Vulst af Rid

PP-MVA Fn, KTK-II

Kun talliin löytyi oikea knabstrup-aarre Fred, tuli puheeksi että sen mukana voisi tulla tamma tai parikin — Ridder Stud oli lopettamassa toimintaansa, joten haaskalinnut Vitaliya ja Iivari kävivät noukkimassa parhaimmat hevoset talteen. Fred oli oikea unelmien täyttymys, joten tammojen kriteerit olivat pienet: kunhan ne olivat suvuiltaan sopivat ja eivät mitään ihan hirveitä rakennekukkasia, lähettäkööt mukaan vain.

Uulalla ei siis ole mitään sydäntäriipaisevaa taustatarinaa, miten juuri se valikoitui Zenin knabstrup-kasvatuksen aloittajaksi: Uula vain työnnettiin mukaan ostotarkastuksen oltua puhdas. Kaikkihan tietää, miten käy kun ostaa hevosen testaamatta sitä...

Iloinen pieni pärrääjä

... Niin ei kuitenkaan onneksi käynyt Uulan kanssa. Sillä on omat pienet jipponsa, mutta suurimmiten tamma on todella hyväluontoinen ja hauska tapaus. Se on energinen touhottaja, sellainen joka tekee mukisematta ja onnellisena ihan mitä tahansa pyydetään, eikä niitä kuuluisia tammamaisia oikkuja tunnu olevan lainkaan. Jos Uulalla on huono päivä, se saattaa protestoida varustaessa heiluttamalla päätään, mutta pahempaa ei ole koskaan tehnyt. Normaalioloissa Uula tahtoo räpeltää huulillaan kaikkea aina harjoista naruihin ja takinhelmasta sankoihin, eikä se välttämättä malta seisoa paikoillaan kovinkaan kauan. Steppaamisen sijaan Uula kuitenkin vain kuopsuttaa maata ja tönii hoitajaansa vauhtia: äkkiä nyt, mennään jo!

Ratsuna Uula on pirtsakka ja eläväinen. Sen erityistaitoihin kuuluu kuumentaa itsensä ihan ilman apua vaikka tehtävänä olisi vain käyntitreeniä, joten ratsastajalta vaaditaan tietynlaista pelisilmää jotta kierrokset eivät nousisi ihan punaisille asteille. Jos Uula alkaa pärisemään liikaa, se pompahtelee jokaiseen ilmansuuntaan ja spurttailee varoittamatta. Tamma tarvitseekin paljon puuhastelua pysyäkseen henkseleissään.

Kouluratsuna Uula toimii kun tehtävät ovat vaihtelevia ja tarpeeksi haastavia. Se mieluummin yrittää jyystää läpi liian hankalaa tehtävää kuin taaplata läpi toistuvaa perushuttua, joten eteneminen on tamman tasoon nähden nopeaa. Kun Uula saa jutun juonesta kiinni, se yrittää aina täysillä. Sama pätee myös esteratsastukseen: kun Uula tietää mitä tehdä, niin riemulla ei ole rajaa. Jarrut siltä helposti katoilevat sitä mukaa kun rata etenee, jolloin Uula myös käy hieman raskaaksi edestä sen vastustellessa pidättämistä painamalla päätään alas, tuli pidäte sitten kädestä tai istuinluista. Ratsastettavuutta onneksi helpottaa tamman hyppyvarmuus: se ei helposti kiellä, vaan ennemmin vaikka ryskäyttää täysillä läpi. Jalkojen nostamisesta sitä saa välillä muistuttaa, sillä vauhdin hurmassa Uula ei aina tajua nostaa kinttujaan tarpeeksi... Sitä ei onneksi paljon puomien kolinat häiritse. Hunter-ratsun ainesta.

