Pikku-Ambe. © Lynn


Hoito-ohjeet

  • Jos jännittyy, saattaa rauhoittua rapsuttelemalla mikäli ei ole liian jännää.
  • Tarhassa päitset pois.
  • Ei klipata ennen kuin aloittaa kilpailemisen ja oikean treenaamisen.
  • Pakkaskeleillä loimi ulos: jos kylmää ei ole yli kymmentä astetta, vuoreton loimi riittää.

Varusteita

Ei vielä varustekollaaseja.

Laatisvalmius

30%

Laatisvalmius koostuu seuraavasti:
Historiateksti 15/15%
Luonnekuvaus 7,5/15%
Sukutaulu ja -selvitys 7,5/15%
Väh. 40 kpl sijoituksia painotuslajissa 0/15%
Väh. 7 kpl merkintöjä (pv, valm. ja tarinat) 0/15%
Väh. 1 kpl PKK-arvonimiä/kantakirjaus 0/10%
Jälkeläisillä väh. 20 sijoitusta painotuslajissa0/15%

KRJ

sijoja 8 kpl, joista voittoja 3 kpl.
11.07.22, Breawa, Int I, 3/19
07.07.22, Breawa, Int I, 4/19
25.06.22, Hiivurin Suomenhevoset, he D, 1/38
24.06.22, Hiivurin Suomenhevoset, he D, 5/38
15.06.22, Hiivurin Suomenhevoset, he D, 3/38
11.06.22, Hiivurin Suomenhevoset, he D, 1/38
02.06.22, Hiivurin Suomenhevoset, he D, 2/38
01.06.22, Hiivurin Suomenhevoset, he D, 1/38

Amberwaltz Sins

Trakehner "Amber", "Ambe"
Tamma, 167 CM
Rautias (aa/ee)
Syntynyt 01.05.21, nyt iältään M Layouts / raitatossu.net/mayflower-v

Kasvattanut Daniel Susineva,
Omistaa Icarus Kristiansen / Stall Lumos (VRL-01436)
VH21-021-0081

Painotuslajina kouluratsastus
Tavoitetaso GP

Koska tallissa ei ollut kuin yksi ja ainoa koulutamma Unik, houkutti foorumin myynti-ilmoitus kuin hunaja kärpästä. Icarus ei tituleerannut itseään kouluratsastajaksi, mutta kenttäratsastus oli asia erikseen — ja kuinka usein hän näkikään koulupuolen vähättelyä lajin parissa, kun "onhan 2/3 suoritusta esteitä". Hän oli väsynyt surkeisiin suorituksiin jäljellejäävälle kolmannella osalla ja ottanut vallan asiakseen kasvattaa kenttähevosia myös koulusuvuista.

Siihen vain tarvittaisin kunnollisia kouluhevosia eikä mitään seurakilpailujen pilipaliponeja. Vaikka trailerista täristen laskeutuva, jokaista varjoa loikkaavasta raudikkovarsasta ei sitä uskoisikaan, tässä tulee olemaan Lumoksen kenttäkasvatuksen pelastus. Ainakin mikäli Icarukselta kysytään.

Takapulpetin kiltti ja hiljainen tyttö

Komealta kalskahtvasta Amberista muotoutui nopeasti ihan vain söpö Ambe. Se sopii tähän kauriinsilmäiseen nuoreen paljon paremmin, siitä kun leijailee sellainen kiltin koulutytön viba. Ambe tekee mitä pyydetään, mutta välillä tuntuu että ei siksi että se tahtoisi itse, vaan koska se kuvittelee että täytyy eikä reppana uskalla sanoa "ei kiitos". Klassikkoesimerkki tilanteesta on pesupaikka, joka Amben mielestä on hurjan jännittävä, mutta ei sitä uskalla vastaankaan väittää... Lopputulemana ketjuissa seisoo koko kropallaan tärisevä ja silmiään muljautteleva varsa, joka kyllä antaa suorittaa toimenpiteet mutta on samalla myös valmiina poimimaan pienimmänkin vinkin jonka varjolla voisi ottaa ritolat.

