Dawnvale Nefasto

PKK-V VIP MVA Fn, KTK-II

Kun talliin kaivattiin lisää espanjalaista vahvistusta, osui Iivarin silmät heti komeaan Hesatoon. Tarkoitus oli hankkia ori ja tamma, mutta sitten tapahtui Faust: tulipunainen orivarsa nakkeli tarhassa niskojaan ja pisti menemään parastaan. Ego ei näyttänyt mahtuvan niin pienen varsan kehoon, vaan tempperamenttisesti purskahteli ulos mahtipontisina liikkeinä ja äijämäisenä uhoamisena. Orista huokui se kuuluisa jokin.

Pariskunnan sijaan Englannista laivattiinkin Latvian kamaralle kaksi tulisieluista oria, molemmat samanlaisella show:lla höystettyinä, mutta vain toisen kohdalla se oli pelkkää esitystä. Toinen oli oikeaa tulta ja tappuraa.

Paholainen pukeutuu punaiseen

Arvatkaa, kummalla esitys oli aitoa uhmaa? Siinä missä Hesato on hurjasta ulkonäöstään huolimatta oikea herrasmies, on Faust kaikkea muuta. Tai ei, kyllä hänkin osaa käyttäytyä, mutta vasta kun ihminen on luja ja määrätietoinen, johdonmukainen ja reilu. Faust ei siedä kyykyttämistä mutta herkempiä tai arempia käsittelijöitä se retuuttaa kuin märkää rättiä, keskittyisihän nuori rotvake mieluummin muille oreille uhoamiseen ja tammoille tanssimiseen kuin pienen kaksijalkaisen seuraamiseen.

Toisaalta Faustista löytyy sitä luontaista energiaa, jonka ansiosta ori tulee varmasti pääsemään vielä pitkälle.

Faust on nimittäin ratsuna hyvin eläväinen, ja kun sen keskittyminen saadaan esiintymisen ja rajojen koittelemisen sijaan tehtäviin, on orilla näköä. Sen liikkeet eivät ole aina aivan tyylipuhtaita, mutta voimaa tässä tulipallossa on kuin kokonaisessa kylässä, joten raskaimmatkin liikkeet sujuvat huomattavan vähällä vaivalla. Faust on itse asiassa tallin ensimmäinen (ja ehkä ainoa) ratsu, joka on oppinut hallitsemaan mezairin alle 8 vuotiaana. Käsittelijältään ori kuitenin vaatii lahjakkuutensa vastapainona luonteenlujuutta ja selkeää johtamista, sillä huomatessaan pienenkin arkomisen, ottaa herra kirjaimellisestikin ohjat omaan haltuunsa.

Hoitotoimenpiteissä Faust ei ole yhtään sen helpompi, oikeastaan jopa aavistuksen hankalampi kuin työskennellessä: kun orilla ei ole mitään muuta tekemistä kuin seisoa vain paikallaan, se ryhtyy nopeasti aikansa kuluksi häröilemään temuamalla ja muille hevosille öykkäröimällä. Kun hoitaja pyytää sitä rauhoittumaan — nätisti tai ei, sillä ei ole väliä — ryhtyy Faust purkamaan patoumiaan seuraavaksi häneen: ori mulkoilee, koittaa säikytellä, kokeilee saisiko tänään määrättyä mitä tehdään ja millä tahdilla. On aivan sama oletteko käyneet keskustelun tuhat kertaa aiemmin tai ette, Faust yrittää aina uudestaan.

Ei, tämä ei ole heikkohermoisten tai lyhytpinnaisten hevonen.

Sukutaulu selvityksineen

i. Dawnvale Novato
prt, 157 cm, PRE
ii. Zahonero
m, 159 cm, PRE
iii. Generoso
PRE
iie. Faluna
PRE
ie. Luminosa
rn, 153 cm, PRE
iei. Camarlengo
PRE
iee. Perla
PRE
e. Dawnvale Salinera
rn, 154 cm, PRE
ei. Amacioso
rn, 153 cm, PRE
eii. Arrajando
PRE
eie. Baronesa
PRE
ee. Selenita
rn, 154 cm, PRE
eei. Briolloso
PRE
eee. Obsidiana
PRE

Jälkeläiset

Faust ottaa vastaan suvultaan 1-3 polvisia PRE-tammoja. Käytössä myös fiksuihin risteytyksiin, kuten spanish norman.

Periyttänee voimakasta luonnettaan, soveltuu siis parhaiten tasaisemmille tammoille.

