⚜ Luna I ⚜

Finest Foal, KTK-III
M Layouts / raitatossu.net/mayflower vuotias andalusiantamma "Luna"
Väriltään ruunivoikko (EE/AA/nCr), säkäkorkeus 162 cm
Syntynyt 26.09.2017, kasvattanut Zen 
Omistaa Zen  (VRL-01436)
#PKK2443

INT I / 60 cm

Lunalla ei ole omaa hoitajaa.

📷 Kuvia Lunasta

📖 Lue päiväkirjaaKantakirjattu III-palkinnoll, arviointi alempana.
FF myönnetty 2017

Gaia alkoi olemaan jo sen ikäinen, että oli ajankohtaista miettiä, miksi ihmeessä siitä ei ole jätetty yhtään ainutta PRE-varsaa kotiin jatkamaan puhdasta espanjalaissukua? Tamma oli kyllä vielä elämänsä voimissa, mutta kun ikää oli jo yli 20 vuotta, ei yhteisen ajan lyhentymistä voinut enää kiistää. Niinpä kaunottarelle valittiin äkkiä sopiva sulho, pakasteet pistettiin matkaan ja ryhdyttiin toivomaan parasta.
Ja parasta sieltä tulikin: Gaia varsoi konkarin ottein ja täysin ilman komplikaatioiden pelkoakaan pienen, suurisilmäisen tammavarsan — täyden kympin toimitus, kauan kaivattu tyttölapsi oreja vilisevään PRE-perheeseen. Kukaan ei edes miettinyt, pidetäänkö varsa. Tallin kuningatar oli saanut perillisensä.

Luna on sellainen tamma, jota tekee mieli teititellä. Arvokas, korskea, mutta silti niin tavattoman lempeä. Se ei siedä aivan millaista tahansa kohtelua, mutta osaa arvostaa rauhallista ja selkeää ihmistä niinkin paljon että luottaa häneen tutustuttuaan lähes sokeasti. Riippuu siis aivan käsittelijästä, seisooko Luna hoitaessa paikoillaan kuin patsas vai sättääkö se häntä pyörien ja jalkojaan nostellen: epämukavuutta tamma nimittäin helposti koittaa paeta, ja epälooginen käytös jos mikä tuosta on ikävää. Jos ensin nyitään narusta perästä mutta sitten katseella tuijotetaan kohti, niin pitääkö tässä nyt sitten seurata vai väistää? Lunan ratkaisu on pakittaa, nykäistä naru kädestä ja lähteä lätkimään.

Ratsuna Luna toimii niinikään selkeän ja johdonmukaisen ihmisen kanssa, eli aloittelijoiden ratsu se ei kiltteydestään huolimatta ole. Epäselkeä käytös ja ohjeistus saa Lunan jännittymään ja juoksemaan alla selkä notkolla, jumittamaan ja puskemaan vastaan. Kun asioita lähtee pyytämään yksi kerrallaan ja selkeästi oikeasta vastauksesta palkiten, on Luna tyytyväinen ja kuuliainen ratsastaa. Se on hyvin pehmeä ja ottaa luonnostaan itsekin kevyen tuntuman, tarvetta painaa kädelle ei tammalla tunnu olevan. Painoapuja se seuraa jatkuvasti ja pohjeavuksi riittää pikkuinen kosketus. Luna on luonnostaan ryhdikäs ja vahva, eli se on myös tavattoman helppo ratsastaa korkeaan muotoon. Esteillä hänen hidas, suuri laukkansa tuo haastetta, samoin kuin tarve saada nappilähestyminen: vähänkin huono linja tai askelmitta saa Lunan kiertämään esteen turvallisen välimatkan päästä.


Kuvagalleria


Luna-prinsessa.

Kohta pääsemme kapsonistakin eroon, Luna on kehittynyt nopeasti. 6-v kuva.

Luna melkein 4 v.

Luna 8 kk.

Sukutaulu

i. Nescubrir KIT
mkm, 158 cm, PRE
ii. Quendan
mkm, 159 cm, PRE
iii. Sigismer
rtkm, 159 cm, PRE
iie. Manochla
rnkm, 153 cm, PRE
ie. Liasanya
rtkm, 154 cm, PRE
iei. Mesoton
mkm, 157 cm, PRE
iee. Ulembina
mkm, 151 cm, PRE
e. Galaxia IV
PP-MVA Fn, KTK-II, KRJ-III
rnvkkokm, 164 cm, PRE
ei. Universo
 rnkm PRE, 167 cm
eii. Vació
rnkm PRE, 164 cm
eie. Relevante Cosa
rn PRE, 165 cm
ee. eei. Vencedor
vkko PRE, 164 cm
eee. Duquesa
rnkm PRE, 161 cm

Jälkeläiset

Syntyi Skp. Nimi Emä Omistaja Meriitit


Ohjeistus hoitoon ja liikuntaan

Ratsastajalle

Ratsastettavuus: ✦✦
  • Ratsastetaan välillä nivelkuolaimella nuoruudestaan johtuen.
  • Tarvitsee pitkän raipan avuksi.

