Fregne af Rid

PKK-V PP-MVA VIP MVA Fn, KTK-III

Knabstrup on erikoinen ja näyttävä barokkirotu, jolla on pitkä historia takanaan. Ei siis ihme, että talliin oli jo jonkun aikaa ollut hakusessa muutama tanskalainen pilkkupylly: sopivia ei vain ollut osunut kohdalle. Knabstrupeja kyllä oli myynnissä siellä sun täällä, mutta juuri oikeanlaista tanakkaa barokkimallia ei ollut tullut vastaan, ja moderneja sporttimalleja ei ainakaan Iivari tahtonut kasvattaa. Ei, hevosen pitäisi olla potentiaalinen haute ecole-tasolle, ja siihen ei aivan jokaisesta nelijalkaisesta ollutkaan.

Etsintöjä oli kulunut jo melkein vuoden päivät, kun Ridder Stud ilmoitti lopettavansa ja myyvänsä melkein kaikki hevoset pois. Myyntilistoja selaillessa olo oli kuin korppikotkalla haaskaa kierrellessä: toisen menetys oli toisen voitto. Fred osui ensimmäisenä silmään kuvansa ansiosta: se taisi jo ainakin levaden, joten kunto ja rakenne sillä ainakin oli varmasti kohdillaan. Ilmahyppyvalmis knabstrup-ori? Say no more! Seuraavalla viikolla Zenin ensimmäinen pilkkubarokki oli saapunut.

Hulk balettitossuissa

Fregne, tutusti vain Fred, on kovin kaksipiippuinen tuttavuus. Se helposti tönäisee taluttajaa lavallaan ja toheloi säännöllisesti itseään rikki tarhassa, mutta sitten se samana päivänä voi myös tanssahdella areenalla piaffe-passage-siirtymien kautta mezairiin. Diagnoosina on, että Fredillä taitaa olla vain maailman huonoin keskittymiskyky: kun ihminen on sen personal trainerina naputtamassa keskittymisestä ja kertomassa mitä tehdään, niin kaikki on hyvin. Sitten kun ori on oman päänsä varassa, silloin alkaa toilailu. Varsinkin muille hevosille Fred on kova huutelemaan, ja silloin sen kyky katsoa jalkoihinsa — tai muistaa ylipäänsä niiden lukumäärää — on täysin olematon.

Samaisesta syystä Fredin kanssa saa aina olla vähän hereillä. Kilttihän se on kuin mikä, mutta astelee suruitta hoitajansa varpaille, huitoo päällään varoittamatta ja koittaa pyörähtää katsomaan pihalle vaikka olisi kiinni. Orille on parasta jutella koko ajan ja muutenkin muistuttaa kaksijalkaisen olemassaolosta, sillä se katoaa salamannopeasti omiin maailmoihinsa jäätyään hetkeksikään yksin — konkreettisesti tai mentaalisesti.

Ratsuna Fred on samaisesta syystä vaativa. Sitä täytyy jatkuvasti muistuttaa keskittymisestä, mutta hellästi, sillä kovia apuja ori ei hyväksy. Pohjeavuksi riittää alapohkeen kääntäminen tai kannuksella kosketus, puolipidätteeksi sormien heilautus, ja jatkuvaa tuntumaa sille ei voi ottaa lainkaan vaan ratsastus tapahtuu pelkästään löysällä barokkiohjalla ja kangella. Mikäli yksikin apu tuntuu Fredistä liioitellulta, se yleensä pysähtyy mielenosoituksellisesti, joskus jopa hieman pompahtelee paikallaan.

Toisaalta kun nappulat Fredin kanssa löytävät paikkansa, antaa se tuplasti enemmän takaisin. Ori on oikea voimanpesä, eikä sen kyvyillä tunnu olevan rajoja. Nopea Fred ei ole, mutta kokoamiskyky on ihan omaa luokkaansa: vapaanakin ollessaan se kulkee aina ylämäkeen, joten ratsastaja saa olla todellinen poropeukalo (Fric, love you) saadakseen tämän ratsun kulkemaan väärin päin. Jopa maastoillessa Fredin "jousituksen" voi tuntea alkukäynneistä lähtien: millainen kunto onkaan hevosella oltava, että se jaksaa kasata itseään hölköttelymaastoissakin. Koitapa itse käydä lenkillä squat-askeleilla.