Sukutaulu selvityksineen

isä Sømand Q
mtkrj knn, 160 cm
ii. Kaptajn
mtkrj knn, 161 cm
iii. Legende af Vert
rntkrj knn, 159 cm
iie. Havfrue
mtkrj knn, 160 cm
ie. Tøs Q
rntkrj knn, 160 cm
iei. SR Bybo
rntkrj knn, 162 cm
iee. Smuk Sind
rttkrj knn, 155 cm
emä Sten af Rid
rntkrj knn, 153 cm
ei. Olav af Syd
rnvkkotkrj knn, 157 cm
eii. Olof III
rnvkkotkrj knn, 159 cm
eie. Rød Ræv
rntkrj knn, 160 cm
ee. Guld af Rid
vkkotkrj knn, 158 cm
eei. Skat
rnvkkotkrj knn, 166 cm
eee. Kære af Rid rntkrj knn, 159 cm

Sukuselvitys

i. Sømand Q oli 160 cm korkea mustapohjainen ori, ja nimenomaan menneessä muodossa — tämä erikoinen musta snowflake-kuvioitu komistus nukkui pois varhain maastossa tapahtuneen onnettomuuden jälkimainingeissa. Hevosella kun ei ole oikein mahdollisuuksia pakettiautoa vastaan... Sømandin 12-vuotiseen elämään mahtui 10 kpl varsoja, kantakirjaus III-palkinnolla sekä muutamia keskitason sijoituksia 100 cm esteradoilta. Siitä piti tulla Ritter Studin uusi tähti, vaan toisin määräsi universumi. Harmi, sillä ystävällinen ja rauhallinen ori olisi varmasti ollut hyväksi tallin varsin kuumina tunnetuille tammoille.

ii. Kaptajn eli poikaansa huomattavasti pidempään, sillä se lopetettiin vasta 26-vuotiaana koliikin takia. Leopard-kirjava ruunikko oli vain 161 cm korkea, mutta se tunnettiin nuorempana hurjana hyppääjänä — joka 150 cm yksittäiset esteet ylittyivät kuin heittämällä. Rakenteeltaan Kaptajn olikin mainio, mikä varmasti selittää niin ratsastettavuuden kuin I-palkinnon kantakirjassakin. Pääkin oli hyvä, sillä kirjava ei ottanut turhia paineita ja malttoi odottaa ratsastajansa ohjeita viimeiseen tippaan asti. Kun kisaura loppui voittoon 16-vuotiaana, "Kapu" jatkoi siitosvirassa vielä kuusi vuotta sen jälkeen. Suositulle orille kertyikin jälkeläisiä yli 90 kpl.

ie. Tøs Q, 160 cm ruunikko leopard-kirjava, on Sømandin hienon snowflake-kuvion takana. Quaddra-siittola ei ole mikään erityisen tunnettu kasvatusrintamalla, mikä on harmi, sillä kaikki sieltä tulleet Q-hevoset ovat hyväluontoisia ja suurimmilta osin kantakirjakelpoisia. Tøs on samaa linjaa: se on kiltti, rauhallinen ja kantakirjattu II-palkinnolla. Nyt jo vanha, 29-vuotias tamma on tehnyt pitkän ja hyvän uran siitostammana ja kevyenä harrastelukaverina tallin kisamielisille 80 cm-tasolla.

e. Sten af Rid on blanket-kirjava ruunikko, 163 cm korkea ja erittäin selkeä sporttilinjan vesa. Tamma on henkeen ja vereen esteratsu: se lentelee ongelmitta 120 cm-ratojen läpi, ja ainoa mikä on estänyt etenemästä suuremmille esteille on paradoksaalisesti liika into. Sten nimittäin kuumuu hyvin nopeasti ja hyvin paljon, eikä sitä silloin paljon enää maltitella tai hienosäädetä. Kaasu pohjaan ja täysillä yli! Sten on tehnyt uransa aikana kaksi varsaa, Uulan ja Uulan puolisiskon, mutta nyt kisaeläkkeellä se on ehtinyt panostamaan jälkikasvunkin tekemiseen.

ei. Olav af Syd oli aikansa elävä legenda hehkuvankultaisella ruunivoikolla blanket-värillään. Luonteeltaan 157 cm korkea ori ei ollut yhtä upea, sillä se tiedettiin umpimielisenä ja helposti ihmisiin kyllästyvänä. Kun Olav päätti että ei ole kivaa, sitä ei voinut estää kääntämästä pyllyä ja marssimasta pois täysin pokerinaamalla, oli kyseessä sitten pesuhetki tai kisaverkka. Tarina kertoo, että jopa viimeisinä hetkinä kun eläinlääkäri oli pistämässä armon piikkiä, oli Olav ollut kävelemässä pois...

ee. Guld af Rid oli yhtä erikoinen ilmestys kuin Olavkin: 158 cm tamma oli kaunis, harvapilkkuinen sporttitamma, jonka vähäisissä pilkuissa oli pieni kultainen häivähdys. Se merkittiin voikonkirjavaksi rekisteriin, mutta luultavimmin Guld on ollut hyvin keltakarvainen liinaharja. Jouhet ovat olleet kaunis sekoitus valkoista ja hopeaa, ja silmät ovat kauniin siniset. Kisauraa Guld ei koskaan tehnyt, mutta kotona se suoriutui helposti he A / 80 cm jutuista.

