Geralt frá Ljósskógur
PP-MVA Fn, Laatu Ori

"Geralt"

  • islanninhevosori
  • Hopeanmusta (Ee/aa/nZ), 140 cm
  • Syntynyt 17.03.2015, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-v
  • Tuontihevonen Islannista
  • Omistaa Eemil Sodantaival (VRL-01436)
  • Tasoltaan he A / 50 cm / SaA hunting II / 4-käynt.
  • VH20-030-0005 / #PKK3597

Laatu Ori, arvostelu näyttelytuloksissa
PP-MVA myönnetty 2020
Fn myönnetty 12.07.2020

Tulen ja jään maasta saapui 2019 tulen ja jään hevonen. Geralt on vastakohtien kehto, juuri sellainen ori jota on vaikea kuvailla lyhyesti ja ytimekkäästi. Se on samaan aikaan maailman lauhkein ja kiltein, samaisesti tappurainen kipinäkavio viikingin luonteella. Piirteet ovat jakautuneet kuitenkin tasaisesti ja edullisesti niin, että Geralt on juuri sopivasti kaikkea halailtavan terapiahevosen ja viljakkaan kilpurin välillä.

Hoitotoimenpiteissä Geralt on yleensä poikkeuksetta hyvin tyyni. Se varsinkin vierailla paikoilla saattaa hieman huudella tammoille, mutta järki pysyy aina päässä ja ensitervehdysten jälkeen ori palautuu takaisin omalle planeetalleen. Kotona Geraltia voi harjailla vaikka vapaana: se ei lähde livohkaan ja seisoo paikallaan kuin tatti, korkeintaan kaivellen harjapakkia mahdollisten namipussien varalta. Varustamisesta ei tämä herra korvaansakaan lopsauta, korkeintaan hän hermostuneena jauhaa leukojaan jos talvikarva jää satulavyön solkien väliin nipistelemään. Itsenäisenä se ei myöskään jaksa välittää vaikka joutuisit jättämään hevosen yksin käytävälle seisomaan unohdettuasi kypärän eteiseen: Geraltia ei kiinnosta, onko hänellä seuraa. Välillä ori tuntuu suorastaan nauttivan hetken rauhasta, eikä tuo esimerkiksi huutele ollessaan yöt yksin karsinassa muiden asuessa pihatossa.
Kengittäjä pääsee Geraltin kanssa vähällä, sillä kengittäessä ori jaksaa kannatella jalkojaan vaikka ikuisuuden, eikä se hätkähdä nykimisiä tai heilumisia. Jos jalan vetää liian sivuun, nykäisee Geralt sen vain kohteliaasti takaisin helpommalle sijalle. Jos kengittäjäksi osuu ihminen joka ei tajua issikan kapeampaa liikkuvuutta, vaan koittaa pakottaa jalan pysymään orille kivuliaan sivussa, riuhtaisee Geralt vain koiven otteesta ja liimaa maahan. Koskaan edes epäreiluissa tilanteissa ei komistus pura tunteitaan ihmiseen, vaan hän on aina fiksumpi ja ajattelevaisempi kuin me kaksijalkaiset.

Tappurainen puoli tulee esiin ratsastaessa, jolloin Geralt on viljakas ja nopeasti kuumuva. Se on yhä yhtä umpikiltti kuin aina, mutta vauhti on orilla verissä ja nopeasti tuolla alkaakin keittämään jos ratsastaja jää liikaa pidättelemään ja hallitsemaan. Silloin Geralt lähtee rynnistelemään entistä enemmän alta pois, muuttuen jopa hieman kuuroksi pidätteille. Orin kanssa täytyykin olla suopea: Geralt on kuin luonnonvoima, jota voi kevyesti ohjailla muttei koskaan täysin hallita. Sisäinen liekki palaa vahvasti. Kun tuulitukan antaa toteuttaa itseään omalla räiskyvällä tavallaan eikä yritä muokata liikaa kerralla, ollaan hyvän äärellä.
Geraltia tulee ratsastaa hyvin kevyesti, lähinnä istunnan rytmillä ja painoavuilla. Mikäli pohjetta tarvitsee avuksi, on käyttö vain pieni sipaisu, ja ohjasta tulevat otteet ovat pieniä sormien heilutteluja ja nyrkkien puristelua, johdattelua. Yksikin kova apu saa Geraltin koittamaan juoksua pois, ja se on aivan sama, tuleeko apu pohkeesta, kuolaimesta, raipasta, äänestä tai paineesta. Räjähtävyyttä voi käyttää joko hyvään tai pahaan: liialla määräilyllä kääntää Geraltin vain itseään vastaan, lempeydellä ja ymmärtäväisyydellä hänestä taaskin kuoriutuu mitä näyttävin ja korskein pieni viikinkiratsu.