Sukutaulu selvityksineen

isä Vært
rttkrj kn, 166 cm
ii. Peter af Kongerjord
rttkrj kn, 166 cm
iii. Stjernerne af Kongerjord
rntkrj kn, 165 cm
iie. Anna af Kongerjord
rttkrj kn, 160 cm
ie. Værtinde
rttkrj kn, 155 cm
iei. Pilot
rntkrj kn, 167 cm
iee. Bonde
rttkrj kn, 160 cm
emä Skønhed af Rid
rttkrj kn, 159 cm
ei. Ridder af Rid
mtkrj kn, 160 cm
eii. Sommerfugl X
mtkrj kn, 161 cm
eie. Maiden
rntkrj kn, 154 cm
ee. Prinsesse af Rid
rttkrj kn, 162 cm
eei. Duke af Rid
rntkrj kn, 163 cm
eee. Ensomme rttkrj kn, 160 cm

Sukuselvitys

Tulee ajallaan.

Jälkeläiset

Fred ottaa vastaan evm-sukuisia knabstrup-tammoja, ollen käytössä myös fiksuihin risteytyksiin.

Periyttää vahvana tynnyrimäistä barokkirakennetta, sopii varsinkin kouluvarsojen isäksi.

Syntyi Skp. Nimi Emä Omistaja Meriitit
28.07.21 t. Waffle on Dot Whirlwind Dot Hiekka-Ahon Hevostalli -
18.06.21 t. Juvel af Dzelzain Fregne af Rid Hankalan Linna
05.11.20 t. Prinsesse af Dzelzain Vulst af Rid Zen
07.03.20 t. Sierra Svane Søvngænger Scuderia Sierra -

Näyttelytulokset

22.06.21, Hankalan Linna, barokkiorit, tuom. Lissu T: KTK-sert
14.04.21, Encore, Muu kuva: vapaa kuva harvinaisille, tuom. Kics: KP [5]
14.04.21, Encore, harvinaiset lämminveriset orit, tuom. Kics: KTK-sert, EM [4]]
14.03.21, Encore, harvinaiset lämminveriset orit, tuom. Aksu: EO-sert
13.12.20, Seppele, lämminveriorit, tuom. Aksu: EO-sert
01.11.20, Metsätalli, Muu kuva: vapaa kuva tuom. Anne: KP EM [3]
01.11.20, Metsätalli,orit, tuom. Anne: EO-sert
24.10.20, Storywoods, harvinaiset orit, tuom. Jutta: EO-sert
18.05.20, Dragon Age Estate, Muu kuva: Harjoittelu tekee mestarin, tuom. Lissu T: EM, KP [2]
05.03.20, Kurjepesä, Muu kuva: sisätiloissa, tuom. Lissu T: KP [1]

[5] ”Arvosteltavaa kuvaa ei merkitty, joten arvosteltu gallerian ensimmäisestä kuvasta (maisemakuva). Kauniilla tyylillä toteutettu piirros, jossa ihanan rauhallinen tunnelma. Hevonen sointuu taustaan ja sen sävyihin loistavasti.”
[4] "Ryhdikäs ja valpas ori. Vaaleasta pohjaväristä huolimatta kuvaan saatu paljon yksityiskohtia. Leveät kaulanliittymät ja pienehkö takaosa, mutta kokonaisuutena melko tasapainoinen rakenne."
[3] "EM: kokonaisuus. Upea gif-työ, jossa leimuvat kipinät vievät huomion. Nämä kuitenkin toteutettu ihastuttavalla pehmeydellä, joita gif-kuvista harvoin löytyy. Hevosen varustukset ovat myös mukavan yksityiskohtaisia."
[2] "EM: rodunomaisuus." [1] "Ei se ihan perinteisin sisäkuva! Tiivis kuvanrajaus ilman, että kuva muuttuu ahtaaksi, taidokkaasti sommiteltu. Onnistunut värimaailma, miellyttävä tekniikka. Komea barokkiori, selkeästi tunnistettavissa rotunsa ja sukupuolensa edustajaksi."

Kantakirjaus 108. tilaisuudessa

16.5 + 16.5 + 17 = 66.7%
- Orileima hyvä, rotuleima saisi olla vahvempi. Aavistuksen ponimainen. Ryhdikäs, hyväasentoiset jalat ja lyhyehkö tiivis runko. Terhakka ilme, lempeä toteutus.