Jälkeläiset

Uula ottaa vastaan evm-sukuisia knn-oreja, ollen käytössä myös fiksuihin risteytyksiin.

Periyttää 50% todennäköisyydellä tiikerinkirjavuutta.

Syntyi Skp. Nimi Isä Omistaja Meriitit
01.10.22 o. Glans af Dzelzain Laurence af Rid Zen (VRL-01436)
09.03.22 o. Flække af Dzelzain Spotpace GER Baroque Alviano (VRL-10531)
18.06.21 t. Juvel af Dzelzain Fregne af Rid Namyshill (VRL-03777)
16.03.21 t. Frelser af Dzelzain Lost Patriot Vinterhus
05.11.20 t. Prinsesse af Dzelzain Fregne af Rid Zen KTK-I

Näyttelytulokset

29.09.21, Aihkian Vaellustalli, Muu kuva: ratsatuskuva, tuom. k: KP, EM [3]
24.08.21, Villa Castor, rakenne: tammat, tuom. Aksu: KTK-sert
15.03.21, Hiekka-Aho, hevostammat, tuom. Anne: EO-sert [2]
13.12.20, Seppele, Muu kuva: kisakuva, tuom. Anne: KP
30.08.20, Seppele, Muu kuva: kisakuva, tuom. Anne: KP, EM [1]

[3] (EM: Liikkeen tuntu) ”Todella hyvin onnistunut kokonaisuus ja hienot yksityiskohdat. Selvää menoa ja meininkiä.”
[2] "Sukupuolileima erinomainen, rotuleima voisi olla vahvempi, kevyentyyppinen knabsturp. Kuiva, lihaksikas kaula. Avonainen niska. Takaosa aavistuksen orimainen. Korrektit jalka-asennot."
[1] (EM: Yksityiskohdat) "No nyt on linen kanssa leikitelty ja mikäs sen hauskempaa! Oiva rohkea kokonaisuus ja ratsastajalla kisasuoritusta varten sopivan uhmakas katse silmissä."

Kantakirjaus 110. tilaisuudessa

17 + 19 + 17 = 70.7%
- Tammaleima hyvä, rotuleima saisi olla vahvempi. Pää ja kaula puoliverityyppinen, runko täysverimäinen. Kuivat jalat, ej pukinkavioisuutta. Kaunis ruunikko pohjaväri ja varma line. Valkoiset pilkut eivät täysin mukaile varjostuksia, vaikuttavat erinäisiltä. Kiltin ja sporttisen oloinen tamma.

Kisatulokset

Menestys arvokisoissa
31.07.22 Power Jump, PJ-arvoluokka, 14/80 0 vp 57.638 s
16.10.21 Atwaterin jousiammuntaturnajaiset, Meistr Gwanwyn, 5/66
15.10.21 Atwaterin jousiammuntaturnajaiset, kaksintaistelurata, jatkoon
30.7.2021, Power Jump, 7. Prix de PKK 120-160 cm, 3/16 0-2 vp
10.7.2021, Sommersolverv, 5. 120-130 cm, 7/70, 0 vp. 88,16 s.
26.7.2020, Power Jump, 6. PJ-arvoluokka, 4/58, 0 vp.
25.7.2020, Power Jump, 6. Erikoisluokka (120 cm), 1/31, 0-0 vp. (pistetaulukko)
4.5.2020, Hannaby Hanami Week, 1. 100 cm, 7/35, 0-4 vp

Pikakuulumisia

Varsinaiset tarinalliset tekstit voit lukea päiväkirjasta

19.09.21 | Jousiammuntatreeniä

Monissa asioissa Amelie pystyi väittämään olevansa edes välttävän hyvä. Hän oli hyvä hyppäämään melko isojakin esteitä; hyvä klassinen ratsastaja; hyvä lukemaan niin ihmisiä kuin hevosiakin; hyvä tsemppaamaan muita. Mutta yhdellä taidolla hän ei ollut koskaan voinut retostella olevansa edes välttävä, ja se oli jousiammunta.