Hoitajalle

Hoidettavuus: ✦✦
  • Loimitetaan jos on enemmän kuin -5c pakkasta.
  • Ei tarvitse talliloimea ellei ole klipattu.
  • Päitset pois tarhassa ja karsinassa.

Vaikeustasot on määritetty seuraavasti:
✦ = aloittelijoillekin sopiva, ✦✦ = vaatii hieman jo osaamista, ✦✦✦ = vain kokeneille


Kisa- ja näyttelytulokset

Näyttelytulokset

31.12.17, PKK, tuom. Anne, EO-sert
05.11.17, Zen, alle 1-v varsat, tuom. Tinúvel: EO-sert, EM [1]

[2] "EM tekniikasta."

Kantakirjaus III-palkinnolla

16 + 14 + 13,5 = 58%
- Rodunomainen pää, tammaksi jokseenkin raskas kaula. Jalat niin tummat ja lähekkäin, että ovat vaikeasti arvioitavissa. Todella näyttävä väri.
- Hyvät leimat, takakorkea ej sapelissa. Kaunis, maalausmainen toteutus.

Kisatulokset

KRJ: sijoja 0 kpl, joista voittoja 0 kpl
VHRY: sijoja 8 kpl, joista voittoja 2 kpl & CUP 4 kpl (32 p.)
10.03.19, Dragon Age Estate, miekka, renkaat, 5/15
01.03.19, Varjolinna, hunting II, 2/15 (VARJO-CUP, 8p.)
28.02.19, Dragon Age Estate, lady-luokka, 3/14 (CUP, 6p.)
23.02.19, Zen, skill at arms hunting I, 2/11
31.01.19, Zen, haute ecola, alta escuela, 1/8 (CUP, 10p.)
31.01.19, Zen, skill at arms hunting II, 1/13 (CUP, 10p.)
31.01.19, Zen, skill at arms hunting I, 3/13 (CUP, 6p.)
31.11.18, Loitsula, skill at arms, aika, 2/9

Matkan varrella ansaittua


Kuulumisia

Joustausvalmennus 14.2.2019 Dragon Age Estatessa
Tunnille oli saapunut suuria edustajia, nimittäin Keski-Maan prinssi sir Agravain ja oman läänin herttua sir Gawain Arkalasta sekä tuttu linnan ritari ja Hankalan herttua sir Artheur. Artheur saapuu lennosta mukaan tunnille mustan friisiläisorin Teuntjen kanssa. Orin oli laittanut valmiiksi ratsun oma oppipoika. Alkutunnista käytiin läpi hevosten kaikki askellajit. Ritareilla ja ratsuilla oli täydet haarniskat päällä, mutta ihanasti rakkauden päivää koristi hevosten vaaleanpunaiset, punaiset ja purppuran väriset vaatekappaleet. Kaikki olivat hienosti panostaneet päivään eikä ketään ollut allapäin. Kevättä rinnassa kaikilla! Askellajien jälkeen aseenkantajat antoivat oppilaille raskaat peitset ja aloitimme tähtäysharjoituksia shock quintainnin kanssa. Shock quintain iskussa katsotaan voimaa ja maalitaulu vastustaa liikettä. Monia peitsiä meni rikki, mutta tähän tunnille oli varattua monia erilaisia ystävänpäivä teemaisia peitsiä. Prinssi tarkisti, että joustauskilpi oli vasemmassa kädessä ja ohjakset, sillä raskas peitsi otettiin oikeaan käteen. Paljon hienoja osumia ja hyvää peitsen hallinta harjoitusta ennen taistelemista. Seuraavaksi vierailijat esittävät oppilaille prinssin selostuksena miten edetään joustaessa toisia vastaan. Lopputunnista oppilaat taistelivat toisiaan ja vierailijoita vastaan. Muutamia tippumisia satulasta tuli nähtyä, mutta kehenkään ei onneksi sattunut vakavasti.

