UTF-8 Zen: stables of Dzelzain castle

Harr Shahzad

Fn, KTK-II


MYYTY, UUSI OSOITE JA OMISTAJA
"Ori korahteli punahehkuiset sieraimet väristen showringin keskellä. Hetkeksi hengityskin tuntui pysähtyneen — sekunnissa täysiverinen oli jo ponkaissut laukkaan paikaltaan, handlerin harppoessa niskojaan nakkelevan hevosen perässä tuskanhiki otsallaan."

Harr Shahzad, "Zada"

Sukupuoli: ori
Rotu: arabianhevonen (DOM)
Väri: mustanruunikko (EE/Aa)
Säkä: 156 cm
Syntyi: 28.12.15, M Layouts / raitatossu.net/mayflower-v
Kasvattaja: Azrak Racers
Omistaja: Zen  (VRL-01436)
Rek.nro: #PKK2633
Painotus: yleispainotus
Koulutus: heB, 70 cm


Zada 8-v.


Zada 8-v.

Isän viimeinen läksy pojalleen...
Finest myönnetty 20.05.2018
Oli silkkaa sattuman summaa löytää Harr Shahzad. Iivari penkoi muuan hämäränä joulukuun iltana netin ihmemaailmaa selvittääkseen tallin kauhuorin Harr Shabtin menneisyyttä, kun hän tuli löytäneeksi sille listaamattoman orijälkeläisen. Nyt jo kahdeksanvuotias ori asui yhä kasvattajatallillaan, jolta myöskin isänsä oltiin ostettu Latvian koleisiin syyssäihin aiemmin samana vuonna. Asiat johtivat toisiin Iivarin kysellessä Shabtin periyttämiskyvyistä, eli tietenkin hän tavoilleen tutusti osti sen paremmin harkitsematta uuden hevosen, kuin karkkia kaupasta.
Oli toki kaupalle hyviäkin syitä: Harr Shabt alkoi olemaan jo vanha, eikä sille ollut sopivaa puhtasta arabialaistammaa tallissa. Orijälkeläisen ostaminen oli kaikkien mielestä jopa vallan hyvä sijoitus, aina siihen päivään asti kunnes hevoskuljetusauto pysähtyi tallin kivetylle pihalle ja paljasti sisältään ylös syöksyvän, tulentappuraisen lohikäärmeen, joka karjui tuomionpäivää ja huitoi etukavioillaan ilmaa kuin riivattu. Isänsä poika...

Zada seuraa uskollisesti isiensä linjaa elämänkatsomuksessaan, jonka mukaan kaikki auktoriteetit on tehty kaadettaviksi ja vain vahvimmat selviävät hengissä. Ori on kaikkea muuta kuin unelmahevonen: kaunis se on kuin kiiltokuva, mutta mieluiten sitä tyytyisikin vain katsomaan 20 m välimatkan päästä kun seuraa miten se kavahtelee ja luimistelee taluttajansa rinnalla, korskahdellen ja kiljahdellen. Heikkohermoiset Zada talloo niin henkisesti kuin konkreettisestikin maahan, hän kun mieluusti alleviivaisi itsekruunattua yksinvaltaansa tallin kuninkaana. Vaaditaan siis ihmiseltä kovaa luonnetta, rutkasti kokemusta ja salamannopeaa hevosenlukutaitoa aivan yhtä nopeilla reaktioilla, jotta Zadan kanssa pärjää. Mikään turvallinen hevonen se tuskin silti koskaan tulee olemaan, vaikka millainen hevoskuiskaaja olisi narun päässä — on siis sanomattakin selvää, ettei Zadaan koske kukaan ilman lupaa edes pitkällä tikullakaan. Nyt oria pystyy vielä taitavat käsittelijät pyörittelemään, mutta jos se saisi joltakulta piirunkaan verran periksi, niin... no, kehtaako sitä edes pelotella lukijoita. Käyttäkää mielikuvitustanne.

Jos satut pääsemään ehjin nahoin Zadan selkään, on sinun lunastettava arvostuksesi myös silloin. Ori kokeilee heti kättelyssä kaiken mahdollisen poukkoilusta juputtamiseen ja siitä kavahteluun, yrittäen ottaa tositarkoituksella ratsastajaltaan luulot pois — "luuletkos että noin vain lähdetään minua kyykyttämään häh?!" kysyy tulenpalavat silmät villisti yläkautta mulkoillessaan. Selkäänkään ei siis ihan kuka vain kiipeä, mutta jos sinulle se kunnia suodaan, niin ole ylpeä: ratsastustaitosi ovat huippuluokkaa, tai ainakin tasapainosi...