Nuolet eivät meinanneet löytää tauluun edes paikaltaan ampuessa, saati sitten Uulan täydestä nelistyksestä — niille ketkä eivät vielä tiedä, niin se on muuten kylmää kyytiä se. Ja kun muutaman toiston jälkeen tamma älysi yhdistää pellon reunaan kyhätyn radan tarkoittavan sitä että nyt on baana auki, niin jarruja oli turha etsiä. Ei sillä että niitä olisi tarvittu, tai edes ehditty etsimään.

"Miten mun on tarkoitus osua tauluihin, kun en ehdi välissä virittää uusiks kun Uula on jo radan päässä?!" Amelie parahti seuranaan harjoittelevalle Ilonalle.

"Kai se on vain opeteltava vieläkin nopeammaksi, tai sitten himmattava Uulaa vähän? Tosin en tiedä, varmaan helpompi antaa sen vain mennä ja treenata ampumista..." Ilonan vastaus oli ikävä kyllä totta — jos tässä vielä joutuisi keskittymään viriviri-Uulan hidasteluun, ei yksikään nuoli pääsisi takuuvarmasti ulos viinestä. Kai se oli siis vain nöyrryttävä opin tielle.

Amelie käänsi Uulan jo varmasti sadannen kerran sen iltapäivän aikana radalle. Vaikka pilkkupolle oli nyt myös hikisten vaahtotäplien laikuttama, sehän ei tamman menoa hidastanut. Sekunnissa se pinkaisi täyteen laukkaan heti saatuaan turpansa baanan suuntaan, ja Amelie ehti nippanappa hätäisen nokituksen kautta ampua kaksi ensimmäistä taulua, joista vain ensimmäinen otti edes osumaa. Toinen nuoli katosi peltoon.

"Ääääh, miks mä ilmoittauduin Uulalla, Cera on niin ihanan tasainen!" Amelie puhisi pidätellessään kaikin taidoin (ja voimin) allaan pomppivaa Uulaa. Knabstrup oli tainnut löytää uuden suosikkilajinsa, ratsastajansa kustannuksella.

30.03.20 PJ-estevalmennus Orange Woodissa | valm. Judith Becker

Uula korskui laskeutuessaan hazardihypystään kuin ihmeen kaupalla pystyssä pysyen. Se heitti niskojaan kuin huomautuksena ratsastajalleen, ennen kuin painoi kohti seuraavaa estettä.

Selässä Amelie koitti tsempata itseään, toipua myös kamikaze-loikan tuomasta adrenaliiniryöpystä. Nuori nainen ei ollut tänään parhaimmillaan, ja sen huomasi ratsastuksesta ainakin kilometrin päähän... Äskeinen aivan liian kaukaa ja vinosti lähtenyt hyppy oli ollut vain jäävuoren huippu: koko valmennus oli ollut yhtä sähläämistä, kun ratsastaja oli omalla planeetallaan, ratsu toisella. Pilkukas Uula tahtoi tapansa mukaan painaa täysiä turpa viidentenä jalkana, kun taas Amelien ajatukset pyörivät kotiasioissa niin tiukasti ettei hän tahtonut saada mitenkään otetta tästä hetkestä. "Kotiasioilla" tarkoitettiin tietenkin Dzelzainin tallissa, Zenissä, tapahtunutta ja yhä käynnissä olevaa draamaa. Amelien entinen ykkösratsu Zirafe oli palautunut takaisin, mutta ei hänen alleen, vaan uuden omistajansa kanssa — ja millainen diiva tuo nainen olikin! Tai okei, Amelien oli pakko myöntää ettei hän ollut kyllä vaihtanut vielä sanaakaan Nora Norringtonin kanssa, mutta sellaiset vibat Amelie oli tuosta saanut. Ehkä Nora tiesi että Amelie oli kateellinen Zirasta? Tai ehkä nainen oli vain naiselle susi? Tai ehkä...

"Keskity nyt, herran jumala!" Claven huuto raikasi kentän reunalta. Amelie ehti juuri parahiksi nostamaan ulkoavut kääntääkseen Uulan, välttäen nippanappa rysäyttämästä estetolppien päälle: näin käy, kun hevonen katsoo toiseen suuntaan ja ratsastaja toiseen...

