Dourado do Dzelzain

VIP MVA Fn, KTK-I

Esmeralda oli parhaimpia siitostammoja joita tallissa oltiin nähty, ja varsoja siitä oltiin jätetty Dzelzainin tiluksille vilistämään aikojen saatossa jo useampikin kappale. Kaikki tuppasivat vain olemaan tammoja: jostakin mielenoikusta orivarsat oltiin myyty eteenpäin siitäkin huolimatta että joukossa oli sopivilla isävalinnoilla aikaansaatuja harvinaisia pearleja. Joten kun Dragon Age Estateen saapui tätä eksoottista väriä kantava lusitano-orhi, ei kauaa tarvinnut odottaa kun Esmeralda oli jo astutettu ja varsan kohdalle kirjoitettu suunnitelmakalenteriin "Jos on ori, EI MYYDÄ!"

Kun Esmeralda sitten jo konkarina pullautti täsmälleen laskettuna aikana varsomiskarsinan pahnoille pienen orin vaaleanpunaisella iholla ja vaaleilla silmillä, oli talliin saatu jälleen uusi, upea ja kauan odotettu herrainedustus.

Radon, tai "Deedee" kuten Amelie oria Iivarin vastaväitteistä huolimatta kutsuu, on topakka kaveri. Se tahtoisi mieluusti itse päättää mitä tehdään, miten myös, ja käsittelijältä vaaditaankin tietynlaista luonteenlujuutta. Mikäli Radonin antaa vain haahuilla miten sattuu, se vain sättää ja machoaa, tuupaten varmasti aivan suruitta lapasmaisen ihmisen tieltään.

Kun Radonille saa tehtyä selväksi kuka näyttää tanssin askeleet, se ei pönttöile. Hoitaessa jalkoja voi vipattaa liian pitkä paikallaan seisoskelu ja taluttaessa se kyllä aina osaa vähän koetella hermoja, mutta enimmäkseen Radonista löytyy vain hyvää sanottavaa. Riippuu paljon käsittelijästä, millaisen orista saa taiottua: toisella se voi olla komea kultajouhinen arkkienkeli, kun taas toisella yksi huutava ja meuhkaava pyörremyrsky.

Leikki on Radonilla verissä. Varsinkin tuttujen ihmis- ja hevoskavereiden kanssa se olisi jatkuvasti jotain höpsöttelemässä, mitä voivat näppärimmät käyttää koulutuksessa hyödyksi. Hattu ei kauan päässä pysy jos Radonilta kysytään, eikä kavereiden loimet, päitsistä puhumattakaan. Mistä tahansa saa keksittyä riepotteluleikin jos oikein yrittää.

Ratsuna Radon on häikäisevä. Ei ehkä taidoiltaan ja liikkeiltään, mutta jokin tietty charmi siinä on, sellainen joka saa päät kääntymään. Ehkä se on kultainen karva, kenties ylitsepursuava energisyys, mutta joka tapauksessa tämän orin selässä saa nauttia huomiosta. Sitä kyllä saisi varmasti muutenkin: Radon heittää helposti kierrokset kattoon, eikä hallissa kauhovaa portugalilaista voi missata joutuessaan sitä väistelemään. Työskentely tämän kanssa vaatii tasapainottelua: on osattava olla tarpeeksi innostava pitääkseen ratsun mielenkiinnon tekemisessä, mutta liikaa sitä ei voi yllyttää ellei tahdo kenguruesitystä.

Palasten löytäessä paikkansa Radon on loppujen lopuksi yllättävän mukava ratsastaa. Sen askeleet ovat isot eivätkä kenties niitä pehmeimpiä, mutta helposti muokattavia ja tasamittaisia. Pohkeita ei siedä nimeksikään, mutta eipä niitä pahemmin tarvitsekaan: herkkäkylkisenä Radon poimii jo pienimmänkin nilkankäännön, antoi sen sitten ohjaavana, estävänä, pidentävänä tai kokoavana merkkinä. Mitä pienemmillä ja hienostuneemmilla avuilla Radonin saa ratsastettua, yllättäen sitä helpompi ja kuuliaisempi se on. Mikäli sitä erehtyy hallitsemaan voimalla, saa nopeasti huomata tekemänsä erheen.