Ratsuna Ambe ei ole sieltä helpoimmasta sarjasta. Iän myötä se tuntuu rohkaistuvan aina vuosi vuodelta, mutta syntyperäisen arkajalkaisuuden on kai turha odottaa karisevan kokonaan. Erityisesti äkkinäiset kovat äänet ovat pistäneet monta suoritusta pipariksi — vaikka Ambe säikkyessään ottaakin vain muutaman hassun pupuloikan ja jää sitten odottamaan lisäohjeistusta ratsastajalta, ei tuomarinpäädyssä improliikkeitä katsota kuin päätä pudistellen. Kovin paikka on pitää omasta pettymyksestä huolimatta tunteet hallussa ja (väkinäisesti) hymyillen jatkaa rataa, mutta niin on pakko tehdä: jos Ambe huomaa kireyttä ja sapetusta satulan suunnasta, sen pasmat menevät entistä pahemmin sekaisin — tyttöparan pahin painajainen on toteutunut, se pahoitti jonkun mielen. Ei tästä selviä! Silloin on turha odottaa ainuttakaan suoraa askelta tai rentoa ylälinjaa, kun koko hevonen on turpakarvoja myöten kireä kuin viulunkieli.

Jos Ambelle jaksaa olla myötämielinen ja ymmärtää sen herkkää, miellyttishalussa överiksi menevää sielua, se on oikeasti kuin ihmisen mieli. Tamma kuulee pienimmätkin avut ja yrittää puhtaasta sydämestään parhaansa. Kun kaverina on luottopisteet lunastanut ihana oma ihminen, Ambe ei aina edes ehdi kyttäämään mistä seuraava puuma hyppää niskaan. Se onkin tämän tamman opetus: ei voimalla, vaan rakkaudella. Jos Ambe ei uskalla mennä uuteen traileriin, painostamalla se hyppää voltilla alas ja juoksee Tromssaan asti. Vaan haepa Thyra-Jorunn lässyttämään porkkanapussin kanssa sisälle, niin johan on "mahdoton kaakki" (t. Icarus) pistämässä päätä syliin sillä aikaa kun takana räpsäistään ramppia kiinni.

Ambe ♥ koti, rauha ja rutiinit.

Siinäpä meillä kisahevonen.

Kun Ambe on mukavuusalueellaan, kuten oman ihmisen harjailtavana, se on hurmaava pieni syliheppa. Ambe ottaa kontaktia, rapsuttaa takaisin, seurailee silmät kirkkaina mitä tapahtuu ja miettii mitäköhän kivaa tänään tehdään. Rautiaan kanssa uusiin asioihin on otettava pitkä ja maltillinen lähestyminen, mutta se on sen arvoista.

Sukutaulu

i. Schwartzwaltz
VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-I
m trak, 167 cm
ii. Charmingheart
m trak, 169 cm
iii. High Heart
m trak, 168 cm
iie. Clinquante
mkm trak, 166 cm
ie. Sibylline
mrn trak, 165 cm
iei. Belliatus
trn trak, 169 cm
iee. Sansaria
m trak, 161 cm
e. Apricity
Fn, KTK-II
rt trak, 168 cm
ei. Capricorn
m trak, 166 cm
eii. Fairy Foe
rt trak, 170 cm
eie. Coral
m trak, 165 cm
ee. Allegory
vprn trak, 169 cm
eei. Pelegrino
trt trak, 168 cm
eee. Ambience
vrn trak, 167 cm

Jälkeläiset

Ambe ei ole vielä jalostuskäytössä.

PKK-näyttelytulokset

28.11.21, Hiekka-Aho, muut lämminverivarsat, tuom. Anne: EO-sert (varsa)
20.11.21, Atlas, kaikki varsat, tuom. Jodochus: EO-sert (varsa)
15.10.21, Järnby, pv varsat, tuom. Aksu: EO-sert (varsa)
24.08.21, Villa Castor, tammavarsat, tuom. Inna: EO-sert (varsa)

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

10.05.2022 | Kaksi eri planeettaa

Ambella ratsastaminen tuntui nuorallatanssimiselta. Kun sitä tiesi mitä teki, kaikki näytti — ja tuntui — luonnollisen helpolta. Elegantilta ja kauniilta. Sitten tasapaino katosi nanosekunniksi ja kaikki romahti hetkessä. Yksikin väärä apu väärällä hetkellä eikä mistään tullut enää mitään. Tänään, juuri nyt klo 17:26 Lumoksen maneesissa, oli sellainen hetki.

