Jazzbomb Lumos xx

Fn

† 28.02.2021
Boo nukkui yön aikana pois omassa karsinassaan. Kuolema johtui luultavasti sydämenpysähdyksestä.
Englantilainen täysverinen "Boo"
Tamma, säkäkorkeus 161 cm
Ruunikontovero (Ee/Aa/nT/nO)
Syntynyt 01.04.15, nyt iältään M Layouts / raitatossu.net/mayflower-v

Kasvattanut Stall Lumos,
Omistaa Icarus Kristiansen / Stall Lumos (VRL-01436)
PKK2808 / VH18-006-0141

Painotuslajina rataesteet
Koulutustaso he B / 120 cm


Rakennekuva.
Fn myönnetty 30.10.2020

Boo on Lumoksen ensimmäisimpiä täysverikasvatteja. Tarkoitus ei ollut xx-hevosia hankkia muuten kuin puoliverikasvatuksen tueksi, mutta Icarus oli niin ihastunut laukkaajauraltaan esteratsuksi siirtyneeseen Jazzmine-tammaan, että häntä alkoi nälättämään siitä varsa. Näin sai alkunsa kaunis, superkirjava Jazzbomb eli Boo.

Mikään helpoin hevonen Boo ei koskaan ole ollut, mutta se on omalla tavallaan ollut aina hyvin rakas. Tamma ei ole koskaan ollut kenenkään muun omistuksessa, eikä tulekaan olemaan: Boo tulee aina olemaan Icaruksen se the herneprinsessa.

Nollasta sataan ihan liian nopeasti

Boo ei ole mikään helpoin hevonen kiltteydestään huolimatta. Reaktiot ovat sillä todella nopeat ja rajut, ja vaikkei tamma sitä tahallaan tee niin varuillaan saa olla jottei saa muovipussia väistävää hevosta syliinsä. Ulkoisten seikkojen lisäksi Boo lukee tunnetiloja todella näppärästi, joten omat kierrokset ovat syytä pitää matalina tämän neidin kanssa: rauhallinen ihminen voi saada Boon rauhoittumaan hektisessäkin tilanteessa, kun taaskin rauhaton ja hermostunut kaksijalkainen vetää hevosenkin heti hepuliin. Maltti on siis Boon kanssa valttia, laske hitaasti kymmeneen ja hymise ommmmmm...

Ratsuna Boo on varsinkin kyljistään, mutta myös kaikilla muillakin tavoilla herkkä. Se reagoi pieniinkin apuihin välittömästi, niin tahallisiin kuin tahattomiinkin, hermostuen liiasta naputtamisesta mutta myöskin yksin jättämisestä: koita nyt sitten siinä tasapainotella noiden kahden välillä. Boo ei onneksi pukittele eikä tiputtaakseen kavahtele, mutta ikäviä tuntemuksia ja tilanteita tamma pakenee ottamalla jalat alleen ja sinkaisemalla suuntaan jos toiseenkin. Hyvä tasapaino on siis varsinainen valttikortti Boota ratsastaessa pienieleisyyden ja rauhallisuuden lisäksi.
Hankalia ominaisuuksiaan Boo paikkaa vahvasti huolellisella hyppytyylillään ja vahvalla laukallaan. Sen kanssa on helppo edetä vaikeakin rata nopeasti, sillä laukan säätely on täykkärillä helppoa ja ketteryytensä ansiosta se taittuu vauhdikkaasti vaikka pennin päällä, kasaten salamannopeasti esteelle ja kirittäen taas kaikki pienetkin välit kunnialla kiinni. Boo on tarkka jaloistaan ja välttelee puomien kolisuttamista viimeiseen asti, joten mikäli sen vain tuo hyvin ja varmana esteelle niin virhepisteitä ei takuuvarmasti tule — paitsi mikäli ratsastaja hiemankaan epäröi, jolloin Boo saattaa helposti itsekin olla sitä mieltä että tokkopa tuosta sitten yli mennään jos suakin pelottaa.

