolin pari näytti viimeisen päälle suitulta. Se ei kuitenkaan hämännyt Iivaria, joka kaikessa kauneudenkaipuussaankin löysi tapansa mukaan korjattavaa.
“Topaz tarvitsee rutiinia. Paljon kokoamista, sulkutaivutuksia ja pysähdyksiä lähinnä. Katsotaan heinäkuussa tätä uudestaan.”
Sen hän jätti kuitenkin kertomatta, kuinka hyvin nuori tamma oli edistynyt ja miten tasainen ja suora se oli tapaillessaan itseään irti maasta. Vitaliya kuitenkin tunsi miehen, ja tiesi mitä tuo ei ääneen muistanut lausua — tympeää, kyllä, mutta tapa jolla harmaat silmät mittailivat hyväksyvästi spanish-normania, se kertoi enemmän kuin yksikään sana. Sitä paitsi, vaikka lady Dzelzain ei ollut aivan yhtä intohimoinen hiomaan ratsujaan kohti täydellisyyttä, tiesi hän itsekin että harjoiteltavaa oli vielä paljon. Ei kukaan ollut seppä syntyessään, ja Topazin ensimmäisiksi yrityksiksi äärimmäisen painonsiirron kanssa tämä oli oikeastaan jo todella hyvä saavutus. Konkari-Esmeralda ei vieläkään kannatellut etusiaan yhtä tasaisesti kuin vasta aloitteleva lapsukaisensa. Tytär pisti äitiään paremmaksi.

01.04.2020 | Antaa tuulten puhaltaa

» Lue koko tarina

Topazin vaalea turpa hamusi Vitaliyan päällystakin taskuja, mutta herkkujen sijaan tamma sai vain silityksen otsalleen. Se räpsytti oliivinvihreiden silmiensä pitkiä kauriinripsiä kuin kysyäkseen, miksei korppuja ollut enempää.

"Ei liikaa, saat myöhemmin lisää," Vitaliya totesi tammalle odottaessaan apupojan ilmestyvän pihalle jakkaran kanssa. Ei uskoisi että Topaz oli iältään vasta viisi: nuori hevosneiti seisoi rauhallisena paikallaan odottamassa ratsastajaa selkäänsä. Vasta kun Vitaliya oli noussut satulaan ja kiristänyt vielä hieman vyötä, alkoi remonttiratsu näyttää merkkejä menohaluista — ja sittenpä jo mentiinkin.

Kengättömät kaviot kopisivat kivetyllä tiellä Topazin astellessa rytmikkäin askelin kohti päivän seikkailua. Tamma oli kuin ilmetty emänsä, aivan yhtä rohkea ja aulis. Vitaliyasta tuntui, että viimein tuo oli löytänyt uuden suosikkinsa, jatkajan emä-Esmeraldalle. Hän näytti onnelliselta keikkuessaan suurien käyntiaskelten mukana, helmat ratsun vasemmalla puolella hulmahdellen, hatun strutsinsulka iloisesti nyökytellen. Oikeastaan sillä hetkellä nainen oli onnellinen: sitä ei tapahtunut näinä aikoina tarpeeksi usein.

23.12.2019 | It begins

Tammikuussa alkaa uusi jännittävä ajanjakso Topazin elämässä, kun kiipeämme ensimmäistä kertaa sen selkään. Paljon ollaan jo työskennelty maasta ja satulassa on ollut hiekkasäkkikin painona, mutta varsinaisesti tammalla ei ole vielä ratsastettu. Siinä tuskin on kuitenkaan mitään ongelmaa, sillä Topaz on ollut tähän asti todella fiksu ja rauhallinen: mikään uusi asia ei ole saanut sen kuppia kaatumaan. Katsotaan tarvitseeko kuukauden päästä perua puheita ja kenellä on jalka kipsissä, kun nyt näin häikäilemättömästi Topazia kehutaan...