Syntyi Skp. Nimi Emä Omistaja Meriitit
23.05.21 Europa III Kallisto II Zen
25.12.20 Nerja de Ion Neontia Ree Ionic
10.11.20 Angren Socorro Loreto Sîr Angren

Näyttelytulokset

29.09.21, Aihkian Vaellustalli, muu kuva: pääkuva, tuom. Jesse: KP, EM [2]
20.12.20, Hankalan Linna, oriit, tuom. Lissu: LKV KTK-sert (BIS1)
19.01.20, Zen, PRE- ja PSL-orit, tuom. Elisa: LKV BIS1 KTK-sert EM [1]

[2] "EM: kerronnallisuus"
[1] "EM: väri"

Kantakirjauslausunto 31.01.2020

19 + 22 + 17 = 77,3%
- Terhakka ori, jolla erinomaiset leimat. Tiivis, tasapainoinen ja voimakas runko. Hyvin lihasta sekä rungossa, että kaulassa ja sopiva kuivuus. Jalka-asennot korrektit, takaa hajavarpainen. Persoonallinen ilme ja upeasti toteutettu karvan kiilto, joka tuo hevosen parhaat puolet hyvin esiin.

ROW ystävänpäivän värinäyttelyt 14.02.20: kehä 3. "Rusko" 3. sija
Tuomariston kommentti: "Komea punainen ori pilkettä silmäkulmassaan. Hieman huono käytös tänään kehässä laski sijoituspallia pikku inasen. Persoona!"

Pikakuulumisia

Varsinaiset tarinalliset tekstit voit lukea päiväkirjasta

26.06.2020 | Tunti kokoamisasteista, rats. Gretchen

Kun mainittiin etteivät kaikki hevoset pysyneet lestissään, ei liene jäänyt epäselväksi kenestä puhuttiin... Kuumasta säästä huolimatta Faust oli yhtä tulta ja tappuraa, vaikkakin se oli myönnettävä että ehkäpä helle oli pahimman terän sähikäisen palloilusta vienyt.


Aluksi Gretchenin oli työstettävä Faustia todella intensiivisesti. Hän kulki orin edellä pienentäen ja suurentaen ympyröitä, tarttuen heti ensimmäiseenkin huonoon askeleeseen. Kun rautiaan piti jatkuvasti työn touhussa, se ei ehtinyt miettiä machoamista. Pienetkin katkokset kostautuivat heti pyörimisellä, orin kiihkeällä huutamisella ja kavioiden huitomisella. Kerran oli lähellä ettei Gretchen saanut osumaa otsaansa Faustin kavahtaessa naisen ollessa tuon edellä.
"Hmmn, ehkä on turvallisinta että nouset satulaan..."


Ainakaan Gretchenin ei tarvinnut enää miettiä, mistä suunnasta saisi hevosen syliinsä. Satulassa hän kieltämättä vaikutti jopa rennommalta, mikä peilaantui heti myös Faustissa. Se pörhisteli edelleen, mutta ei vaatinut enää kapsonohjaan tuntumaa pysyäkseen poissa muiden kimpusta. Edistystä, edistystä!
Kokoaminen itsessään ei tuottanut Faustille ongelmaa: enemmän sillä tuppasi olemaan samanlaista ylilyöntitaipuisuutta kuin Unolla, tosin hieman siedettävämmissä määrin. Ravin ja laukan kokoaminen ei ollut homma eikä mikään, Gretchen istui hyvin ja tasapainossa Faustin teatraalisista espanjalaismooveista huolimatta. Sen sijaan käynnin kokoaminen tuotti päänvaivaa orin mieluummin tarjotessa koulupysähdystä.
"Kokeile jättää kaikki muut avut pois, siirrä vain painopistettä taakse."
Kanki- ja raippa-apujen poisjättäminen loivensi liikkeitä vaaditusti, ja muutamia todella kauniita pätkiä tuli nähtyä. Missään vaiheessa ei tullut kokonaista kierrosta ilman pientäkään Faustin väkkäröintiä, mutta silminnähden helpommin se palasi jo kuulolle kuin edellisellä opetuskerralla. Tästä Iivari tiesi heti itsenäistä työtä tapahtuneen, mistä hän oli hyvillään. Faust oli hevonen, joka antoi paljon kun sen kanssa vain jaksoi tehdä pitkään työtä, ja Gretchen tulisi sen kyllä vielä aikanaan huomaamaan.