"Ei tästä tuu mitään!" Amelie parahti takaisin melkein itku silmässä. Hän oli tunteellinen, joo, mutta ei voinut mitään: kotona Latviassa ei ollut hyvä olla, eikä nähtävästi tilaa päässyt eroon edes rapakon taakse. Amelie hiljensi Uulan (vaivoin) käyntiin, heitti ohjat pitkiksi ja hyppäsi alas satulasta. Ennen kuin kukaan ehti tekemään mitään, hän oli jo iskenyt ohjat Claven käteen ja juoksi ulos. Brunette ei itsekään tiennyt, oliko hänen poskillaan enemmän häpeän, surun vai kiukun kyyneliä. Ehkä kaikkia.

Clave jäi hölmönä seisomaan puuskuttavan Uulan kanssa. Hän koitti vaivaantuneesti hymyillä huivinsa alla valmennusta pitäneelle Judithille, mutta nainen ei onneksi nähnyt epämääräisiä suunpielen nytkytyksiä.

Judithin näkökulma En ole koskaan eläissäni nähnyt samanlaista sirkusta kuin tänään. Luulin tulleeni pitämään asiallista, kahden korkeatasoisen ratsukon tiivistä estevalmennusta kesän suurestekilpailuja varten. Kattia kanssa; kuin olisi tullut lastentarhaan vahtimaan villiintyneitä kakaroita - ihmiset ja hevoset mukaan lukien!

Valmennus alkoi sillä, että toinen ratsukoista saapui myöhässä. Koska kyseessä oli talliomistaja, olisi voinut ajatella, että itse valmennuspaikalla asuessa sitä ehtisi ajoissa, mutta toisaalta en sanonut asiasta työnantajalleni mitään. Hän itse voivotteli huonoa aamua, huonoa päätä ja hevosen huonoa tuulta: puoliveriruunan ilme oli happamempi kuin minä pahana päivänä - ja se on paljon se.

Toinen ratsukko oli ulkomaalainen ja tuonut mukanaan epäilyttävän oloisen huivipäisen taustatuen, joka otti oikeudekseen huudella toisinaan käskyjään ratsastajalle keskittyä. En yleensä salli valmennuksiini ulkopuolisia katsojia, mutta kaiken muun alkavan häslingin keskellä se jäi sivuseikaksi.

Lovexin pahatuuli näkyi jo alkukäynneissä niskurointina ja vääntelehtimisenä, ja raviin ruuna lähti pienen jalkapotkun saattelemana. Uula oli vieraasta paikasta kummissaan ja ylivireä - tai sitten ratsastajan hermostuneisuus vaikutti tamman käytökseen.

Ratatekniikka ainakin piti olla aiheena, mutta kun katsoi sitä kummankin ratsukon risaista yhteispeliä ja takkuilua, teki mieleni melkein käskeä kummallekin taluttaja ja paluu alkeisiin. Pieni ratsastushalli tuntui tavallistakin ahtaammalta, kun puoliverinen aloitti pukkihyppelynsä ja knabstrup kiihdytti vauhtiaan pitkin seiniä ja välillä esteitä päinkin sen sijaan, että olisi hypännyt niistä yli!

Nostin käden otsalle ja pyöritin päätäni. Mikä fiasko.

En tiedä näinkö yhtäkään varsinaista oikeaoppista estehyppyä tänä iltana. Lovex hyppi kyllä oikein olan takaa, tasajalkaa, ja tiedän kokemuksesta, että hevosella on mukavasti kapasiteettia sekä vireessä ollessaan erinomainen hyppytekniikka. Sitä vain, että tänään yli ei menty esteistä, vaan kiukuteltiin ratsastajaa vastaan.

Uula tuntui olevan halukas suorittamaan harjoitusradan niin nopeasti kuin mahdollista ja kiiti ympäriinsä kuin ammus. Vauhti oli ilmeisesti liian kova ratsastajalle, jonka ajatus ei pysynyt mukana, sillä puomeja lenteli kuin keihäitä joka suuntaan. En saanut tänään oikein minkäänlaista käsitystä ratsukon yleisestä kapasiteetista, vaikka Uula vaikutti kyllä pehmeältä ratsastaa ja halukkaalta, jos ratsastaja vain olisi ollut hommassa mukana. Ratsastajan huomio oli täysin muualla eivätkä ohjeistukseni tuntuneet menevän perille joko kielimuurista tai yleisestä hajanaisesta, sekavasta ilmapiiristä johtuen.

