Narcisse

VIP MVA Fn, KTK-II

Dzelzainin linnan spanish norman-kasvatus oli pitkälti ollut yhden ainoan orin, Duc Obscurin, varassa, joten uutta verta kaivattiin kipeästi. Ongelmana oli vain löytää hevonen — tamma — jonka suvussa olisi ihan uusia nimiä: spn-kasvattajia kun ei ihan turhan paljon virtuaalimaailmasta löytynyt. Mietintämyssyt päässä koko porukka selaili talleja läpi, kunnes Vitaliya sen keksi: eikös Zenin myyntitallin kautta kulkenutkin silloin aikanaan yksi spn-tamma Vinterhusiin? Saisikohan siitä varsan?

Saihan siitä. Maaliskuun loppupuolella 2020 siitostammojen rivit kokivat raamikasta vahvistusta, kun Länsi-Svenlannista saapui Latvian leutoihin keleihin ruunikko Narcisse.

Vaativa diiva

Narcisse eli Naira on ryhdikäs ja pystypäinen tamma, joka nimensä veroisesti tietää olevansa oikeaa kuningatarainesta. Tammalla on itselleen tunnusomainen mulkaisu, oikea glare, sellainen tammakatseiden tammakatse: aina kun jokin ei mene Nairan mielestä suunnitelmien mukaan, se pyöräyttää silmänvalkuaisiaan ja katsoo ihmistä yläkautta niin alentavasti kuin vain pystyy. "Etkö parempaan pysty?" se tuntuu kysyvän. Yleensä uudet ihmis- ja hevostuttavuudet saavat kokea heti ensimmäiseksi Nairan alentavan katseen, mutta sen voi ansaita myös harjaamalla karvaa väärään suuntaan, pyytämällä vaikeita asioita, asettelemalla päitset huonosti päähän... No, saitte jutun juonesta kiinni. Nairan mieliksi on vaikea olla.

Vaatiikin hieman jaksamista päästä Nairan "sisäpiiriin": on oltava luotettava, johdonmukainen, reilu muttei mikään pehmo. Kun Nairan kanssa on tehty lopulta sinunkaupat, sen pahat katseet vähenevät puoleen. Myös siinä missä se vieraille saattaa hoitaessa välillä pistää jauhoja suuhun sättäämällä ja näyttämällä hapanta naamaa, ei tutun ihmisen kanssa ole enää tarvetta alleviivata asioita niin kauan kuin tammalla on kiva olla. Vaan erehdypä nipistämään ihoa vahingossa satulavyötä kiristäessäsi, sen saat tuta omissa karvoissasi. Naira on tarkka kuinka hänen korkeuttaan kohdellaan.

Ratsuna Naira ei ole aivan yhtä vaativa. Avuille se on hyvin kuuliainen, ja painoavuilla tamma ohjautuu aivan vaivatta: liika pohkeiden tai ohjien käyttö voi tuota jopa ärsyttää, jolloin ratsun jalat liimautuvat maahan ja häntä lähtee huiskimaan kärttyisästi. Jos tässä tilanteessa lähtee lumipalloa vyöryttämään vielä suuremmaksi pohkeilla tönimällä, voi olla varma että lähtee ruunikko takamus lentämään. Sen sijaan ongelma ratkeaa nollaamalla koko tilanne, poistamalla kaikki paine ja ehkä käännöksen kautta ottaa kokonaan uusi tehtävä. Naira ei pidä jankkaamisesta, ja sen kyllä huomaa.

Kun nappulat ovat tamman kanssa selkeät, löytyy siitä aikamoinen lattarilanne. Pienetkään avut eivät jää Nairalta huomaamatta, ja jos rytmi sattuukin katoamaan, pysähtyy ratsu odottamaan ratsastajansa takaisin samalle aallonpituudelle sen sijaan että pakka hajoaisi kokonaan ja liike suttaantuisi. Myös maastossa Naira jää helposti odottamaan ihmistä: epävarmoissa tilanteissa se pysähtyy kysymään, uskaltaako tästä mennä vai lähdetäänkö kotiin. Pieni rohkaisu, istuinluiden kallistus, ja matka jatkuu.