Geraltin herkkyyden ja viljakkuuden vuoksi sen kanssa on hauska väännellä koulupipertelyjä ja akateemisia asioita, mutta parhaimmillaan ori on maastossa. Takuuvarmaa on, ettei Geraltin tarvitse jännittää säikkyvän mitään, tai ottavan ritoloita haastavissa tilanteissa. Ori menee läpi vaikka harmaan kiven, ja silloin kun ratsastaja ei tiedä selässä miten edetä, löytää ratsu kyllä aina ratkaisun. Olit siis jyrkällä kalliolla, upottavalla suolla tai heikolla jäällä, ohjien antaminen Geraltille takaa turvallisen kotiinpaluun yhdessä. Ikinä ei ole issikan kanssa tarvinnut pohtia, uskaltaako se mennä lankkusillan yli tai pärjääköhän se soisella maaperällä.

Oppijana Geralt on nopea, joten uusien asioiden kohtaaminen käy käden käänteessä. Oli aiheena sitten hassujen temppujen opettelu, akateeminen maastatyöskentely tai vaikka jumppasarjat, selvittää Geralt niiden kulun nopeasti. Tämän orin kanssa parasta antia onkin sen monipuolisuus: tuntuu että opetteltiin me mitä tahansa, on Geralt aina ihan täysillä mukana. Hänen maailmassaan tylsiä asioita ei ole, vaan oikealla asenteella kaikki on kivaa. Siinäpä meille vähän mallia katsottavaksi.

Kuvagalleria


Rakennekuva Islannin ajoilta 2018.


Virtuaaliset Islanninhevosmestaruudet 2022, Alva ratsasti T2 töltin kakkossijalle pistein 8.42!

Aihkiassa sitä pääsi ihan kunnon maastoilun makuun! © VRL-14901

Me ei jääty jumiin lumihankeen. Toistan, me ei oltaisi niin amatöörejä että väistettäisiin autoa jontkaan...

Mitä luulette, pärjäsiköhän Geralt itseään suuremmalle ja nuoremmalle Lumille?

Geralt solahti Aihkian pihattoon kivuitta.

Ei ole Kimmon hiekkakuopalla kyllä ikinä aiemmin näin komeaa pollea nähty. Valmiina Rinascimento Sim Pratolinoon!

Ei ole Geraltia helpolla paiskattu, kun joutuu itsensä kokoista lapsukaista paimentamaan...

Atwaterin ratsastusjousiammuntaturnajaisten yksilörankingin kingi, awyissss!

"Miks nää tytöt ei huomaa mua vaikka esillä ois kulmakuntien komein karvamarsu!"

Luonteenpiirreanalyysi

Hermostuneisuus★★★☆☆☆ Epäjohdonmukaisuus★★☆☆☆☆
Keskittymiskyky★★★★☆☆ Jääräpäisyys★★★☆☆☆
Itsenäisyys★★★★★★ Säyseys★★★☆☆☆
Koulutettavuus★★★★☆☆ Valppaus★★★☆☆☆
Jännittyneisyys★☆☆☆☆☆ Kärsivällisyys★★★★☆☆
Ihmisystävällisyys★★★★★☆ Hevosystävällisyys★★★★★☆
Uteliaisuus★★★★☆☆ Kilpailuhenkisyys★★★★☆☆
Muisti★★★★☆☆ Säikky★☆☆☆☆☆
Panikoiminen★☆☆☆☆☆ Arkuus★☆☆☆☆☆
Yhteistyökykyisyys★★★★☆☆ Traileriin lastaus★★★★☆☆