Hoitaessa Boo ei kiukuttele eikä vastustele mitään toimenpiteitä, mutta se ei aina ehdi ajattelemaan ennen kuin toimii: jos harjaaminen kutittaa niin tamma ensin väistää loikaten sivulle ja sitten vasta kääntyy katsomaan, montako varvasta murskasi. Hoitotilanteen ollessa rauhallinen ja verkkaisa voi Boo jopa hetkeksi torkahtaa, varsinkin jos seurana on tuttu, oma ihmiskaveri.

Kuvagalleria


Power Jump -19 Suomessa, Auburn Estate.

Power Jump -18 Kanadassa, Orange Wood Ranch:illa.

Sukutaulu

i. Akatosh
KTK-III, ERJ-III
vkkokrj xx, 167 cm
ii. Arkay
krj xx, 173 cm
iii. Tratsija
iie. Aefia
ie. Azura
vkko xx, 170 cm
iei. Messenger
iee. Secunda
e. Jazzmine
Fn, KTK-III
162 cm, rn xx
ei. Jazzman
rt xx
eii. Musician
eie. Lady Gray
ee. Shooting Birds
rn xx
eei. Missed Soldier
eee. Paloma

Jälkeläiset

Boo ottaa vastaan suvultaan kaksipolvisia puoli- ja täysverioreja. Mikäli olet kiinnostunut teettämään tilaisvarsan tästä tammasta, otathan yhteyttä.
Boo beriyttää tarkkoja jalkojaan ja isoja merkkejä/kirjavuutta.

Jazzdemon Lumos xx
i. Lucifer Morningstar
s. 05.01.19, prnkrj
Om. Stall Lumos / Icarus K.
-
Jazzdruid Lumos
i. Lumos Sorcerer
s. 12.04.18, rnkrj
Om. Närhimäki / Eemil S.
-
Lowrider Lumos xx
i. Raider BH
s. 14.01.18
Om. MYYNNISSÄ
-
Jazzmage Lumos
i. Lumos Sorcerer
s. 07.04.17, rnkrj
Om. Krannilan Ratsutila / Naomi K.
-

PKK-näyttelytulokset

08.05.2020 - Encore - Lämminveritammat -tuom. Lissu, EO-sert, EM [1]
10.06.2018 - Seppele - Lämminveritammat - tuom. Lynn, EO-sert

[1] "EM: hevosen väri. Yleiskommentti luokasta: Luokassa oli monta upeaa, ehdottomasti luokkavoiton ja tuomarin silmään KTK-sertin arvoista tammaa!"

ERJ-sijoitukset (16 kpl, joista voittoja 1 kpl)

30.05.20, De Civitate Deorum, 100 cm, 4/30
16.05.20, Syyn Kartano, 110 cm, 5/40
01.05.20, Tuontitalli Gråspav, 120 cm, 3/30
01.07.18, Stall Sjöholma, 110 cm, 3/19
24.06.16, Stall Sjöholma, 120 cm, 2/6 0vp. (villit)
09.05.18, KK Chermia, 110 cm, 1/30
06.05.18, KK Chermia, 110 cm, 4/30
06.05.18, Stall Sjöholma, 70-80 cm, 2/6 tarina
04.05.18, KK Chermia, 110 cm, 5/30
02.05.18, KK Chermia, 110 cm, 4/30
01.05.18, KK Chermia, 110 cm, 4/30
30.05.18, Huvitus, 90 cm, 5/30
24.05.18, Huvitus, 90 cm, 4/30
24.05.18, Huvitus, 90 cm, 2/30
14.05.18, Huvitus, 90 cm, 4/30
13.05.18, Huvitus, 90 cm, 2/30

Hoito-ohjeet ja varusteet

  • Klipattava ympäri vuoden.
  • Pakkaskeleillä kevyttoppis, kovilla pakkasilla 300g toppaloimi.
  • Sadesäillä (paitsi kesäisin lämpimällä) sadeloimi, kylmällä fleeceloimi alle.
  • Hypätessä jännesuojat vain etujalkoihin.
  • Todella herkkäkavioinen.
  • Naama rasvattava kesäisin ettei pala.

VarusteitaRatsastusvarusteet.

muut tavarat.