Pikakuulumisia

Varsinaiset tarinalliset tekstit voit lukea päiväkirjasta

10.05.2020 | Alta escuela-perehdytystunti

Tunnin uutena kasvona oli Christelle, joka oli fiksusti valinnut itselleen oikean oppimestarin alleen. Fred oli toki pidettävä jatkuvassa työntouhussa kuten Faustkin, mutta luonteeltaan pilkkuori oli ennemmin hömelö koheltaja kuin tappurainen taistelija. Alkutunnista tapahtuneita yhteyskatkoja ei siis tarvinnut stressata, sillä aina jos Christellen istunta häiritsi tai ohjasi orin vinoon, lähti Fred vain kuikuilemaan muita ratsukoita ja sekosi korkeintaan omissa jaloissaan. Tässä hevosessa oli tasan kaksi vaihdetta: joko se oli oman elämänsä Hessu Hopo, tai sitten näppärin ja kevyin balettitanssija mitä löytyy. Ei mitään välivaiheita, vain nuo kaksi. Tänään tahdottaisiin tanssija esiin.

Christelle käytti istuntaansa näppärästi, mikä oli varmasti pitkälti peräisin ratsastusjousiammunnasta. Nyt samalla periaatteella täytyisi suorittaa kouluratsastusta: ohjat narikkaan ja lattarilanne keikkumaan. Kun Fred pidettiin runsailla tehtävillä keskittyneenä, se näytti suorastaan tanssahtelevan, ja kun pienen hakemisen jälkeen Christelle sai sisälonkkansa laskeutumaan oikealla hetkellä, alkoivat taivutuksetkin näyttää muovailuvahan pyörittelyltä. Kaksikko pääsikin suorittamaan hieman enemmän tehtäviä kuin muut: avo-sulku-vaihdot käynnissä sekä ravissa, kokoamiset ja piruetit niin käynnissä kuin laukassakin. Fredin taikanappulat olivat löytyneet.

"Kokeillaan vielä lisää muodon muokkaamista ylös. Etsi ensin hyvä, rytmikäs käynti. Noin. Ota sitten itsellesi suurempi liike, nosta hieman kankiohjaa mutta varo ettei se kiristy. Hyyyyvä... Kokeile koota vielä vähän lisää, voit auttaa osoittamalla raippakädellä takaosaa. Noin! Hyvä!"

Fred laski takaosaansa kuuliaisesti ja tanssahteli muutaman askeleen koottua käyntiä. Pienellä lisähionnalla siitä olisi saanut aikaan koulukäynnin, school walk. Tämä oli kuitenkin ensimmäiseksi ratsastuskerraksi jo niin hyvä suoritus, ettei Iivari lähtenyt painostamaan Christelleä enempää. Hän sai olla ylpeä itsestään: von Hoffrénilta tunnetusti ei yleensä saanut montaa kehua peräjälkeen.

15.02.2020

Haave löytää barokkimallinen knabstrup oli jo periaatteessa haudattu, joten Iivarin ilme hänen harjoitellessaan ensimmäisen kerran Fredin kanssa oli näkemisen arvoinen. Oli hän käynyt ratsastelemassa silloin tällöin sekä katsonut sivusta kun Vitaliya testaili uutta pilkkupyllyä, mutta ensimmäinen oikea treenikerta oli mieleenpainuvaa. Fred tanssahteli alkukäynneistä lähtien ylämäkeen, eikä sitä tarvinnut pyytää kasaamaan erikseen. Ensimmäistä kertaa elämässään Iivari myöskin sai kokea vahinkolevaden: kun Frediä pyysi kasaamaan lisää, se tarttui apuun turhankin hanakasti ja siirsi kaiken painon takaosalleen. Kaikkea sitä tuleekin nähtyä! Niin kauan kuin mies jaksoi keskittyä ratsastamiseen, oli Fred kevyt kuin ajatus. Tuntui kuin ori voisi lähteä vaikka lentoon jos sitä pyytäisi. Toisaalta heti kun Iivari erehtyi keskittymään maneesiin poneineen ilmestyneen Amelien seuraamiseen, mureni hänen utopiansa täydellisestä ratsuhevosesta: Fred alkoi huutamaan rautiaalle ruunalle kuin syötävä, iski jalalla maata ja iski samalla vahingossa niskojaan nakellessa päänsä tukitolppaan. Muutos balettitanssijasta Hessu Hopoksi alle sekunnin, vaikuttavaa lie sekin...

