Lajitietoutta

Tältä sivulta löydät infoa ja esittelyitä erinäisistä historiallisista ratsastuslajeista. Esittelemme lajin pääpiirteittäin sekä annamme ohjeita ja esimerkkejä luokkien järjestämiseen sekä sääntöihin, sekä ohjaamme lähdelinkein tutustumaan aiheeseen lisää mikäli esimerkiksi alta escuela jäi kutkuttamaan tiedonnälkääsi.

Esittelyitä tulee hiljakseltaan sitä mukaa kun niitä saadaan kirjoitettua. Ylläpitäjä on hidas saamaan mitään aikaiseksi, joten mikäli sinulta löytyy kirjoitusintoa ja halua esitellä jokin/jotkin laji/lajeista, voit lähettää tekstejäsi sähköpostitse julkaistaviksi. Sivuilla ei varmasti ole vielä kaikkia mahdollisia lajeja esiteltyinä, eikä varmasti kaikkia maailman historiallisia lajeja pysty koskaan löytämäänkään: mikäli siis tahdot järjestää kisoja lajeista joita ei tältä sivuilta löydy, ole hyvä!

Huomaathan että VHRY ei ole varsinainen lajijaos (vielä), joten antamiamme ideoita sääntöihin jne. ei ole pakko noudattaa. Yritämme kirjoittaa esittelyt mahdollisimman simppelisti ja selkeästi, jottei turhat sanarönsyilyt sekoittaisi aloittelevienkaan harrastajien päitä. Mikäli sinulle jäi silti jokin mietityttämään, ota rohkeasti yhteyttä — ainoat typerät kysymykset ovat kysymättä jääneet!

IRL-järjestöjen sääntöjä ja lisätietoutta

Haukkalevän tietonappula
HRS: Skill at arms
Mounted archery on Wikipedia
Ratsujousiammunnan korealainen säännöstö (sivun alareuna)
Yabusame on Wikipedia
Alta Escuela
Doma Vaquera
Haute Ecole
Terre á Terre

Lajiesittelyt ovat aakkosjärjestyksessä. Esittelyt on ryhmitelty lajien mukaan (haute ecole, keskiaikaislajit, jousiammunta). Klikkaamalla saat avattua yksityiskohtaisemmat esittelyt lajin eri suuntauksista ja luokista.

Alta escuela

Alta escuela on korkeinta mahdollista ratsastusta, jota myöskin legendaarisessa Wienin Espanjalaisessa Ratsastuskoulussa esitetään. Toisin kuin yleinen mielikuva on, alta escuelassa korostetaan apujen keveyttä, ratsukon täyttä harmoniaa sekä hevosen vapaata tahtoa suorittaa liikkeitä. Luokkia voidaan arvostella kuten tavallisiakin kouluratsastusluokkia, ja niitä voidaan jakaa esimerkiksi ikäryhmittäin tai rodun/sukupuolen perusteella.

Alta escuela eroaa modernista kouluratsastuksesta sillä, että se painottaa hevosen liikkeitä enemmän ylös- kuin eteenpäin. Yksinkertaistettuna ja kärjistäen nykyiset koulupuoliveriset eivät kykene esittämään yhtä korkeita ja näyttäviä liikkeitä, eivätkä mahtipontiset alta escuela-hevoset pärjää moderneilla kouluradoilla nykyisten liitokavioiden rinnalla.

Vaatimukset

Sekä ihmisellä että hevosella on oltava hyvä kunto ja tasapaino. Hevosen on oltava vahva ja näyttävä: PRE, lusitano, alter real, lipizzanhevonen jne. ovat ideaaleja rotuvalintoja. Toki muutkin rodut kykenevät suoriutumaan alta escuelan liikkeistä, perustuvathan ne hevosten luonnollisiin liikkeisiin, mutta kisamenestystä niillä ei ole realistista odottaa.

Doma Vaquera

Doma Vaquera on eräänlainen espanjalainen vastine amerikkalaiselle reiningille, pienellä ripauksella perinteistä kouluratsastusta. Lajissa arvostellaan kokonaisvaltaisesti koko ratsukko: pelkästään hyvällä suorituksella ei voittoa välttämättä saada, vaan myös ratsukon yleisilme, hevosen kunto ja terveys (jokainen hevonen käy eläinlääkärin tarkastuksessa ennen vuoroaan), ratsastajan kevyt apujenkäyttö ja ns. "vaquero expression" vaikuttavat arviointiin. Ratsastajalla on ohjat jatkuvasti vain yhdessä kädessä, ja istuntaan sekä painoapujen käyttöön kiinnitetään huomiota. Kannuksia tms. ylimääräisiä apuja ei katsota hyvällä.

Irl laji on tarkoitettu lähinnä vain PRE-hevosille ja niiden risteytyksille, mutta virtuaalisesti suosittelemme kaikkien espanjalaishevosten hyväksymistä mukaan luokkiin osallistujien takaamisen vuoksi.

Luokkaa arvioi yhteensä kolme tuomaria. Ratsastaja saapuu radalle harjoituslaukassa ohjat oikeassa kädessään. Hän pysähtyy, tervehtii tuomareita ja esittää seuraavia liikkeitä: oikeanlainen työskentely (Vaquera) ja käynti suoria linjoja pitkin; tämän jälkeen käynnissä, ohjat molemmissa käsissä, vapaavalintaisessa järjestyksessä seuraavat liikkeet: ympyröitä, sulkutaivutuksia, piruetteja molempiin suuntiin, puolikkaita voltteja (180 asteen käännöksillä), peruutuksia. Koottuun laukkaan siirtyen, yhä ohjat molemmissa käsissä, hän tekee suurista pieniin ympyröitä, sulkutaivutuksia, laukan pidennyksiä sekä lyhennyksiä, kokorataleikkaalla suunnanvaihto jolloin laukanvaihdot sarjoissa, vastalaukka, puolivoltteja, peruutus josta suoraan laukkaan ja käyntiin, voltteja 360 asteen käännöksillä. Suoritus päättyy suoraan pysähdykseen laukasta.

Vaatimukset
Sekä hevosella että ratsastajalla on oltava fyysiset valmiudet esittää vaativiakin liikkeitä korkeassa muodossa. Hevosen on oltava edes osittain espanjalaisverinen.

Kuva © BS Thurner Hof


Tähän ryhmään kuuluu paljon erilaisia lajeja, lähinnä melee- eli lähitaisteluluokkia, jotka niinikään pohjautuvat taisteluissa tarvittaviin taitoihin.

Ratsujousiammunta on vauhdikas laji, jossa voidaan kisata niin nopeudessa, tarkkuudessa kuin sekä että. Eri tyylilajit jaotellaan pitkälti maittain.