Sukutaulu ja -selvitys

i. Grindewald frá Bergfjall
hpm isl, 140 cm
ii. Silfur frá Dalur
hpm isl, 139 cm
ie. Stafa frá Svartur
rnpäis isl, 135 cm
e. Jarðhneta frá Liljagarður
prtkrj isl, 134 cm
ei. Tungl frá Liljagarður
prt isl, 140 cm
ee. Myrt frá Liljagarður
rnkrj isl, 136 cm

i. Grindewald frá Bergfjall on merkitön viisikäyntinen hopeanmusta ori. Todellinen säkäkorkeus 140 cm tuntuu saavan ainakin 20 cm lisää aina kun Grindewaldin selkään nousee: tätä viljakkaampaa ja tappuraisempaa oria saa etsimällä etsiä! Joskus suunnaton määrä räjähtelevää energiaa aiheuttaa ongelmia, mutta oikeaan suuntaan ohjattuna se saa isoliikkeisen ja suuriegoisen pikkuhevosen hurmaamaan niin yleisön kuin tuomaritkin. Grindewaldin tuloslista onkin hyvin kaksijakoinen: joko se sijoittuu kärkipäähän, tai vihelletään ulos radalta häiriötekijänä. Rauhallisten tammojen kanssa pellavapää on kuitenkin jättänyt todella hienoja sporttivarsoja hyvällä päällä ja kisapotentiaalilla.

ii. Silfur frá Dalur oli vahvasti markanpilkkuinen hopeanmusta, jonka otsaa koristi pienin pieni tähdenalku. 139 cm korkea ori tiedettiin teatraalisista liikkeistään ja tempauksistaan, joita se monien varsojensa tavoin esitteli varsinkin kilpabaanan jännyyksien äärellä herkästi. Viisikäyntinen kuumakalle kuoli valitettavan aikaisin, vain 8 vuoden ikäisenä. Tapaturmaisesti sen jalka lipesi maastoillessa kiveltä, aiheuttaen hätälopetuksen vaativan avomurtuman. Jälkikasvua Silfur ehti onneksi jättämään lyhyenä aikaan hienot 26 kpl, joten hänen verenperintönsä elää vahvana.

ie. Stafa frá Svartur tunnettiin teräsmuorina yli puolet elämästään: ruunikonpäistärikkö pieni (135 cm, söpöä eikö) sisupussi eli 45 vuotiaaksi saakka! Nuorempana tamma toimi harrasteratsuna, pyöräytti sitten 8 aivan mukiinmenevää varsaa, jääden sitten 22-vuotiaana "eläkkeelle". No, tämä muorihan painoi sitten vielä toiset puolet elämästään eläkevaiheessa. Hyväkuntoinen Stafa kyyditti vielä 38-vuotiaana ihmisiä maastoseikkailuihin, ja yhä viimeisinä vuosinaankin se koitti tuntea mukaan muiden hevosten lähtiessä töihin. Itse asiassa vielä viimeisenä kesänäänkin Stafa kulki vapaana maastoletkan mukana. Lopulta ikiliikkujan elämänlaukka katkesi lokakuisena yönä oman pihattolauman keskellä. Hän poistui saappaat jalassa ja omat hampaat suussa. Respect!

e. Jarðhneta frá Liljagarður on pieni ja syötävän söpö rautiaankirjava, josta ei voi olla kukaan pitämättä. Jarðhneta on elänyt melkein koko elämänsä samalla pienellä hevostilalla, jossa se on ollut oikea hyvänmielenratsu niin osaaville harrastajille kuin vasta-alkajillekin, lapsista puhumattakaan. 134 cm korkeaan selkään uskaltautuu nousemaan arempikin, ja nelikäyntisen tamman tasaisissa askeleissa on helppo istua. Mitään se ei säiky eikä mistään tunnu hermostuvan. 15 vuotiaalla Jarðhnetalla on nykyisin jo neljä varsaa, joista kaksi on myyty ulkomaille: Geralt ja sen puoliveli Grimoir. Jälkimmäiselle puhkesi ikävästi heti Ruotsiin muutettuaan kesäihottuma, jolta Geralt onneksi välttyi.

ei. Tungl frá Liljagarður ei ollut mikään erityinen ori: se kantakirjattiin III-palkinnolla pienestä etukorkeudesta huolimatta (säkämitta 140 cm, takaa 138 cm), muutaman kisasijankin räpelsi, mutta muuten Tungl vietti varsin tavanomaista harrastehevosen elämää. Se oli viisikäyntinen, mutta passi ei ollut vahvaa ja ravivarmuus oli suorastaan nelikäyntisen luokkaa. Leppoisan ruunamaisen luonteensa vuoksi tulipunaista Tunglia käytettiin kuitenkin paljon kipakampien tammojen tasoittajana, ja varsoja orille ehtikin kertymään 39 kpl ennen kuin se suolenkiertymän vuoksi oli 23-vuotiaana lopetettava.