Sukutaulu selvityksineen

i. Aragon XVI
VIP MVA Fn, KTK-.I, Spadaccino Champion di Pratolino, Dressage Master
prn (pearl) 164 cm, PRE
ii. Aragon X
rn (pearl) 162 cm, PRE
iii. Argent
rnkm 162 cm, PRE
iie. Bellatrix III
prn 157 cm, PRE
ie. Eleanor
trt 160 cm, PRE
iei. Eragon
rtkm 161 cm, PRE
iee. Bruja
rn (pearl?) 153 cm, PRE
e. Jacinthe
rnkm 162 cm, SPN
ei. Oiriginal
rnkm 169 cm, SPN
eii. tuntematon;
eie. tuntematon
ee. Muguet
mrn 160 cm, spn
eei. tuntematon
eee. tuntematon

Jälkeläiset

Naira ottaa vastaan suvultaan 1-polvisia spn-jalostukseen soveltuvia oreja.

Periyttää hivenen vaativaa diivaluonnettaan sekä simpsakkaa rakennetta.

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Meriitit
14.02.23 Élémentaire d'Dzelzain Dourado do Dzelzain Blacklake Baroques (VRL-14859) -
21.02.21 Soleil de Dzelzain Dawnvale Hesato Hankalan Linna
29.08.20 Duc Rubis Duc Univers Zen KTK-II, FF

Näyttelytulokset

29.09.21, Aihkian Vaellustalli, Muu kuva: ratsatuskuva, tuom. k: KP, EM [4]
20.09.21, Hankalan linna, Muu kuva: vapaa kuva, tuom. Jassu L: LKV KP, EM [3]
22.06.21, Hankalan Linna, Muu kuva: ratsastus, Jassu L: KP, EM [2]
30.08.20, Seppele, lämminveritammat, tuom. Anne: EO-sert
16.06.20, Hukkapiilo, hevostammat, tuom. Lissu: EO-sert, EM [1]
14.06.20, Hukkapiilo, hevostammat, tuom. Arnika: EO-sert
18.07.20, Zen, lämminveriset tammat (ei pv), tuom. Aksu & Jutta: KTK-sert (BIS2)
14.06.20, Hukkapiilo, hevostammat, tuom. Arnika: EO-sert
29.05.20, Encore, lämminveriset tammat (ei pv), tuom. Kics: LKV EO-sert

[4] (EM: tekniikka) ”Hienosti toteutettu maalauksellinen kuva. Ratsastajan jalka tuntuu hieman kirkkaalle verrattuna kuvan muuhun värimaailmaan. Muuten hyvä tunnelma ja kokonaisuus.”
[3] (EM: Kokonaisuus) ”Pysäyttävä teos, joka tuo tuomarin mieleen miltei menneiden vuosisatojen upeat, ratsukkoaiheiset öljyväritaulut. Sommittelultaan kuva on harkittu ja värimaailmaltaan upean kontrastinen, jopa mahtipontinen. Taustan tekstuureilla on leikitelty taitavasti, ja takaosan motion blur -efekti viimeistelee liikkeen tunnun. Kuvan yksityiskohtaisuutta ei voi kiitellä tarpeeksi, hevosen lihaksistosta taustan valööreihin ja ratsukon upeisiin varusteisiin kaikki tuntuu mietityltä ja viimeistellyltä.”
[2] "EM: Kokonaisuus. Uskomattoman upea, dynaaminen yhteislaukkakuva! Haastava, maan tasalta ’räpsäisty’ kuva on onnistunut perspektiiviltään loistavasti, värimaailma erityisesti taustassa on suorastaan herkullinen ja niin aidon elävä. Katsoja löytää joka vilkaisulla uusia asioita mihin keskittyä. Erityismaininta myös siitä, miten kumpikin hevonen on saatu näyttämään omanlaiseltansa yksilöltä hännän ja harjan tekstuurista pään ilmeisiin. Linen värityksellä leikittely on kiva, jo lähes tavaramerkkimäinen nyanssi piirtäjän otoksissa.”
[1] "EM: Tekniikka."