10.05.2020 | Alta escuela-perehdytystunti

Gretchen ei ollut aloittanut ratsastajanuraansa Zenissä millään tavoin helpolla valikoidessaan hoidokkinsa ratsuksi. Faust steppasi ja kiemursi jo selkäännousussa, ja liikkeelle päästyään ori lähti kiemurtamaan minne lystäsi — muita hevosia kohden siis.

"Ihan muiden turvallisuuden nimissä, ota kapsonohja tuntumalle. Siitä voit johtaa reilustikin jos tilanne tulee, Faustin kanssa ei saa olla liian ituhippi."

Siinä missä muut etsivät ihan puhtaasti tapoja vaikuttaa vauhtiin, suuntaan ja asetuksiin pelkällä istunnalla, sai Gretchen tehdä viisi kertaa enemmän töitä koittaessaan pitää tulipunaisen väkkärän keskittymisen omassa kuplassaan. Faust katseli mitä kaikki muut tekivät, huuteli toisille hevosille, iski kaviolla maata ja keskittyi kaikkeen muuhun paitsi tehtäviin. Lopulta pientä yhteistyön häivähdystä alkoi löytymään, kun orille ei annettu enää hetkeäkään aikaa ajatella muuta: askeltakaan ei otettu ilman että sen aikana piti asettua, taipua, kasata tai pidentää, eikä yhtään ainutta sivua kävelty ilman vähintään yhtä volttia tai loivaa kaarta. Työtä piti antaa Faustille tykkitulena jottei se ehtinyt katoamaan taas omaan herjamaailmaansa. Kapsonohjakin voitiin antaa takaisin pitkäksi.

Istunta Gretchenillä oli suora ja johdonmukainen, eikä sen ymmärtämisessä Faustilla näyttänyt olevan ongelmaa. Eipä ori muutenkaan ollut mikään turhan nipo, vaan se antoi pienet erheet ja rytmikadot anteeksi heittämällä.

"Ota siirtymät todella lyhyinä. Kokeile, saisitko parin askeleen välein vaihdettua käyntiä, ravia ja laukkaa. Rytmitä tarkasti kaikki askellajit, ja jos Faust vähänkin edes tuntuu siltä että se alkaa katselemaan muualle tai teutaroimaan, teetä sillä heti joku helppo tehtävä kuten avotaivutus. Kapsonilla voit taas johtaa jos on tarvis."

23.02.2020

Arvatkaa missä Faust on hyvä? Joustaamisessa. Se on oikeastaan aika loogista, sillä jos tämä ori johonkin sopii niin rynnistämään toisia ratsuja kohti: Faust kyllä tekisi niin varmasti kirjaimellisestikin jos väliaitaa ei olisi, luojalle kiitos että on... Vauhtiakin saa säädellä ihan urakalla, sillä tämä kyllä painaisi täydellä laukalla ilman tietoakaan tasatemmosta tai asettumisesta aseen ohi. Kun Faust on vuorossa lähteä, se sättää ja kavahtelee eikä malttaisi odottaa pääsevänsä uralle. Ratsastajalta ja paašipojalta vaaditaankin aikamoista yhteiskoreografiaa että peitsi saadaan haltuun, ja siinä vaiheessa kun se on turvattu, on Faust yleensä jo laukkaamassa. Ei ole jäänyt yhteen kertaan, kun lähtö on pitänyt ottaa uusiksi muuan nimeltämainitsemattoman punaisen varastaaessa...

Kaikesta töhinästä ja toilailustaan huolimatta Faustista huokuu kuitenkin hyvä energia, ja se selkeästi tykkää siitä mitä tekee. Lisäksi itse suorituksen lyhyys tekee lajista oivan hevoselle jonka keskittymiskyky ei ole ihan sitä parasta laatua, vain pitkät odotteluajat kiristävät sen ja ratsastajan hermoja. Ehkäpä Faustin kanssa siis uppoudutaan enemmänkin joustaamisen haarniskaa kolhivaan maailmaan: pidemmän kaavan kouluratsastusnäpertelyt eivät taida olla se hänen juttunsa.