12.01.2020

Eihän tästä orista voi sanoa muuta kuin että vau. Se näyttää askelten perusteella olevan lehtijousitettu, niin tanssahdellen käy kulku — paitsi mitä nyt että törmäsi rysähtäen ovenpieleen heti saavuttuaan talliin. Miten joku voi liikkua samaan aikaan kevyesti kuin höyhen, mutta karmit kaulassa?
Joka tapauksessa "Fred" taitaa olla meidän parhain ostos pitkään aikaan. Sen mukaan ostettu morsmaikku saapuu huomenna vähän jälkijunassa, joten voitte uskoa että meiltä tulee lähtemään barokkimallisia pilkkuvarsoja maailmalle vielä aikamoinen liuta, toivottavasti suurin osa Fredistä lähtöisin. Toivottavasti se periyttäisi lihaksia ja liikkeitään enemmän kuin keskittymiskykyään...

"Fred"


 • Knabstrup (barokki), ori
 • 168 cm korkea, väriltään rautias leopard (ee/aa/nLp)
 • Syntynyt 12.06.17, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Tuontihevonen Tanskasta
 • Zenin omistuksessa (VRL-01436)
 • PKK3547
 • destrier, haute ecole ()
 • Groomina Daniel
  Iivarin turnajaisratsu  VIP MVA myönnetty 08.08.21

  PKK-V myönnetty 25.02.21

  Fn myönnetty 25.02.21

  PP-MVA myönnetty 07.11.20

  Kuvagalleria

  #fregneafrid


  Rakennekuva.


  Valloittava maisemakuva löytyy myös herrainkabinetin seinältä © J.

  © Jg.Art.Studio Instagramissa.

  Iltainen harjoittelu.

  Myyntikuva kertoi kaiken tarpeellisen.

  VHRY

  Sijoituksia 36 kpl, joista voittoja 13 kpl
  CUP: 26 p. ( 2 sijaa)

  03.10.21, Kontola, alta escuela I, 1/12
  22.09.21, Hankalan Linna, skill at arms hunting I, 4/31
  15.09.21, Hankalan Linna, alta escuela III, 2/5
  15.09.21, Hankalan Linna, skill at arms war, 2/8
  20.06.21, Zen, alta escuela I, 2/6
  19.06.21, Zen, skill at arms war, 3/9
  14.06.21, Hankalan Linna, alta escuela I, 5/29
  12.06.21, Zen, alta escuela I, 4/9
  12.06.21, Zen, skill at arms hunting I, 4/13
  18.04.21, Zen, alta escuela III, 1/2
  17.04.21, Zen, skill at arms war, 1/5
  17.04.21, Zen, skill at arms hunting II, 2/6
  10.04.21, Zen, alta escuela I, 1/6
  07.03.21, Zen, alta escuela III, 1/2
  06.03.21, Zen, alta escuela I, 2/8
  21.02.21, Cresthill Baroques, war, 2/7
  20.02.21, Cresthill Baroques, skill at arms war, 2/7
  10.01.20, Zen, alta escuela III, 1/2
  10.01.20, Zen, alta escuela I, 3/9
  29.11.20, Zen, alta escuela I, 2/10
  31.10.20, Dragon Age Estate, alta escuela I, 2/29 (CUP)
  30.09.20, Cresthill Baroques, alta escuela, 2/16 (CUP, 8 p.)
  31.08.20, Zen, alta escuela I, 1/11 (CUP, 10 p.)
  30.08.20, Cresthill Baroques, skill at arms war, 1/3
  30.08.20, Cresthill Baroques, skill at arms hunting II, 1/4
  23.08.20, Dragon Age Estate, joustaus, 2/4
  12.07.20, Zen, alta escuela, 1/5
  12.07.20, Zen, skill at arms hunting II, 1/7
  12.07.20, Zen, skill at arms noviisi, 1/3
  26.06.20, Zen, alta escuela, 2/6
  26.06.20, Zen, skill at arms hunting war, 3/8
  23.02.20, Zen, alta escuela artístico, 2/9
  23.02.20, Zen, alta escuela noviisi, 1/4
  16.02.20, Zen, skill at arms noviisi, 1/4

  Palkintoja

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.