Kantakirjauslausunto 01.09.2020

18 + 18,5 + 20 = 56,5 KTK-II
Hyväleimainen yksilö. Etujalkojen asennoissa hieman sanomista, on hieman kokkapolvinen ja etunojoinen. Pään ja kaulan liittymä vaikuttaa hieman ahtaalta. Väritys ja toteutus äärimmäisen upea ja realistinen.

Match show-tulokset

14.02.21, ROW Ystävänpäivän Värinäyttelyt, Rusko: KM: kiilto

Pikakuulumisia

Varsinaiset tarinalliset tekstit voit lukea päiväkirjasta

04.09.2021 | Rinascimento Sim Pratolino, Alta escuela II

Nairan leveä niska pullisteli niin että palmikko oli aueta. Tamma oli täynnä tappuraa, mikä sopi ratsastajan mielentilaan erityisen hyvin. Katsokaa vain kaikki!

Iivari ei ollut oikealla tavalla kilpailunhaluinen ihminen. Toki hän tahtoi olla yläpuolisessa asemassa, ohjailla muita, tietää eniten, näyttää kuinka kurinalaisesti pysyi omassa ideologiassaan. Mutta kun puhuttiin aivan oikeasta kilpailusta, lopahti mielenkiinto yleensä kuin strutsinsulka vesisateessa. Aina kun lähdettiin jakamaan palkintoja alkoi sukset lipsumaan, ja se johtui silkasta ajatusten välisestä ristiriidasta. Iivari ei pelkästään tuntenut, vaan myös tiesi olevansa hyvä ratsastaja. Ei omatunnontuskia eikä anteeksipyytelyjä. Ongelma oli siinä että hänen kokemuksissaan hyvyys kulminoitui nimenomaan fiksuun, pienieleiseen ratsastukseen, tyyneyteen ja molemminpuoliseen luottoon ratsukon välillä — hän kunnioittaisi hevosen mielipiteitä, ja vastavuoroisesti hevonen toivottavasti hänen. Sillä selviää pitkälle, hengissäkin yleensä. Mutta tarkkailtiinko näitä asioita skill at arms-radalla? Entä joustauksessa? Ei. Alta escuela-luokat olivat lähimpänä villakoiran ydintä, mutta harmikseen Iivari oli huomannut ihmisten ratsastavan sielläkin nykyisin sijoitusten perässä, ei puhdasta arviointia hakemassa. “Pilasivat sitten senkin ilon” hän oli kerran suutuspäissään tiuskaissut. Olisipa hienoa: entäpä jos ratsukoita ei enää laitettaisi järjestykseen eikä alta escuela-palkintoja jaettaisi? Idea oli ehdottomasti jaettava Antiocolle.

Se oli näiden kisojen osalta kuitenkin myöhäistä. Iivari tervehti mainittua ystäväänsä, joka päätuomarin raskaskankaisesta katoksesta nyökkäsi takaisin. Sitä oli vain ratsastettava.