29.12.2019

Faustin ratsunuraa lähdettiin koettelemaan tänään kotikilpailussa alta escuelan noviisiluokassa. Osallistuminen tuli ihan lonkalta, sillä osallistujia tarvittiin yksi lisää jotta luokka pidettäisiin: Vitaliya päätti heittää lekkeriksi ja kokeilla mitä Faust osaa.
Ainakin muut aloittelevat saivat itseluottamusta, kun tulipunainen ori kävi tuomarin edessä huutamassa, hyppimässä ja käyttäytymässä kaikin tavoin epäedullisesti. Faustilla meni kippo totaalisen nurin kun muut ratsukot lähtivät pois areenalta, ja sehän jäikin sitten vain karjumaan muiden perään, unohtaen tyystin Vitaliyan joka koitti parhaansa mukaan muistuttaa olemassaolostaan. Hylky napsahti ennen kuin esitys pääsi edes puoleen, ymmärrettävästi, sillä Faustin kohellus ei sopinut kyllä millään muotoa alta escuelan tavoittelemaan harmonisuuteen ja rentouteen.
No, tulipahan kokeiltua.

"Faust"


 • Pura raza española, ori
 • 156 cm korkea, väriltään rautias (ee/Aa)
 • Syntynyt 02.07.18, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Kasv. Dawnvale
 • Zenin omistuksessa (VRL-01436)
 • PKK2866
 • palfrey, haute ecole ()
 • Groomi Gretchen Fitzgerald
  Turnajaisissa vedetään pitkää tikkua, kuka esittää Faustin...  VIP MVA myönnetty 31.03.21

  PKK-V myönnetty 21.11.20

  Fn myönnetty 21.11.20

  Kantakirjattu II-palkinnolla

  Kuvagalleria

  #dawnvalenefasto


  Rakennekuva, 6-v.


  Talvinen, harmoninen (!) Faust. © Gretchen

  Arkistojen uumenista löytyi komea 5-v kuva Faustista.

  ©Gretchen. Faust on keksinyt uuden hauskan tavan kiristää Gretchenin (ja muiden) hermoja: keuliminen.

  ©Marjahilla. "Kiillotappas poika kavioni!"

  ©Gretchen. Faust ja Gretchen.

  Iivari, Faust, Vitaliya ja Luna.

  Markkinapäivä Hankalassa ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan...

  Faust ja Gretchen miettimässä miten päin ne jalat meneekään.

  Oma hurmaava itsensä.

  Faust 6 kk.

  VHRY

  Sijoituksia 31 kpl, joista voittoja 10 kpl
  CUP: 34 p.

  30.06.21, Vintherhus, alta escuela I, 5/19 (2 p, CUP)
  25.04.21, Zen, alta escuela II, 1/3
  25.04.21, Zen, alta escuela III, 1/3
  18.04.21, Zen, alta escuela I, 2/7
  06.03.21, Zen, skill at arms war, 1/5
  06.03.21, Zen, skill at arms hunting II, 1/5
  21.02.21, Cresthill Baroques, hunting I, 2/9
  20.02.21, Cresthill Baroques, alta escuela, 2/8
  21.02.21, Cresthill Baroques, alta escuela I, 2/6
  20.02.21, Cresthill Baroques, solttujahti, 2/14
  20.02.21, Cresthill Baroques, skill at arms war, 1/7
  10.01.20, Zen, alta escuela II, 2/3
  10.01.20, Zen, alta escuela I, 1/9
  31.12.20, Zen, solttujahti, 6/38 (CUP, 1 p.)
  31.12.20, Zen, skill at arms hunting II, 1/38 (CUP, 10 p.)
  31.12.20, Zen, skill at arms hunting I, 2/38 (CUP, 8p.)
  17.11.20, Bizarre Holiness, joustaus, 2/6
  30.11.20, Gestüt Kelsen, hunt track, 4/34 (CUP, 4 p.)
  29.11.20, Zen, joustaus, 1/4
  31.10.20, Dragon Age Estate, skill at arms hunting II, 2/38 (CUP)
  23.08.20, Dragon Age Estate, joustaus, 1/4
  05.09.20, Arathein Royal Stables, joustaus, 2/8
  30.08.20, Zen, skill at arms hunting II, 7/36 (CUP, 1 p.)
  26.06.20, Zen, skill at arms hunting II, 5/13
  15.06.20, Zen, skill at arms hunting I, 2/12
  17.05.20, Zen, joustaus, 4/18
  18.04.20, Zen, joustaus, 3/7
  14.03.20, Zen, skill at arms war, 1/4
  16.02.20, Zen, joustaus, 2/10
  16.02.20, Zen, skill at arms hunting I, 4/13
  02.02.20, Zen, skill at arms hunting II, 2/19
  26.01.20, Zen, skill at arms noviisi, 3/8
  20.01.20, Dragon Age Estate, skill at arms hunting II, 2/12

  Palkintoja

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.