Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

VHRY:n tukemana löytyy laaja kirjo erilaisia lajeja, joita kaikkia yhdistää löyhimmillään vain historia-aspekti. Uutena harrastajana voi olla siis ymmärrettävän vaikea hahmottaa mistä aloittaa. Tälle sivulle olemme koonneet esitettyjä kysymyksiä, jotka toivottavasti auttavat alkuun.
Mikäli mieltäsi jokin askarruttaa eikä vastausta löydy edes tältä sivulta, voit ottaa sähköpostitse yhteyttä. Myös Keskustan kautta voi esimerkiksi Pölhölle lähettää pikaviestiä. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan!

K: Mistä on kyse?

V: VHRY on nimensä mukaisesti yhdistys joka kokoaa virtuaalisia historiaharrastajia yhteen yhteisellä kalenterilla, jalostuslistalla ja suppealla laatuarvostelulla. Koska kyseessä on yhdistys, emme anna säännöstöjä vaan ohjeita turnajaisten ja muiden kisojen suhteen. Pipot on löysällä. :)

K: Mistä lajista olisi hyvä aloittaa?

V: Aloittaa kannattaa aina noviisiluokista, joissa vaatimustaso ei ole niin korkea. Lajiesittelyissä on selostettu varsin tarkkaan mitä milläkin radalla vaaditaan. Skill at arms:issa looginen etenemisjärjestys olisi noviisi -> hunting I -> hunting I -> war. Alta escuela-luokat vaikeutuvat numeerisessa järjestyksessä I-III.

K: Millaisella hevosella voi osallistua?

V: riippuu lajista mitä miltäkin hevoselta vaaditaan. Rodulla ei niinkään ole väliä: oikein koulutettuna mistä tahansa hevosesta tai ponista on VHRY:n lajeihin, jopa alta escuelaan. Toki rakenne vaikuttaa koulutusaikaan: barokkimallinen spanish norman tai lipizza on yleistäen huomattavasti helpompi saada korkean koulun tasolle kuin esimerkiksi friisiläinen tai welsh-poni. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole!
Minimi-iän määrittää kilpailujen järjestäjä, mutta suosittelemme iäksi noviisiluokissa neljää (4) vuotta ja muissa viisi (5), jopa kuusi (6) vuotta. Korkeimpiin alta escuela-arviointeihin suosittelemme kymmentä (10) vuotta.

Skill at arms-kilvoittelussa on hyvä olla kuuliainen ja monipuolinen hevonen, sillä radat sisältävät kouluratsastusliikkeiden lisäksi myös esteitä, yleensä n. 60 cm korkuisia heinäpaaleja mutta joskus jopa kärryjä ja tynnyreitä. War-luokassa vaaditaan myös jo kuntoa, sillä luokassa on oltava vähintään kevyesti haarniskoitu.
Joustauksessa hevosella on oltava vahva, tasainen laukka ja sen on oltava vahva jaksaakseen kantaa haarniskaa.
Alta escuela vaatii hevoselta vahvuutta ja kokoamiskykyä. Klassisesti hevoselta vaaditaan aivan eri asioita kuin modernissa kouluratsastuksessa, joten on jokseenkin epärealistista että hevonen menestyy sekä GP-luokissa että alta escuelassa. Matalemman tason (max. va A) modernissa kouluratsastuksessa voisi olla vielä mahdollisuuksia — tosin tietenkin tämä on aina harrastajan itsensä varassa, kuinka realististisesti kukakin tahtoo kisata. Täältä (🔗) voit lukea lisää klassisesta ratsastuksesta.
Ratsastusjousiammunnassa hevosen on hyvä olla nopea ja tasainen laukastaan.

K: Miten sijoituksia kerätään, kerätäänkö pisteitä vain Cupeista?

V: Laatuarvostelussa lasketaan sijoituksiksi kaikissa historiallisissa lajeissa kerätyt sijat, mukaanlukien niistä kilvoitteluista ansaitut joita ei ole VHRY:n kalenteriin merkattu (ns. "villit"). Cup-pisteitä voi kerätä vain cup-osakilpailuun osallistumalla.

K: voiko VHRY:n nimissä järjestää working equitation-kilpailuja?

Periaatteessa WE ei kuulu historiallisten lajien piiriin, vaikka se läheltä skill at arms:ia liippaakin. Lajin harvinaisuuden vuoksi WE-kilpailut voidaan kuitenkin merkitä VHRY:n kalenteriin, sillä moni historiallisia lajeja harrastava on kosketuksissa myös working equitationiin. Sama koskee Doma Vaquera-kilpailuja.

Ulkoasu © M Layouts | Muokkaus ja tekstit © Pölhö | Shield by Eveyd on DA