Sanonpahan vain sen, että vaadin tästä valmennuskerrasta tuplapalkan.

Valmennuksen huippuhetket - anteeksi ironia - olivat Lovexin niin raju yhtäkkinen pukkisarja, että Alexiina tussahti alas ja hänen osaltaan valmennus oli siinä. Jatkoin Amelien kanssa henkilökohtaisessa yksityisvalmennuksessa loppuajan, mutta tapaturma tuntui herpaannuttaneen keskittymisen hänen osaltaan entistä pahemmaksi ja lopulta koko valmennus loppui suunniteltua aikaisemmin siihen, että ratsastaja loikkasi alas satulasta, tyrkkäsi ohjat seuralaisensa kouraan ja juoksi itkien ulos maneesista.

Ennusteeni näille kahdelle kesän tuleviin kisoihin? Ei kannata vaivautua.

15.03.20 Katselmus Seppeleen estevalmennusrenkaaseen | valm. Janna Luhta

Maneesihiekka pöllysi kun kaviot iskivät rytmikästä kolmitahtia pääty-ymprällä. Yhteensä viisi hevosta ottivat alkulämpöjä halliin rakennetun esteradan lomassa, ja yksi noista ratsukoista oli tuttu yhdistelmä pilkukkaasta knabberitammasta ja suomalais-ranskalaisesta teinistä.

Uula pärski ja kauhoi eteenpäin sellaista vauhtia ettei ollut puhettakaan edes yhdestä askeleesta ilman puolipidätettä. Tamma kävi kuumana: se ei normaalisti välittänyt muista hevosista tai vieraista paikoista, mutta selässä istuva Amelie jännitti niin paljon että se tarttui jo ratsuunkin. Jännitys oli toki ymmärrettävää, mutta nuori nainen ruoski itseään siitä silti: hän oli kisannut vaikka missä kaikenlaisilla hevosilla, ja nyt hän ratsasti käytännössä katsoen kotikulmilla - tai ainakin kansalaisuuden kantilta katsottuna. Amelien synnyinkoti oli muutaman tunnin ajomatkan päässä Seppeleestä, mutta valmennuskatsaukseen hän oli matkustanut kahden päivän verran Latviasta. Mikä kohtalon ironia vei hänet lähemmäs Keski-Eurooppaa etsimään kisauraa, johdattaen lopulta kuitenkin takaisin Suomeen etsimään reittiä estemaailmassa eteenpäin? Jostakin syystä paluu kotiseudulle nosti suorituspaineet maksimiin. Amelie oman elämänsä keittiöpsykologina päätteli pelkäävänsä tuttujen törmäämiseen, sellaisten ihmisten jotka olettivat hänen olevan jo ihan huippu vietettyään jo ainakin viisi vuotta Dzelzainissa. Totuus oli kuitenkin se, ettei Amelie ollut pahemmin päässyt etenemään esteratsastajana klassiseen kouluratsastukseen keskittyneessä työpaikassaan, ja juuri se oli syy miksi hän nyt kiersi Seppeleen maneesia toiveena päästä mukaan valmennusrinkiin. Nyt kaikki näkisivät kuinka huono hän oikeasti oli...

"Okei, aletaan siirtyä verkkaesteelle. Hypätään kutosta oikeassa kierroksessa" Janna, tulevan valkkarenkaan vetäjä, ilmoitti. Uula sättäsi odottaessaan omaa vuoroaan. Ei, ei tämä voisi onnistua... Amelie tunsi mahdollisuuksiensa valuvan kuin hiekka tuuleen hänen kärsiessä pienestä kommunikaatiokatkosta ratsunsa kanssa.
"Seuraava!" Janna totesi ja katsoi samalla Amelieta merkiksi siitä ketä haettiin. Nielaisu kuului varmaan toiselle puolelle hallia asti, kun brunette keräsi ohjat ja tyytyi kohtaloonsa. Clave oli kuskannut hänet tänne asti failaamaan. On varmaan ihan että kiitti vaan...
Vaan mitäpä sitten tapahtui, sitä ei Amelie osannut arvata. Uula toki ampaisi kuin nato-ohjus, mutta pysyi lapasessa, ohjautui hyvin ja jopa asettuikin käännöksessä. Hyppykin sujui suhteellisen tasapainoisesti siihen nähden, millainen tiikerinloikka se oli. Toinen loikka sujui jo paremmin, kolmas oikeastaan ihan hyvin. Kun siirryttiin katsomaan oikeaa rataa, oli Amelien itsevarmuus lähtenyt nousemaan takaisin omalle tolalleen. Uula oli samanlainen iloinen koheltaja kuin kotitreeneissäkin, ja jos jotakin hyvää Iivarin sotilaskurillisesta klassisen opetuksesta oli sanottava, niin istunnan sekä painoapujen hallinnassa ei Ameliella varmasti ollut moitetta. Jos Uulaa ei olisi pitänyt jarrutella niin ikävän paljon kädellä, olisi hänellä ollut tässä paikka esitellä taitojaan ja ratsastaa pitkin ohjin. No, ehtihän sitä myöhemminkin.