Jo ensimmäisillä askeleilla kaikki turha pyyhkiytyi kuitenkin pois, ja se oli yksinomaan Nairan ansiota. Ruunikko oli terässä: sen askel jousti jäntevästi ja korvat kääntyilivät satulaa kohden kysellen mitä seuraavaksi tehdään. Mikä ihana, ihana tamma! Punaiset tupsut heilahtelivat kankien kilinän säestämänä temmosta toiseen, ravista laukkaan, avotaivutuksesta sulkuun. Naira pysyi koottuna helposti — liiankin, se olisi voinut välillä kulkea enemmän eteen — eikä voiman tarvinnut pelätä loppuvan kesken. Koulukäynti meinasi livahtaa piaffeen, mutta mitäpä tuosta. Laukkapiruetissa tamma lähti jo pomppaamaan irti maasta, ja äkäisenä se huiskaisi sidotulla hännällään saadessaan maltitteluja. Jos Antioco ei olisi ollut silmä kovana antamassa pisteitä, olisi tamma saanut iloitella, mutta nyt ei tultu retostelemaan: Iivari ei antaisi yleisön kaipaamaa leipää ja sirkushuveja, vaan pitäisi malttinsa eikä sallisi ratsastuksen muuttua esitykseksi. Varsinkin Riario-nimisen fiaskon jälkeen hänelle oli tärkeää ansaita tämä sulka hattuunsa.

Koulupysähdys oli Nairalle vaikea. Ei teknisesti, mutta tamma olisi tahtonut tarjota enemmänkin, ja se arvioinnin juonena taisi ollakin — testata hevosen kuuliaisuutta. Aiemmin samassa kohtaa oli koulutuksen kruununjalokivi, levade, esitettävä, ja totta kai ruunikko päätteli ratsastajan tahtovan jälleen samaa. Hold my beer, Naira sanoi, ja koukisti etujalkojaan. Iivari huomasi ylilyönnin myöhässä, mutta sai kaviot takaisin areenan hiekkaan. Virhe mikä virhe, mutta hei, minkäs sille voi jos hevonen on liian hyvä... Iivari vallan hymyili hetken.

Hän pysäytti hikoilevan, aavistuksen verran steppailevan Nairan, otti hatun päästään ja kumarsi. Oli Antioco linjatuomareineen mitä mieltä tahansa, tamma oli tänään tehnyt jotain ennenkuulumatonta: saanut Iivarin nauttimaan yleisöstä. Ruunikko jäysti raskasta kuolainta astellessaan ulos areenalta, niin täpinöissään se vielä oli, ja ratsastajakin heilautti poistuessaan kättä kiitoksena.

“Älä hermoile,” Iivari jakoi hyvässä tuulessaan kannustussanoja Ilonalle, joka odotteli omaa vuoroaan kiiltäväksi suitun Reinan satulassa. Ei voinut olla panematta merkille, kuinka naisen katse hapuili välillä alueen laitamilla silloin tällöin kävelytettävään tummanruunikkoon tammaan. Worena näytti todella hyvältä. Mutta niin näytti Reinakin — paremmalta jopa, jos nyt puolueellisesti sai niin sanoa.

“Sitä paitsi, tuossa asussa olet focosa,” Iivari huomautti, eikä voinut olla sipaisematta mustaa kangasta ratsastaessaan ohi.

15.07.2021 | Sukupuolisyrjintä osui lopulta vain omaan nilkkaan

Vasen-oikea-vasen-oikea, seis. Vasen-oikea-vasen-oikea, taas seis. Mielessään Iivari naputti tahtia, ja Naira jos kuka tarttui siihen hyvin. Tamma oli joskus hankala saada samalle aaltopituudelle, mutta sitten kun siinä onnistui, oli flow rikkoutumaton. Keskiravi muuttui kootuksi, siitä muuntui piaffe, piaffen väliin koulupysähdys. Kaiken tämän Naira teki suurella tyyneydellä silkkaa rytmiä kuunnellen. Sen satunnaisen kerran kun sitä täytyi sekundääriavuilla ohjeistaa, sai ratsastaja palautteeksi hännän huiskaisun ja kuolaimen jauhamista: "ei tarvitse auttaa!"