Sukutaulu selvityksineen

i. Vento Aureo
rtpearl psl, 159 cm
ii. Tunt. ori iii. Tunt. ori
iie. Tunt. tamma
ie. Tunt. tamma iei. Tunt. ori
iee. Tunt. tamma
e. Esmeralda
PP-MVA, Journeyman Steed
mvkkopearl psl, 156 cm
ei. Pomposo
prtpearl psl, 157 cm
eii. Teatral SC
prt (pearl?) psl, 156 cm
eie. Garça
mkm psl, 153 cm
ee. Joia
mvkkopearl psl, 152 cm
eei. Vencedor
mvkkopearl psl, 155 cm
eee. Haiku Bola
rtkm (pearl?) psl, 150 cm

Emä Esmeralda ei ehkä ole mikään rakennekukkanen itse, mutta varsat tällä mustanvoikonpearlilla 156 cm korkealla lusitano-tammalla ovat kaikki ollut laadukkaita, menestyneitäkin. Esmeralda onkin yksi Dzelzainin linnan Zen-tallin kantatammoista. Se on kisannut täydet sijoitukset VHRY:n tapahtumissa, ja luotsannut selväpäisenä ratsuna monet noviisiratsastajat läpi ensimmäisistä kisoistaan. Tämä kaunotar on sisältä yhtä kultainen kuin ulkoa. ei. Pomposo on upea kultakarvainen pearl-ori, 157 cm korkea ja levadeen saakka koulutettu. Se pitää majaansa yhdellä virtuaalisen Portugalin suurimmista siittoloista, ja ottaa vuodessa kymmenittäin tammoja vastaan. Esmeraldalla on siis paljon sisarpuolia, joista suurin osa on perinyt niin isänsä kultaisen karvan kuin hyvän, tasaisen luonteenkin.
eii. Teatral SC näyttää tavalliselta punarautiaalta, mutta se kantaa piilevänä pearl-väriä. Pomposo oli orin ensimmäinen varsa, ja yllätys on ollut varmasti melkoinen. Teatral SC on harrasteratsun virassa näin eläkepäivinään: nuoruusvuosinaan se kiersi paljon näyttelyitä ja esiintyi tapahtumissa. Varsinaista kisataustaa ei hommaan kiltteydestään huolimatta turhan herkkäsieluisella orilla ei ole.
eie. Garça on niinikään piilevä pearl. Tällä kimolla 153 cm korkealla tammalla on kaksi varsaan Teatral SC:n kanssa, joista molemmat ovat kaksiperintäisiä pearleja. Garça on kilpaillut he A- Va B tasoilla kouluratsastuksessa, viettäen nyt yli 25-vuotiaana eläkepäiviään. Tamma on todella hyväluontoinen, ja kaikki sen lukuisat 9 varsaa ovat emänsä luonteenpiirteet perineet.
ee. Joia on väriltään hyvin klassinen kiiltokarvainen pearl. Säkäkorkeutta sillä on vain 152 cm, mutta luonteeltaan tamma on kuin oopperadiiva: suuria tunteita ja eleitä ei puutu. Joia on puhtaasti siitostamma, mutta sillä on huvittelumielessä ratsasteltu ja muutamissa esityksissäkin se on starana pyörähdellyt. Enimmäkseen Joian ura koostuu kuitenkin näyttelyissä poseeraamisesta ja varsojen tekemisestä.
eei. Vencedor periytti Joialle kiiltävän värinsä. Tämä 155 cm korkea tähtipäinen komistus tunnettiin staramaisista elkeistään ja machoista liikkeistään. Rakenne sillä ei ollut aivan 10+, mutta moni tahtoi astuttaa Vencedorilla tammansa silkastaan sen värin ja charmikkuuden perusteella. Vencedor kisasi parhaimmillaan va B-tasolla. Kaikki jäi kuitenkin kesken komistuksen kuollessa 13-vuotiaana hiekkaähkyyn.
eee. Haiku Bola ei ollut mikään suuri ratsu 150 cm säkäkorkeudellaan, mutta se suoriutui he A-tasoisista kisoista vaivatta ja oli luonteltaan ulkonäköään hurmaavampi. Huonojouhinen, konkonokkainen kimotamma ei ollut kaunis, mutta se oli kiltti ja tasaisen rauhallinen kaikissa tilanteissa. Haiku Bola jätti kaksi varsaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan todella pahan jännevamman vuoksi.

Jälkeläiset

Radon ottaa vastaan suvultaan 1-polvisia lusitano-tammoja. Käytössä myös spanish norman-kasvatukseen. Ota yhteyttä mikäli olet kiinnostunut astuttamaan tammasi.

Voi periyttää pearl-väriä. Mikäli emällä ei prl-geeniä ole, voi varsa silti kantaa väriä piilevänä. Mikäli tamma kantaa yksiperintäisenäkin kyseistä väriä, voi jälkikasvusta tulla selkeitä pearleja (vaalea iho, aprikoosi väri, vihreät silmät).