Myrt frá Liljagarður oli Liljagarðurin ensimmäisiä omakasvattamia siitostammoja. Ruunikonkirjava, 136 cm korkea nelikäyntitamma peruskoulutettiin, mutta suurin rooli sillä oli elämässään toimia hyvänä äitinä. Sitä muuten hapannaamainen ja diivamainen tamma oli: aina omatkaan varsat eivät riittäneet, vaan kirjava otti myös muiden, leväperäisempien emien lapsukaiset alleen. Kun Myrt lopulta 26-vuotiaana kuoli vanhuuteen, muisteltiin sen lämmöllä olleen 6 + 4 + 1 varsan emä: kuuden biologisesti oman, neljän muilta tammoilta varastetun ja yhden epäonnisen orvon sijaismamma.

Jälkeläiset

Mikäli olet kiinnostunut astuttamaan tammasi herra hopealla, ota yhteyttä.

Heiðrún frá Gjallarbru, * 10.06.2021 / e. Drífa frá Grafarkirkja
hopeanmustanvoikko, om. Gjallarbu
Ihana, vekkuli ja eläväinen tamma, joka on emältään saanut täyden viisivaihteisen askellajisarjan.
Glossi frá Trottúr, * 22.02.2021 / e. Brúnskjóna frá Aukyréyr
hopeanmustanvoikko, om. Trottúr
Geraltin ensimmäinen orijälkeläinen todistaa että pojassa polvi vain paranee! Upea, ryhdikäs ja tyrmäävän charmikas nuori. ASSA National Champion sekä ASSA Breeder's Trust Sire, ei todellakaan mikään turha poika siis!
Calanthe frá Index, * 20.12.2020 / e. Eldrauður frá Stöðuvatn
(hopean)ruunikko, om. Index Equōrum
Hauska pieni pörröpää, joka on kivasti nimetty teeman mukaan. Kunhan varsakarva hälvenee, näkyy onko tämä Geraltin tapaan hopeavärinen.
Dreyra frá Laekur, * 03.11.2020 / e. Sokkadís frá Stykkisholmur
rautias, om. Wolf Creek Ranch
Suurikokoinen rautias tammavarsa jäi kasvattajalle sukua jatkamaan.
Fenna frá Ljóma, * 30.10.2020 / e. Frilla frá Húsavik
hopeanruunivoikko, om. Ljóma
Geraltin esikoisvarsa. Erikoisen värinen, vahva tamma jäi Ljómaan jatkamaan emänsä piirroslinjaa. ASSA World Champion!

PKK-arvioinnit

Ajantaisaisimmat näyttelytiedot löytyvät Geraltin PKK-profiilista.

29.09.21, Aihkian Vaellustalli, islanninhevoset, tuom. Lissu T: LKV EO-sert
25.08.21, Storywood Dressage Center, muu kuva: pääkuva, tuom. k: KP [4]
12.01.21, Kortejärven Ratsutila, muut hevosorit, tuom. Aksu: EO-sert
08.11.20, Zen, kylmäveriorit, tuom. Aksu: EO-sert
30.08.20, Seppele, EM-luokka, tuom. Anne: EM [3]
30.08.20, Seppele, Muu kuva: kisakuva, tuom. Anne: LKV KP, EM [2]
19.08.20, Sumulahti, Muu kuva: digityöt, tuom. Tuulia: KP, EM [1]
16.06.20, Hukkapiilo, hevosorit, tuom. Lissu: EO-SERT
15.05.20, Hiekka-Aho, hevosorit, tuom. Odelie: EO-sert
08.05.20, Encore, kylmäveriorit, tuom. Lissu: EO-sert

[4] "Hyvin onnistunut hevosen väri. Ensivilkaisulla yksinkertaisessa taustassa mielenkiintoista syvyyttä."
[3] "EM: liike."
[2] "EM: kokonaisuus. Upea tunnelma ja kisasuorituksen ilo välittyy! Lisäksi harvinaisempi laji kyseessä, vauhti saatu kuvaan vangittua häikeisevän hyvin.
[1] "EM: persoonallisuus. Vauhdikas, persoonallisella tyylillä toteutettu työ, kilpailutunnelma välittyy hyvin!"