Iivari oli löytänyt "uuden" suosikin, eikä hän voinut lakata ihmettelemästä, miksi siihen oli mennyt niin kauan. Nairahan oli ollut työn alla jo vuosia, osoittanut poikkeuksellista nopeutta ja lahjakkuutta etenimisessään — ainoa kuka oli noussut haute ecole-tasolle näin nuorena on ollut Faust, joka sekin teki sen luultavasti vain raivopäisellä sisulla. Tällainen aarre, piilotellut aivan silmien alla... Iivarin oli lie sokaissut vanha tottumus valita ratsuksi vain oreja: aikanaan oli ollut etunsa täyttää rintama testosteronia huokuvilla machohevosilla, mutta nyt oli niiden sodat sodittu. Mikseipä ratsuksi voisi siis valita tulista tammaa? Isäpappa oli kylläkin vuonna kivi ja keppi tylyttänyt nuorta Iivaria lempeästä lempihevosesta, Silkesta, varsatehtaasta. "Oikeat miehet eivät istu tamman selkään!" hän jyrähti, ja oppi upposi.

Mutta nyt kun sekä selvitymis- että kulttuurisidonnaiset syyt pystyi ruksaamaan menneen ajan haaleiksi haamuiksi, mikään ei estänyt Iivaria päättämästä ottaa Naira entistä tarkempaan syyniin. Hemmetti, hän ottaisi ruunikon mukaan Firenzeen ja näyttäisi kaikille närhen munat!

Piaffe päättyi pieneen levadeen. Vasen lapa kirrasi, koska samainen takajalka ei ottanut painoa suoraan kannettavakseen.

Iivari päätti liikkeen olevan täydellinen ennen kuin vuosi olisi ohitse.

16.04.2020 | Alkutreeniä

Naira on kotiutunut pienten alkuvaikeuksien jälkeen hyvin. Aluksi tamma oli kovasti muiden perään ja selkeästi vähän muutosta stressaantunut, mutta kun paikat ovat käyneet tutuiksi niin nyt neito pystyy olemaan hetken näkemättä muita hevosia ilman kamalaa mesoamista. Luultavasti Nairalla ei ole oikeasti mitään eroahdistusta, mutta stressitekijöitä on nyt vain ollut liikaa.
Myös koulutus on Nairan kanssa aloitettu todella hiljakseltaan. Alkuun riitti johtamisharjoitukset ja yhteiset hengailut harjaamisen muodossa, jotta tamma uskoisi uusienkin ihmisten olevan ihan mukavia ja luottamuksen arvoisia. Nyt vasta ollaan päästy pureutumaan ratsuasioihin, eikä niihinkään tietty alle nelivuotiaan kanssa vasta kuin maasta käsitellen: Naira on opetellut käyttämään kapsonia ja joitakin helppoja raippamerkkejä, niin että käynnissä ja ravissa on päästy miettimään jo taipumista, asettumista sekä vähän avojakin. Paikallaan Naira on harjoitellut painonsiirtoja, jotka tamma keksi melkein heti: se kyykkää nyt melkein yhtä hyvin kuin tallin kuusivuotiaat. Todisteena tästä pieni ote Nairan koulutuskirjasta:

"Kurjan sään vuoksi mukavuudenhalu voitti, joten harjoittelimme tallin käytävällä vain asetuksia ja painonsiirtoja. Naira seuraa hienosti kättä ja asettuu sen mukaisesti, vaikka välillä hieman vastustikin puolipidätettä. Painonsiirrot se taitaa hienosti, vaikka yrittää välillä vähän jopa liikaa ja joutuu siirtämään jalkojaan pysyäkseen pystyssä. Raippamerkin Naira tunnistaa hienosti, eikä minun tarvitse enää itse kallistua tai sanoa sanaakaan: tänään monta kertaa riitti vain tamman takamuksen osoitus raipalla, kun se jo lisäsi painoa taakse. Mikäli Naira onnistuu tekemään saman satuloitunakin, lähdetään seuraavaksi harjoittelemaan liikkeessä kasaamista.
- Iivari"