Syntyi Skp. Nimi Emä Omistaja Meriitit
04.03.23 Perier d'Dzelzain Hemsbury Manon Cresthill Baroques (VRL-10337)
14.02.23 Élémentaire d'Dzelzain Narcisse Blacklake Baroques (VRL-14859) -
06.11.22 K.O. Micans Margaritum Litus K.O. Rhodrona Blacklake
09.12.21 Prateado d'Dzelzain Cintilante d'Delm Zen
01.05.21 Âmbar Lumos Relan Harmonia VRL-01544

Näyttelytulokset

16.05.23, Twin Falls, muu kuva: pääkuva, tuom. AnneL: KP [2]
10.12.21, Metsätalli, muu kuva: vapaa kuva, tuom. Anne: KP [1]
22.06.21, Hankalan Linna, nuoret, tuom. Marjahilla, Lissu T: BIS1, KTK-sert
14.03.21, Encore, harvinaiset lämminveriset orit, tuom. Aksu: LKV KTK-sert
04.03.21, Zen, PRE- ja PSL-orit, tuom. Marjahilla: KTK-sert

[2] "Pääkuvaksi rohkean erilainen ja muistettava. Rajaus on onnistunut ja harkittu."
[1] "Leikittelevä toteutus, ilmeikäs hevonen ja ratsastaja."

Kantakirjaustulos 01.04.2021

20.5 + 20 + 19.5 = 80 KTK-I

Pikakuulumisia

Varsinaiset tarinalliset tekstit voit lukea päiväkirjasta

04.03.2021 | Askel aikuisuuteen

Radonin koulutus etenee hyvällä mallilla, ja se on päässyt nyt virallisesti mukaan isojen poikien kerhoon: ratsunalkeet alkavat pysymään jotenkin jo hanskassa, ja näyttelyissäkin suuntana ei ole enää varsaluokat vaan aikuisten orien kehät. Toissapäivänä näyttelyura korkattiinkin komeasti alkuun kotikentällä PKK:n barokkinäyttelyissä, josta matkaan tipahti heti KTK-sert. Kantakirja olisikin Radonilla tavoitteissa, mutta ensimmäisiksi näyttelyiksi nämä sujuivat hyvin — pysyi jopa kultakarva ihan lapasessa, vaikka "omalle" kentälle tupsahtikin vieraita hevosia patsastelemaan. Oli siinä kyllä silti Amelien mukaan piteleminen, mikä varmasti hieman rokotti tuloksessa. Kyllähän muchomacho-ori on komea katsoa, mutta käytöstapojakin voisi olla. Saakohan niitä jälkiasennettua?

Hieman on sellaista teiniuhmaa kyllä vielä jäljellä, henkisesti Radonia ei kyllä vielä kukaan vitsilläkään viitsisi aikuiseksi sanoa. Aina on vähän kyselemässä että "onko pakko, mun idea on parempi", ja sitten kun nöyrtyy ihmistä kuuntelemaan niin seuraavassa hetkessä keskustelu on unohdettu ja se pitää käydä uudestaan. Koulutussessiot ovat siis lyhyitä ja intensiivisiä, sillä muuten ei pakka pysy kasassa ja herra Kultakala unohtaa käydyt asiat heti ensimmäisen ylimääräisen virikkeen osuessa kohdalle. Ei siinä muuten mitään, mutta kun kyseiseksi virikkeeksi kelpaa vaikka oma varjo...

16.04.2020 | Varsat on hauskoja

Otsikko valehtelee. Tai kyllä, on varsat ihan söpöjä ja välillä kivoja, mutta välillä silti kaikkea muuta. Sen sai kokea Fric tänään, kun hän talutti Radonia aamulla tarhaan. Pikkuorilla tuntui olevan kamala kiire, eikä vain eteenpäin vaan ylipäätänsä revetä jokaiseen suuntaan yhtä aikaa. Se pysyi kuitenkin ihan hyvin hallussa, kunnes ulko-ovella Esmeralda hirnahti sydäntäsärkevästi vieroitetulle lapsukaiselleen... Siinä vaiheessa Radon heitti niin komean yläpystyn kuin ikinä pystyi (eli aika korkealle pääsi siis), huitaisten samalla pienellä kipakalla etukaviollaan Friciä suoraan olkapäähän.