Katselmuksen jälkeen Amelie talutti Uulaa pihalla kuivaksi villaviltin alla: pilkkupylly höyrysi kuin saunakiuas, pärskien ja ravistellen päätään niin että kuolaimet kilisivät pikalukkoja vasten. Vielä loppuverkassa Uula olisi tahtonut pistää tossua toisen eteen, ja nytkin se tuntui odottavan että pääsisi vielä uudestaan revittämään. Ihme pärrääjä! Amelie rapsutti hikisen tamman otsaa, huomionosoitukset otettiin kiitollisilla kihnutuksilla vastaan.
"No, miltä vaikuttaa?" Clave ilmestyi kuin tyhjästä takavasemmalle utelemaan.
"En mä vielä tiedä pääsinkö mukaan, mutta ei ainakaan radalla ihan hirveen pahasti toilailtu. Muutama puomi kolahti kun ei osunut pomppu kohalleen, mut musta mentiin muuten ihan sujuvasti. Eeämtee."
"Toivottavasti pääsit, Iivari ei ilahdu jos tultiin tänne asti turhan takia."
"Kiitti kun et anna yhtään paineita" Amelie totesi kuivakasti takaisin, voimatta kuitenkaan kieltää toivovansa itse samaa. Tai siis, tietenkin hän tahtoi päästä mukaan ryhmään ja rankata itsensä kohti estehuippua, mutta olisihan se noloa mennä ilman valkkapaikkaa takaisin.

_____________

Illalla Amelie makasi hostellihuoneen sängyllä puhumassa maratonpuhelua äidilleen. Kasvoilla loisti leveä hymy, joka oli syntynyt läppärin näytöllä hehkuvasta valmennuslistasta. Kolmosryhmässä komeili nimipari Amelie Chaput & Vulst af Rid.

13.01.2020

Papereilla Vulst af Rid-niminen tamma vaikutti hyvältä siitoshevoselta, eikä lääkärintarkastuksessakaan siitä löytynyt mitään sanomista. Näinpä tämän snowflake-kuvioisen pilkkupyllyn oli aika muuttaa Tanskasta Latviaan.
Emmepä osanneet arvata, millainen neiti kuljetusautosta sitten lopulta tulikaan hankittua. Uulaksi kutsutulla tammalla oli nimittäin hirvittävät pärinät päällä heti ensimmäisenä päivänään: kun päästimme sen tarhaan jaloittelemaan pitkän kuljetuksen jälkeen, se poukkoili valehtelematta 30 min pysähtymättä ennen kuin malttoi rauhoittua vetämään henkeä kyljet vaahdoten. Uula vaikuttaa varsin vauhdikkaalta, mutta totuus lienee selviää vasta kun nousemme sen satulaan. Hyvin se on peruskoulutettu, joten vaikka tästä ei ehkä mitään haute ecole-ratsua tulisikaan, niin ainakin kiva harrastelukaveri. Amelie voisi tykätä Uulasta...

"Uula"


 • knabstrup (sport), tamma
 • 159 cm korkea, väriltään ruunikko snowflake (Ee/Aa/LpLp)
 • Syntynyt 10.01.18, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Kasv. Ridder Stud, Tanska
 • Zenin omistuksessa (VRL-01436)
 • VH21-010-0021 / PKK3834
 • hobby*, baixa escola ()
 • *laatistuomareille: ensimmäinen on hevosen painote, jälkimmäinen koulutustaso.