"Naira"


 • Spanish-norman, tamma
 • 162 cm korkea, väriltään ruunikko (Ee/Aa)
 • Syntynyt 22.05.19, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Kasv. Vinterhus,
 • Zenin omistuksessa (VRL-01436)
 • PKK3599
 • palfrey, haute ecole ()
 • Groomi etsinnässä
  Iivarin turnajaisratsu


  VIP MVA myönnetty 21.11.2020

  Fn myönnetty 26.08.2020

  Kantakirjattu II-palkinnolla

  Kuvagalleria

  #narcissespn

  Kuvagalleria


  Rakennekuva.


  Power Jump 2022-väliaikaohjelman toisenlaisia voimahyppyjä.

  © Miuku

  Rinascimento Sim Pratolino 2021

  Kiihkeä renessanssi-kaunotar.

  "Byeee!"

  Ja kas näin luontuu kaunis koulupysähdys.

  Eeppisissä keulimiskuvissa on aina oreja. Tässä teille virkistävä poikkeus alá Naira!

  VHRY

  Sijoituksia 29 kpl, joista voittoja 12 kpl
  Cup 30 p.

  Arvosijoitukset
  18.09.22, Rinascimento Sim Pratolino, Spadaccino Champion di Pratolino, 2/19
  17.09.22, Rinascimento Sim Pratolino, asetaitorata, taistelu, 2/10
  04.09.21, Rinacimento Sim Pratolino, alta escuela II, 2/18
  04.09.21, Rinacimento Sim Pratolino, alta escuela I, 4/21

  21.10.22, Royal Gardens, alta escuela III, 1/5
  21.10.22, Royal Gardens, alta escuela III, 2/5
  14.08.22, Zen alta escuela II, 3/7
  13.08.22, Zen, asetaitorata taistelu, 2/5
  16.07.22, Zen, alta escuela III, 1/2
  20.02.22, Zen, alta escuela III, 1/6
  13.02.22, Zen, alta escuela I, 1/4
  13.02.22, Zen, alta escuela II, 4/11
  12.02.22, Zen, peitsaus, 1/13
  06.02.22, Zen, alta escuela III, 1/5
  05.02.22, Zen, peitsaus, 4/13
  03.02.22, Cresthill Baroques, asetaitorata noviisi, 1/5
  27.12.21, Zen, alta escuela I, 6/18
  27.12.21, Zen, skill at arms hunting I, 2/16
  22.09.21, Hankalan Linna, solttujahti, 3/26
  12.07.21, Hankalan Linna, alta escuela I, 3/21
  12.07.21, Hankalan Linna, joustaus, 2/23
  12.07.21, Hankalan Linna, skill at arms war, 2/16
  30.06.21, Vintherhus, skill at arms war, 1/14 (10 p, CUP)
  30.06.21, Vintherhus, skill at arms hunting I, 3/27 (6 p, CUP)
  20.06.21, Zen, alta escuela III, 1/4
  19.06.21, Zen, skill at arms hunting II, 5/12
  19.06.21, Zen, skill at arms hunting I, 3/15
  14.06.21, Hankalan Linna, joustaus, 3/35
  10.04.21, Zen, skill at arms war, 1/5
  10.04.21, Zen, skill at arms hunting I, 3/11
  07.03.21, Zen, alta escuela II, 2/5
  07.03.21, Zen, alta escuela I, 3/8
  09.01.21, Zen, skill at arms war, 2/5
  31.12.20, Zen, skill at arms hunting II, 3/38 (CUP, 6 p.)
  28.11.20, Zen, alta escuela I, 2/9
  17.11.20, Bizarre Holiness, alta escuela noviisi, 1/2
  30.09.20, Cresthill Baroques, skill at arms noviisi, 2/4 (CUP, 8 p.)

  Palkintoja

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.