Kun tilit Zadan kanssa ovat selvät, on työtä tehty ja ansio raastettu selkänahasta. Se on kuitenkin sen arvoista, sillä puolelleen saatuna Zada on kaikessa nopeudessaan, herkkyydessään ja maskuliinisessa voimassaan rohkea ja vallan voittamaton. Ei ole olemassakaan estettä eikä tilannetta josta Zada ei selviytyisi, ja raivoisalla asenteellaan se menee vaikka läpi kalliosta jos niikseen on käytävä. Kouluratsastukseen ja kaikenmoiseen näpertelyyn ei Zadan hermot riitä, mutta maastoesteet, jousiammunta, joustaus ja kaikenlaiset kontaktilajit ovat hänen heiniään. Jos vastustaja ei tätä petoa kavahda, niin jo on kumma!

Zadaan pätee sanonta "tuli on hyvä renki mutta huono isäntä".

i.Harr Shabt
VIP MVA Fn, KTK-I
156 cm, rn ox
ii. Abd-al-Rashid
trn ox
iii. Makram
rnkm ox
iie. Nadiyaa
rt ox
ie. In'am
rn ox
iei. Khalil
rtkm ox
iee. Jalila
rn ox
e. Shahrmee
Fn, KTK-II
147 cm, rtkm ox
ei. Shahri
rtkm ox
eii. Marcedes
rt ox
eie. Almanarah
rtkm ox
ee. Daisy Bint Cora
rnkm ox
eei. Da Vinci's Code
rn ox
eee. Bella Donn el Bri
mkm ox

Näyttelytulokset

22.06.18, Zen, lämminveriorit, tuom. Anne: EO-sert
10.06.18, PKK, ruunikot, tuom. Anne: EO-sert
22.04.18, National Desert Horse Show 2018, ox orit, tuom. Aksu: KTK-sert (BIS1), EM [1]
30.03.18, Seppele, täysverioriit, tuom. Viiru: EO-sert
08.03.18, Hallava, muut hevosoriit, tuom. Lynn: EO-sert
27.01.18, Zelos, hevosoriit, tuom. Lynn: EO-sert

[1] "EM upeudesta."

KTK-lausunto 30.04.2018

17+21,5+21 = 79,3%
- Yleisilmeeltään lihakseton, orileima saisi olla vahvempi. Sapelit ej, piirteettömät vuohiset tj. Kaunis väri.

Kisatulokset

VHRY (sijoja 0 kpl, voittoja 0 kpl, CUP 0 kpl)

KRJ (sijoja 0 kpl, joista voittoja 0 kpl, CUP 0 kpl)

MUUT

Luonteenpiirteet

Rohkeus ✦✦✦✦✦✦✦ Taso 7: erittäin rohkea Periyttää ominaisuuttaan vahvasti
Kuuliaisuus ✦✦✧✧✧✧✧ Taso 2: hankalasti käsiteltävä Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Tempperamentti ✦✦✦✦✦✦✦ Taso 7: hyvin tempperamenttinen Periyttää ominaisuuttaan vahvasti
Herkkyys ✦✦✦✦✧✧✧ Taso 4: melko herkkä Periyttää ominaisuuttaan heikosti

Taidot

Nopeus ✦✦✦✦✦✦✧ Taso 6: keskivertoa parempi Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Kestävyys ✦✦✦✦✦✧✧ Taso 4: hieman keskivertoa parempi Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Hyppykapasiteetti ✦✦✦✧✧✧✧ Taso 3: hieman keskivertoa huonompi Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Ketteryys ✦✦✦✦✦✦✧ Taso 6: keskivertoa parempi Periyttää ominaisuuttaan normaalisti
Liikkeet ✦✦✦✧✧✧✧ Taso 4: hieman keskivertoa huonompi Periyttää ominaisuuttaan heikosti

Arnikan periytymisjärjestelmä virtuaalihevosille 1.0

Jälkeläiset

Syntyi Skp. Nimi Emä Omistaja Meriitit
17.04.18 Zahram Classic Orchid Majorithy Arabians

Kuulumisia

06.10.20118

"Voi helvetin helvetti!"
Iivarin harvoin kuuli menettävän malttinsa, saati sitten kiroilevan, mutta nyt sitäkin ihmettä oli tilaisuus päästä todistamaan: pitkä mies seisoi pakkashyhmäisen laitumen reunalla ja katseli sinne sun tänne lennelleitä tolppia, lankoja ja hevosia. Eniten juuri noita hevosia: tallin suurinta tammalaumaa, jonka keskellä juoksi häntä tötteröllä Zada.

Aamuheiniäkään ei oltu vielä ehditty jakaa loppuun, kun Amelie oli kuullut laukkaavien kavioiden kopseen tallipihan kivetystä vasten. Hän oli hylännyt kottikärryt niille sijoilleen ja lähtenyt juoksemaan pihalle, josta oli alkanut kaikumaan jo pahaenteistä kiljahtelua ja tammojen vinkumista. Työläisen pahat aavistukset kävivät toteen hänen ehtiessään juuri parahiksi näkemään kuinka Zada ryysi pokerina lankojen läpi tammojen sekaan... Ei hyvä. Ei yhtään hyvä.

