Cintilante d'Delm

Hakusessa oli pitkään uutta verta Zenin tammapuolelle, mutta millaista? Espanjalaista vai portugalilaista, tai kenties jostain hevosmarkkinoiden tiskin alta löytyisi suoraan kelpo spanish norman? Juupajaapailua tapahtui enemmän kuin itse hevosen etsintää: kun suunta ei ollut selkeä, oli hankala päättää mitä tahtoi.

Etsinnälle pisti yhdellä vilkaisulla pisteen Cintilante. Jos sen rakenne ei aivan barokkipyöreä ollutkaan, niin ei mikään silakkakaan — mutta se ei ollut se ratkaiseva tekijä. Ei, Iivari von Hoffrén ei vain ollut kait koskaan kuullut ettei hyvällä hevosella ollut väriä. Jos oli, niin siitä vähät välitti. Hallakko lusitano! Kyllähän niitä oli, mutta ei näillä kulmilla kyllä ainakaan mitenkään ilmaisiksi jaeltavaksi asti. Jos jollakin pääsi nykykielen mukaan fleksailemaan, niin tällä kultakarvalla!

Lyhyesti Cintinäkin tunnettu kaunotar on yhtä hieno sisältä kuin ulkoa. Se ei ole pahansisuinen, ja vaikka ikävistä tuntemuksista nopeasti ilmoittaakin, ei ikinä tarvitse kavioita tai hampaita väistellä. Jos Cintiä jokin ahdistaa, se pyörittelee häntäänsä ja kuopii maata, purkamatta tuntemuksiaan kuitenkaan koskaan ihmiseen tai toisiin hevosiin.

Peseminen on yksi tilanteista, joissa Cinti ei viihdy. Se sietää toimenpiteen hammasta purren, mutta jokainen ele kielisi tamman olevan tuhat kertaa mieluummin muualla. Vesi ylipäätänsä tuntuu olevan kryptoniittia: lumisade ei haittaa, mutta pienikin tihutus saa Cintin kääntämään pyllyn päin pilveä ja korvat luimussa odottamaan pääsevänsä kuivaan. Riianlahden rannoilla laukkailuista ei kannata haaveksiakaan: kymmentä metriä lähemmäksi vesirajaa ei tätä hevosta saa kyllä itkemälläkään.

Muita erikoisuuksia Cintistä ei löydy. Se jaksaa seisoa puunattavana, ei välitä varustamisesta ja jopa eläinlääkäri kiittelee helppoa hoidettavuutta.

Ratsuna Cinti on yritteliäs ja kohtelias. Se koittaa aina parhaansa ja tarjoaa vastauksia minkä ehtii, olematta pahoittamatta mieltään mikäli ei heti arvaakaan oikein. Tamma jaksaa toistaa samaa tehtävää uudestaan ja uudestaan, eikä sitä ole vaikea houkutella kokeilemaan uusia asioita. Istunnalle se on luonnostaan herkkä, mikä on tehnyt klassisesta kouluttamisesta lasten leikkiä yhdistettynä muihin ominaisuuksiin.

Askeleet Cintillä eivät ole kaikista pehmeimmät, mutta kun sitä tarpeeksi saa koottua, on ravikin aivan istuttavaa. Mikäli tamman antaa mennä miten lystää, se mieluiten harppoisi pitkin ja näyttävin askelin kaula kaarella kuin GP-ratsu ikään, joten hieman kysytään siis taitoa saada hallakko kokoamaan itseään oikein. Mikään pro ei kuitenkaan tarvitse olla taikoakseen Cintistä pehmeän, notkean ballerinan: ratsastuskoulutermein sitä voisi kutsua jatkotason hevoseksi. Luonteensa puolestahan se sopisi vaikka millaisen Pirkko-Petterin ratsuksi, mutta omistajan ollessa harvinaisen tarkka millä tavalla hänen hevosiaan ratsastetaan, se ei tule tapahtumaan.

Rohkea ja luottavainen Cinti on loistava johdattelemaan hieman arempiakin hevosystäviä maastossa. Sitä on vaikea säikäyttää, ja silloinkin tamma vain hieman hätkähtää ennen kuin jatkaa matkaansa. Jopa ratsastajaa saa hieman jännittää: se ei Cintiin tartu.

Täyskultainen tamma, melkein kirjaimellisesti.

Sukutaulu selvityksineen

i. Laçarote
KTK-III
phkko psl, 157 cm
ii. Vinagre IV
rt psl, 158 cm
iii. Vinagre III
trt psl, 158 cm
iie. Roseira
rt psl, 157 cm
ie. Serenata
phkko psl, 156 cm
iei. Circo V
rnhkko psl, 157 cm
iee. Ave Canora
prt psl, 154 cm
e. Ana Sofia
(rn?)km psl, 151 cm
ei. Rubio
rnkm psl, 154 cm
eii. Mauricio
rnkm psl, 156 cm
eie. Ruby
mkm psl, 149 cm
ee. Sara Sofia
rnkm psl, 156 cm
eei. Seco
rnkm psl, 157 cm
eee. Maria José
rn psl, 153 cm

Jälkeläiset

Cinti ottaa vastaan suvultaan 1-polvisia PSL-oreja. Käytössä myös SPN-jalostukseen.

Cinti periyttää hallakkoväriä sekä suoraan että "epähallakkona" (non-dun, varsalla saattaa siis olla hallakkomaisia piirteitä, kuten siima ja seeprajalat, mutta se on selkeästi väriltään jokin muu).

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Meriitit
00.00.00 ♀/♂ *** *** ***

Näyttelytulokset

Ajankohtaiset näyttelytiedot näet Cintin PKK-profiilista.
07.06.21, Ansamaa, Muu kuva: kesäinen, tuom. Marjahilla: KP, EM [1]

[1] "EM: hevosen väri."

Pikakuulumisia

"Cinti"


 • Puro sangue lusitano, tamma
 • 156 cm korkea, väriltään ruunihallakko (Ee/Aa/Dd)
 • Syntynyt 11.01.20, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Kasv. Delmenhorst
 • Zenin omistuksessa (VRL-01436)
 • Ei rekisteröity
 • palfrey, baixa escola ()
 • Groomi etsinnässä
  Ei osallistu vielä turnajaisiin


  Kuvagalleria

  #cintilanteddelm


  Ensimmäinen kuva Cintistä.

  VHRY

  Sijoituksia 3 kpl, joista voittoja 0 kpl
  CUP: 0 p. (0 sijaa)

  19.06.21, Zen, alta escuela I, 4/11
  19.06.21, Zen, skill at arms hunting I, 4/15
  12.06.21, Zen, skill at arms noviisi, 5/11

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.