"Topaz"


 • Spanish norman, tamma
 • 165 cm korkea, väriltään mustanvoikonpearl (Ee/aa/prl/CCr)
 • Syntynyt 20.12.18, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Kasv. Zen,
 • Zenin omistuksessa (VRL-01436)
 • PKK3457
 • destrier, haute ecole ()
 • Groomi etsinnässä
  Vitaliyan turnajaisratsu


  Apprentice Steed myönnetty 12.04.2021

  Fn myönnetty 20.03.2020

  Kantakirjattu III-palkinnolla

  Kuvagalleria

  #topaziospn

  Kuvagalleria


  Uusin rakennekuva, 4-v.


  Äidin hellässä huomassa ♥

  Kauniit neidit Topaz ja Kali.

  Näin alkaa levade taipumaan ratsastajankin alla.

  Vitaliya on löytänyt uuden suosikkinsa.

  Äidin johdatuksella on hyvä oppia ratsujen maailmaan.

  Topaz tutustuu Abraxasiin.

  VHRY

  Sijoituksia 42 kpl, joista voittoja 17 kpl
  CUP: 28 p. ( 6 sijaa)
  sijojen voittoprosentti on 40,5%

  11.04.21, Zen, alta escuela III, 1/2
  11.04.21, Zen, alta escuela II, 1/4
  11.04.21, Zen, alta escuela I, 3/7
  10.04.21, Zen, joustaus, 1/10
  10.04.21, Zen, skill at arms hunting II, 3/10
  10.04.21, Zen, skill at arms hunting I, 1/11
  07.03.21, Zen, alta escuela II, 1/5
  07.03.21, Zen, alta escuela I, 2/8
  06.03.21, Zen, skill at arms war, 2/5
  06.03.21, Zen, skill at arms hunting I, 1/6
  21.02.21, Cresthill Baroques, joustaus, 2/12
  21.02.21, Cresthill Baroques, hunting II, 3/9
  21.02.21, Cresthill Baroques, alta escuela artistico, 1/6
  21.02.21, Cresthill Baroques, alta escuela I, 1/6
  20.02.21, Cresthill Baroques, skill at arms hunting I, 2/9
  10.01.21, Zen, alta escuela I, 2/9
  30.11.20, Gestüt Kelsen, alta escuela I, 1/27 (CUP, 10 p.)
  29.11.20, Zen, alta escuela I, 3/10
  17.11.20, Bizarre Holiness, skill at arms hunting I, 2/13
  17.11.20, Bizarre Holiness, skill at arms war, 1/7
  31.10.20, Dragon Age Estate, skill at arms war, 5/28 (CUP)
  30.09.20, Cresthill Baroques, skill at arms war, 2/22 (CUP, 8 p.)
  30.08.20, Zen, skill at arms war, 2/29 (CUP, 8 p.)
  12.07.20, Zen, skill at arms hunting II, 3/7
  12.07.20, Zen, skill at arms hunting I, 2/7
  15.06.20, Zen, alta escuela, 2/6
  15.06.20, Zen, skill at arms hunting II, 5/12
  09.06.20, Dragon Age Estate, skill at arms hunting I, 3/14
  30.05.20, Arathein Royal Stables, skill at arms war, 3/18
  30.05.20, Zen, alta escuela I, 1/9
  17.05.20, Zen, skill at arms war, 2/18
  17.05.20, Zen, skill at arms hunting I, 1/20
  02.05.20, Zen, alta escuela II, 2/7
  19.04.20, Zen, alta escuela II, 2/5
  19.04.20, Zen, alta escuela I, 1/5
  18.04.20, Zen, skill at arms hunting I, 1/9
  13.04.20, Dragon Age Estate, skill at arms war, 3/19
  14.03.20, Zen, skill at arms hunting I, 1/4
  14.03.20, Zen, alta escuela, 1/4
  16.02.20, Zen, joustaus, 3/12
  02.02.20, Zen, skill at arms hunting I, 5/19

  Palkintoja

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.