Niinpä koko tallin väki aloitti kuulaan syyspäivänsä pyydystämällä kiihkoisia hevosia pitkin pihaa. Osa tammoista, kuten Maggie ja Agnes, olivat helppoja johdatella takaisin karsinoihinsa odottelemaan uutta aitaa, mutta sitten sellaiset tapaukset kuin Zira, Chilly ja Carla, koitapa saada heidät ensin pysymään edes paikoillaan kiinniottoa varten! Tehtävää ei helpottanut jokerikorttina pyörivä Zada, joka ilmestyi aina juuri sopivasti jahdistamaan tammoja kun päitset olivat juuri melkein jo yhden päässä... Siinä tilanteessa ei nimittäin ollut väliin menemistä ilman kättä pidempää: Zada teki hyvin selväksi että nitistäisi kenet tahansa kuka yrittäisi viedä hänet tammojen luota, ja tämän orin uhkailut oli aina syytä ottaa tosissaan. Niinpä joukkio joutui vain surkeasti katsomaan sivusta kun Zada hyppäsi tamman jos toisenkin selkään, ennen kuin Vitaliya pelmahti paikalle juoksutusraipan kanssa ja pisti oriin huutia. Kukaan ei ole varmaan koskaan juossut krinoliinihameessa niin lujaa kuin Vitaliya nähdessään Zadan Lunan kimpussa!

Kello oli jo lähellä kymmentä kun viimeinenkin villihevonen oli saatu sisälle: ei liene yllättävää että kyseessä oli Zada. Ainoa miksi ori luopui vapaudestaan oli talliin raahatut tammat, joiden perässä se ravasi käytävälle. Kun Zada erehtyi menemään tyhjään karsinaan flirttaamaan kaltereiden läpi Pardalle, oli Clave kärppänä iskemässä oven kiinni. Sinne jäi Zada sieraimet kipunoiden ja kaviot seiniä yhä uudelleen lyöden leimuamaan, huutaen kuin maailmanlopussa niin että käytävällä raikasi. Sielläpähän saisi olla ja pysyä! Varsinkin Iivari, joka oli ottanut tammoja varjellessaan Zadan kavioista osumaa kylkeensä, katseli vahingoniloisena vankeudestaan suivaantunutta oria. Perhanan kaakki joutaisi hänen puolestaan vaikka koiranruoaksi... Oli Zadan onni että tallissa olivat kaikki muutkin paikalla, sillä juuri sillä hetkellä Iivari vihasi tuota eläintä niin paljon että olisi lyönyt sitä talikolla jos todistajia ei olisi ollut paikalla.

"Jos tuo elukka ei ole kadonnut kuun loppuun mennessä, lupaan lopettaa sen vaikka omin käsin" Iivari tokaisi varatessaan jo eläinlääkäriä ultraamaan muutaman viikon päästä kaikki lauman tammat. Muut vilkaisivat toisiaan: se oli vitsi, olihan?

02.01.2018

Zadan ja Shabin suuret egot eivät tuntuneet mahtuneen samaan talliin: vielä yksi pälliori menetteli, mutta kaksi meni jo yli. Näinpä isän ja pojan tiet siis päätettiin erottaa: Shab lähtisi al Qismatiin jalostusoriksi ja Zada jäisi jatkamaan sukua tänne Latviaan.

Kaksikon tiet erosivat kuitenkin yhtä mahtipontisen teatraalisesti kuin näiltä oman elämänsä supersankareilta pystyi kuvittelemaankin... Päivää ennen Shabin siirtoa herra nimittäin päätti antaa vielä viimeisen kunnon oppitunnin pojalleen. Clave oli taluttamassa Zadaa kohti tallia, kun hän kuuli lähestyviä, kiivaita kavioniskuja pihakivetystä vasten. Hän ehti vain kääntämään katseensa kun maailma oli äkkiä pelkkiä huitovia kavioita, ruunikkoa karvaa ja hevosten kuolemanvakavaa kiljuntaa. Stetsoni lensi kaaressa kun Clave hyppäsi suojaan taistelevien orien välistä, sillä toden totta Shab oli hypännyt tarhansa 160 cm puuaidan ylitse ihan vain kurmuuttaakseen omaa poikaansa! Meteli oli korviahuumaava kahden pedon ottaessa yhteen: karjunta, kavioiden kopse ja kumina, hampaiden napsahtelu ja eerinen, tärykalvot puhkova kiljunta loivat apokalyptisen näyn keskelle sumuista talvi-iltaa. Kukaan mailien säteellä ei varmasti jäänyt kuulematta näitä lopunajan ääniä, mikä toisaalta toi myös apuvoimat paikalle juoksujalkaa eri puolilta tallipihaa.

Kun toisilleen yhä uhittelevat, korskuvat orit oltiin saatu erotettua, jäi jäljelle vain karvatuppoja ja veriläiskiä muistuttamaan nopeasta mutta sitäkin dramaattisemmasta viimeisestä kohtaamisesta. Sillä tuskin sitä tarvitsee edes selitellä, miksi Shab sai luvan seisoa kuljetusauton ilmestymiseen saakka karsinassaan, aivan yhtä rei'itettynä ja tikattuna kuin Zadakin.

Ei omena kauas puusta ole pudonnut...

Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.