No, Frichän tietenkin kaatui huutaen maahan orin paiskatessa hänet nurin, ja pian oli Radon juoksemassa edestakaisin pihalla kermanvärinen häntä tötteröllä. Aikansa apua huhuiltuaan Fricin oli vain todettava, ettei kukaan kuullut häntä: ei siis auttanut muu kuin könytä vaivoin kivusta huolimatta ylös ja lähteä metsästämään villivarsaa.
Radon oli onneksi sen verran mammanpoika, että karkureissun sijaan se kipitti kuuliaisesti Esmeraldan luokse, antaen Fricin ottaa itsensä kiinni emän hellästi paijaillessa pöljäpoikansa otsaa. Varsa sai selkeästi kierroksia laskettua emänsä luona, sillä yllättävän kivuttomasti, vain muutamalla surullisella hirnahduksella säestettynä, se tyytyi seuraamaan kivusta ähisevää Friciä oritarhalle.

Aamun opetus? Varsat ovat p*rseestä ja revennyt epäkäslihas myös.

"Radon"


 • Puro sangue lusitano, ori
 • 158 cm, väriltään ruunivoikonpearl (Ee/Aa/Cr/prl)
 • Syntynyt 20.02.20, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Kasv. Zen,
 • Zenin omistuksessa (VRL-01436)
 • VH21-087-0004 / PKK3667
 • palfrey, haute ecole ()
 • Groomi etsinnässä
  Kiertää turnajaisissa erinäisten ratsastajien ratsuna


  VIP MVA myönnetty 08.08.21

  Fn myönnetty 15.04.2021

  Kantakirjattu I-palkinnolla

  Kuvagalleria

  #douradododzelzain

  Kuvagalleria


  Rakennekuva 2021.


  Kultainen kuningas.

  Radon kuusivuotissyksynään.

  "Well, bye!"

  Radon oli jo kolmivuotiaana aikamoinen körmy.

  Viikon ikäinen muchomacho.

  VHRY

  Sijoituksia 37 kpl, joista voittoja 13 kpl
  CUP: 56 p.

  Arvosijoitukset
  17.09.22, Rinascimento Sim Pratolino, alta escuela II, 4/20
  05.09.21, Rinacimento Sim Pratolino, Spadaccino Champion di Pratolino, 3/24

  27.08.22, Zen, asetaitorata taistelu, 1/4
  07.08.22, Zen, alta escuela III, 1/3
  06.08.22, Zen, asetaitorata taistelu, 1/4
  17.07.22, Zen, alta escuela III, 1/3
  30.06.22, Royal Gardens, alta escuela III, 2/4 (8 p.)
  28.06.22, Royal Gardens, asetaitorata metsästys II, 1/8
  28.06.22, Royal Gardens, asetaitorata metsästys I, 2/18
  26.06.22, Zen, alta escuela II, 1/5
  30.04.22, Cresthill Baroques, alta escuela haute ecole, 1/8 (10 p.)
  30.04.22, Cresthill Baroques, alta escuela I, 4/22 (4 p.)
  19.03.22, Zen, alta escuela I, 2/16
  20.02.22, Zen, alta escuela III, 2/6
  12.02.22, Zen, asetaitorata metsästys I, 3/19
  05.02.22, Zen, alta escuela I, 6/21
  05.02.22, Zen, peitsaus, 2/13
  03.02.22, Cresthill Baroques, asetaitorata metsästys II, 1/4
  03.02.22, Cresthill Baroques, asetaitorata noviisi, 2/5
  27.12.21, Zen, skill at arms hunting II, 2/8
  27.12.21, Zen, skill at arms hunting I, 3/16
  27.12.21, Zen, alta escuela I, 3/18
  19.12.21, Zen, skill at arms hunting II, 1/7
  19.12.21, Zen, skill at arms hunting I, 6/14
  12.12.21, Zen, skill at arms hunting II, 2/7
  31.10.21, Vinterhus, skill at arms hunting II, 4/17
  31.10.21, VInterhus, skill at arms hunting I, 3/29
  22.09.21, Hankalan Linna, joustaus, 3/21
  15.09.21, Hankalan Linna, alta escuela I, 1/18
  17.07.21, Zen, skill at arms hunting II, 3/14
  17.07.21, Zen, skill at arms hunting I, 3/20
  30.06.21, Vintherhus, alta escuela noviisi, 2/10 (8 p, CUP)
  30.06.21, Vintherhus, joustaus, 4/19 (4 p, CUP)
  30.06.21, Vintherhus, skill at arms hunting II, 1/17 (10 p, CUP)
  30.06.21, Vintherhus, skill at arms hunting I, 6/27 (1 p, CUP)
  20.06.21, Zen, alta escuela noviisi, 1/2
  12.06.21, Zen, skill at arms noviisi, 4/11
  24.04.21, Zen, skill at arms hunting II, 1/4
  11.04.21, Zen, alta escuela noviisi, 1/3

  Palkintoja

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.