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

24.06.2018, Estekisat Stall Sjöholmassa, 120 cm, 0 vp, 2/6

"Nyt on meno alkanut sujumaan, vihdoinkin! Rata ei ollut enää samanlaista sähellystä kuin aiemmin, Boo oli koko ajan kuulolla ja esteiden välit tuli ratsastettua ihan nappiin. Otin varman päälle ja tein pitkiä, selkeitä lähestymisiä, mikä varmaan sitten maksoi meidän ykkössijan, mutta ennemmin ratsastan hyvin ja tiputtaudun sijoilla kuin roiskisin hutiloiden ja kaahaten menemään ja rääpisin sillä säälivoittoja.
Ensi kaudella aion nousta Boon kanssa jo ainakin 130 cm esteille, 120 cm on tuntunut niin lasten leikiltä. Tältä vieteriltä ei pomppu lopu kesken."
- Icarus

06.05.2018, Estekisat Stall Sjöholma

1. 50-60 cm
Talven selkä oli taittunut ja kevät oli vihdoin päässyt kunnolla käyntiin, sillä lämmittävien auringonsäteiden alla muuttolinnut jo palasivat matkoiltaan; sinivuokot puskivat routaisesta maasta; hevoset pudottivat talvikarvaansa kilokaupalla. Kevättä oli selkeästi myös rinnoissa, sillä Boo ei tavalliseen tapaansa kytännytkään kaikkea säikyttävää, vaan oreja! Tamma keikisteli jokaiselle vastaantulevalle herrashevoselle, huuteli kimakalla äänellään, katseli kaikkialle muualle kuin eteensä ja oli kertakaikkisen ärsyttävän häslä. Icarus oli aivan kypsä tammansa käytökseen heti ensimmäisen puolen tunnin aikana, ja kun ratsukko pääsi lopulta radalle niin mies oli jo totaalisen väsynyt pidättelemään keväthuumaista ruunikkoa ja pyytämään sitä epätoivoisesti keskittymään. Turha toivo! Heti ensimmäisellä esteellä Boo vetäisi tavoistaan poiketen puomit mukaansa, sillä sen katse oli porautunut niin tiiviisti kentän ohi kulkevaan orhiin ettei tamma tainnut huomata koko estettä ennen kuin oli jo aika ponnistaa. Lopullisesti rata tyssäsi neljännelle esteelle, kun Boo kielsi kaksi kertaa putkeen miettiessään sen ylittämisen sijaan miten saisi verryttelyn pojilta parhaiten huomiota.

Tulevan estestaran ura voisi alkaa lupaavamminkin.

2. 70-80 cm
Tänään ei jaksa kiinnostaa
olisko vähän kivempaa
jos noita orheja voisin vähän katsastaa
Mua ei jaksa kiinnostaa
esteet tänään jäädä saa
keksin jotain hauskempaa
pääsisinpä vapaalle rilluttelemaan
Miten sua voi jaksaa kiinnostaa
tässä hiekkalaatikolla pyöriä aina vaan
nyt ukko hiiteen sieltä


eikö sulta löydy yhtään kevätmieltä
yhtään estettä en enää kyllä ylitä
älä yhtään yritä
miehet on enemmän mun mieleen
ottaisin heti sellaisen viereen


Tänään ei jaksa kiinnostaa.

13.04.2015

Boo oli tänään ensimmäistä kertaa elämässään kunnolla ulkoilemassa eikä vain kävelemässä pihalla parin minuutin ajan. Tuuli oli keväälle tyypillisen puuskainen ja viimainen, mutta tuore äiti tyttärineen pääsi suojaisaan pikkutarhaan tallin seinän taakse ihmettelemään maailmaa. Alkuun Boo oli jo tutuksi tulleella tavallaan hyvin epäileväinen ja kuikki Jazzyn takaa pieni turpa väristen, mutta lopulta uteliaisuus vei voiton ja Boo lähti varovaisesti tutkimaan pienen tarhan kulmia. Varsinkin portin salpa kiinnosti varsaa loppujen lopuksi vähän turhankin paljon... Punainen juomasanko oli sen sijaan vielä niin pelottava ilmestys ettei sitä uskallettu paria metriä lähemmäs mennä katselemaan, ei sitä tiedä vaikka purisi nenästä kun hörppää.