  Groomina Alicia Bellows
  Amelien kisaratsu


  Kantakirjattu II-palkinnolla

  Fn myönnetty 19.09.21

  PP-MVA myönnetty 19.09.21

  Kuvagalleria

  #vulstafrid


  Rakennekuva 2021.


  Tuttujakin näkee! Jusu ja Pisanji ansaitsivat luokan kakkossijan. Hyvä te, hyvä me! © Lynn

  Power Jump 2021 Prix de PKK, uusinnan tiukat hetket - kolmossija tuli kahdella virhepisteellä. Tiukkaa, tiukkaa!

  Power Jump 2020 erikoisluokka, ja voittohan sieltä napsahti!

  Hannaby Hanami Week 2020.

  Janna Luhdan valmennusrenkaan katselmus 15.03.20. Mukana ollaan!

  Riemuisia loikkia uudessa tarhassa.

  Groomeille tiedoksi

  • Kevätkaudella voidaan loimiklipata
  • Loimi päälle jos on hiemankaan hyhmäisä sää. Jumiutuu helposti
  • Silmät tulehtuvat helposti, putsaa huolella harjauksen yhteydessä
  • Pidetään ilman kenkää jos pohjat sen sallivat
  • Päitset pois pihalla

  VHRY

  Sijoituksia 4 kpl, joista voittoja 1 kpl
  CUP: 0 p. ( 0 sijaa)

  31.10.20, Dragon Age Estate, hunt track, 3/33 (CUP)
  21.05.20, Dragon Age Estate, hunt track, 4/22
  10.04.20, Dragon Age Estate, puolalainen taistelurata, 2/34
  20.01.20, Dragon Age Estate, skill at arms noviisi, 1/4

  ERJ

  Kilpaili 120 cm-tasolla
  Sijoituksia 43 kpl, joista voittoja 8 kpl
  Arvokisasijoja 3 kpl

  21.06.21, Yemene, 120 cm, 4/40
  28.06.21, Yemene, 120 cm, 2/40
  26.06.21, Yemene, 120 cm, 6/40
  25.06.21, Yemene, 120 cm, 6/40
  21.06.21, Yemene, 120 cm, 4/40
  31.10.20, Teilikorpi, 120 cm, 1/16 (CUP)
  05.09.20, Mandelbacke, 100 cm, 4/16
  06.08.20, Viljalehto, 110 cm, 3/28
  02.08.20, Viljalehto, 110 cm, 1/28
  25.07.20, De Civitate Deorum, 120 cm, 2/13
  25.07.20, De Civitate Deorum, 120 cm, 2/13
  24.07.20, De Civitate Deorum, 120 cm, 2/13
  13.05.20, Syyn Kartano, 110 cm, 4/40
  12.05.20, Syyn Kartano, 110 cm, 3/40
  10.05.20, Syyn Kartano, 110 cm, 6/40
  02.05.20, Syyn Kartano, 110 cm, 6/40
  30.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 5/30
  30.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 2/30
  28.04.20, De Civitate Deorum, 110 cm, 2/30
  26.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 2/30
  25.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 5/30
  19.04.20, Kadon Kartano, 70 cm, 2/17
  19.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 2/30
  18.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 4/30
  14.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 5/30
  10.04.20, Kadon Kartano, 70 cm, 1/17
  08.04.20, Kadon Kartano, 70 cm, 2/17
  07.04.20, Kadon Kartano, 70 cm, 2/17
  07.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 5/30
  05.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 1/30
  04.04.20, Kadon Kartano, 70 cm, 3/17
  03.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 2/30
  02.04.20, Mairoth Shetlands, 90 cm, 1/30
  01.04.20, Kadon Kartano, 70 cm, 4/17
  01.04.20, De Civitate Deorum, 90 cm, 1/30
  27.03.20, Mörkövaara, 60 cm, 4/30
  24.03.20, Mörkövaara, 60 cm, 1/30
  23.03.20, Mörkövaara, 60 cm, 5/30
  17.03.20, Kototalli, 60 cm, 2/30
  13.03.20, Kototalli, 70 cm, 3/26
  16.03.20, Kototalli, 60 cm, 1/30
  14.03.20, Kototalli, 60 cm, 5/30
  13.03.20, Kototalli, 60 cm, 5/30

  Palkintoja

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.