Icarus tiesi ettei hermojen menettäminen ainakaan auttaisi, mutta siitäkin huolimatta hän sadatteli Amben pyörähtäessä tiukalla kurvilla takaisin katsomopäätyyn. Harjoittelu oli alkanut lupaavasti, mutta sitten Icarus oli hairahtanut ajatuksiinsa kesken renversien. Sitähän ei nuori, herkkähipiäinen ratsunalku suonut että avut menivät väärään rytmiin eikä ratsastajan painopiste ollut grammalleen oikealla paikalla. Ambe yritti parhaansa mukaan tehdä tehtävän loppuun, kilttinä kun ei tahtonut sanoa ettei pysty, mutta luottamus hommaan karisi jokaisella huteralla sivuaskeleella. Nyt Icarus yritti saada palikat takaisin paikoilleen, mutta mitä enemmän hän yritti, sitä kireämmäksi Ambe tuntui muuttuvan. Se mukelsi hermostuneena kuolainta, vispasi hännällä ja kurtisteli kulmiaan siihen malliin että joku vähän sisukkaampi hevonen olisi jo tässä vaiheessa ärähtänyt ratsastajalle. Vaan ei tämä tossukka.

Icarus yritti vielä kerran: entäpä jos otettaisiin ihan helppo avotaivutus leveyshalkaisijalle? Vaan ei, kun Ambe kerran menetti mielenrauhan, sitä ei enää samana päivänä takaisin saanut. Tamma tuntui karanneen henkisesti aivan toiselle planeetalle, ja vaikka se tekikin tehtävät nöyränä, niistä puuttui sielu. Se oli mekaanista taapertamista, kaukana tanssista.

Hyvä ratsastaja tiesi milloin antaa periksi. Yleensä se ei ollut Icarus, mutta ehkä kun päätä hakkaa mäntyyn tarpeeksi pitkään, sitä on pakko joskus oppia ettei se kannattanut. Ei hän silti mitenkään erityisen ilahtuneelta näyttänyt taluttaessaan rautiasta takaisin talliin.

16.07.2021 | Vettä sylkevä käärme

Kaikki on hyvin, kaikki on hyvin, kaikki on hyvin... Näin olisi voinut Amben kuvitella mantraavan seisoessaan pesupaikan ketjuissa jalat harallaan ja silmät päässä pyörien. Se oli selkeästi pakoreaktion reunalla, mutta kilttinä tyttönä yritti sietää niin pitkälle kuin pystyi. Sydän hakkasi niin lujaa että sykkeen näki paljaalla silmällä, alaleuka oli olematon ja katse villi.

"No, onhan tämä letku nyt aika hurja," Thyra-Jorunn totesi muka vakavalla äänellä. Asetelma oli pysynyt varttitunnin verran: pinkkitukkainen nuori nainen pitelee vesiletkua, vieressä rautias tamma mulkoilee ja väistelee sitä minkä ehtii. Eikä letku ole edes päällä. Niin, mitä siitäkin seuraisi jos Ambe pitäisi ihan oikeasti pestä... Mission imbossible? Näillä näkymin kyllä.

Aivan tätä Thyra ei kuvitellut joutuvansa tekemään tullessaan Lumokseen töihin. Hänelle maalailtiin kuvaa mahdollisuudesta kisata Icaruksen kenttähevosilla, treenata ja valmentautua — mutta missä ne kenttäratsut luurasivat?! Viimeksi kun Thyra tarkisti, oli vain este- ja kouluheppoja, joiden varsoista pitäisi tulla kenttäpelejä — jos ne siihen vain soveltuvat. Kuvitelmissa ei toden totta ollut maanitella varsoja sietämään pesuletkua...

Mutta kaikesta huolimatta Thyra jatkoi. jos Icarus antoi hänelle tehtäväksi siedättää Ambe pesuun, niin hänhän toden totta sen tekisi, opettaisi Amben peseytymään ja käyttämään oikeanlaista hoitoainettakin siihen päälle. Go big or go home!