Amelie oli uutta verta, mutta tuttua sellaista. Hänet oli aikaisemmin nähnyt turnajaisissa ja nainen tulee Latviasta tutulta linnalta Zenistä. Ratsuun olin törmännyt turnajaisissa ja tamma katseli ympäristöä uteliaasti. Lämmittelyssä tamma ei välittänyt uusista hevosista, ritareista tai paikasta. Se kuunteli ritariaan hyvin ja askeleet olivat tammalla kunnossa. Amelie osasi ratsastaa hevosta, vaikka pienet epämääräiset avut shock quintanilla sai hevosen nostamaan pään pystyyn ja näin isku osui aivan kilven ylänurkkaan. Tamman kanssa sai olla hyvin yksinkertainen ja pitää tasapainon sekä avut hiljaa suoralla linjalla. Amelie sai heittää ohjakset tamman kaulalle, jos se asiaa helpotti. Tamma liikkui suoraan ja nainen pääsi keskittymään peitsellä osumiseen shock quintainnille. Joustauksessa Amelie sai ensimmäisenä vastaan Keski-Maan prinssin eikä pieni jännitys hermostuttanut tammaa. Liikkeelle lähdettiin rohkeasti ja Amelie sai hyvin osuttua vastustajan kilpeen. Peitsi hajosi useampaan osaan ja johdatti aluksi tasapeliin. Toinen kierros koitui Amelien voitoksi. Ratsu käyttäytyi asiallisesti eikä ollut yhtään epävarma mitä oli tapahtumassa. Amelie pysyi kokoajan rauhallisena ja johdonmukaisena yksinkertaisilla avuilla, mikä piti tamman tyytyväisenä. Joustaaminen jatkui pian linnan oppipoikia vastaan. Joustaaminen sujui tasavertaisena ja peitset särkyivät sekä hevoset kävivät kierroksilla, mutta pysyivät kuulolla. Yhtäkkiä vastustajan kimon hevosen alkaessa riehumaan omiaan ennen lähtöä alkoi ratsulla hermoja kiristää. Linjalla sitten Amelien isku osui aivan kilven alareunaan, kun kovan iskun voimasta keskelle kilpeä vastustajalta Amelie tipahti alas maahan. Haarniskat kolisivat voimakkaasti, mutta uskollisena tamma jäi paikoilleen katsomaan minne ritarinsa jäi. Mitään ei sattunut ja nainen tahtoi jatkaa, että voisi lopettaa tyytyväisin mielin ensimmäisen joustaustunnin Lunan kanssa.

31.1.2019
Pari viikkoa sitten hehkutin kuinka nopeasti ja hyvin Luna edistyy, ja tänään se sitten tuli todistettua ihan virallisesti: osallistuimme ensimmäistä kertaa alta escuela-koululuokkaan kun sopivasti VHRY-Cupin ensimmäinen osakilpailu pidettiin täällä meillä, ja veimme ykkössijan! Luokassa oli paljon koulutetumpia ja kokeneempia ratsuja, kuten lady Nanook Dark Soulsin selässä, Vitaliya Esmeraldan kanssa — minäkin osallistuin itse myös Dukella, olettaen tietenkin että jos jonkun kanssa kerään menestystä niin ykkösorini. Vaan eipä minulla ja Dukella tänään löytynyt yhteistä säveltä, kun taaskin Luna tuntui olevan ajatukseni jatke. Piaffe tuli luonnollisemmin kuin ikinä harjoitellessa, käytännössä katsoen kasasin vain ravia enemmän ja enemmän, laukkapiruettikin oli käytännössä katsoen vain käännös. Ratsastus tuntui siis juuri siltä mitä se parhaimmillaan on, ilman turhaa "nappienpainelua" ja sähläämistä.
Lunasta on tulossa tätä menoa suosikkini. Tammoista se ainakin on ihan ehdoton ykkönen!
- Iivari

18.1.2019
Luna teki tänään elämänsä ensimmäisen tyylipuhtaan laukkapiruetin! Onhan sitä jo hiottu paljon ja osittain, mutta tänään tamma suoriutui siitä aivan kaikkien klassisten sääntöjen mukaan itse: painopiste takaviistoon, asetus pysyy, tadaa. Luna tiesi mitä haettiin ja istuin lähinnä vain kyydissä kertomassa milloin on tarpeeksi. Ei ollut tarvetta auttaa ohjalla, ei pohkeella, ei mitään. Edistys oli niin hieno että lopetin harjoittelun siihen paikkaan ja jäähdyttelin Lunan taluttaen, sillä sen se todellakin ansaitsi.
Kyllä Lunasta tulee vielä oikein näppärä ratsu kun sen joskus valmiiksi saan.
- Iivari