ARVO-arvostelu, tammikuu 2021

17.5+18.5+17.5+19, ka: 18p - Laatu Ori
"Erinomainen rotuleima, sukupuolileima hyvä: vielä aavistuksen kehitysvaiheessa, lihaksisto rakentumassa. Suuriluinen pää, ventoisen oloinen niska harjan alla, ej kokkapolvi. Rungon mittasuhteet kunnossa. Upea väri, taiteellinen tekniikka ja oriilla elinvoimainen katse."

Match Show-tulokset

01.08.21, Takapajulan Ravirata, muut hevoset (rakenne), PUN3
10.04.20, Sysälä, Piirretyt: PUN1

VHRY (sijoja 37 kpl, joista voittoja on 13 kpl ja CUP-sijoja 11 kpl [72 p.])

Arvokisasijoitukset
16.10.21 Atwaterin jousiammuntaturnajaiset, Meistr Gwanwyn, 1/66
15.10.21 Atwaterin jousiammuntaturnajaiset, kaksintaistelurata, jatkoon
28.06.22, Royal Gardens, taistelurata, 2/10
30.04.22, Cresthill Baroques, jousiammunta, unkarilainen rata, 1/16 (10 p.)
30.04.22, Cresthill Baroques, asetaitorata metsästys I, 1/28 (10 p.)
07.10.21, Vecno, hunt track, 1/14
05.10.21, Kontola, puolalainnen rata, 2/14
04.10.21, Kontola, skill at arms hunting I, 2/15
03.10.21, Kontola, skill at arms hunting I, 3/15
15.09.21, Hankalan Linna, solttujahti, 4/23
17.07.21, Zen, skill at arms hunting II, 5/14
30.06.21, Vintherhus, jousiammunta, hunt track, 6/24 (1 p, CUP)
30.06.21, Vintherhus, jousiammunta, unkarilainen rata, 2/26 (8 p, CUP)
21.02.21, Cresthill Baroques, hunting II, 1/9
07.02.21, Pyökkipolku, hunt track, 2/10
30.11.20, Gestüt Kelsen, taistelurata, 3/31 (CUP, 6 p.)
30.11.20, Gestüt Kelsen, solttujahti, 2/37 (CUP, 8 p.)
29.11.20, Zen, skill at arms hunting I, 1/12
29.11.20, Zen, skill at arms hunting II, 1/6
17.11.20, Bizarre Holiness, puolalainen taistelurata, 3/10
17.11.20, Bizarre Holiness, unkarilainen rata, 2/10
17.11.20, Bizarre Holiness, korealainen rata, 1/10
31.10.20, Dragon Age Estate, taistelurata, 1/32 (CUP)
31.10.20, Dragon Age Estate, skill at arms hunting I, 4/42 (CUP)
30.10.20, Yorca Warmbloods, hunt track, 5/12
30.08.20, Cresthill Baroques, skill at arms noviisi, 2/5
30.08.20, Zen, solttujahti, 4/39 (CUP, 4 p.)
30.08.20, Zen, hunt track, 1/38 (CUP, 10 p.)
30.08.20, Zen, skill at arms hunting I, 6/38 (CUP, 1 p.)
30.05.20, Arathein Royal Stables, joustaus noviisi, 2/4
25.05.20, Dragon Age Estate, skill at arms hunting I, 2/14
21.05.20, Dragon Age Estate, unkarilainen rata, 3/22
18.05.20, Dragon Age Estate, noviisi joustaus, 3/16
18.04.20, Zen, skill at arms noviisi, 1/6
11.04.20, Dragon Age Estate, puolalainen taistelurata, noviisi, 2/24
11.04.20, Dragon Age Estate, unkarilainen rata, noviisi, 4/23
10.04.20, Dragon Age Estate, puolalainen taistelurata, noviisi, 2/24
10.04.20, Dragon Age Estate, korealainen rata, noviisi, 1/24

ARJ (sijoja 44 kpl, joista voittoja on 15 kpl ja CUP 0 kpl

Arvokisasijoitukset
20.08.22 Virtuaaliset Islanninhevosmestaruudet, T2 Töltti (tuotos), 2/5 (8.42)
31.08.21, Ljóma, Kouluratsastus FS1, 1/11 (CUP)
31.08.21, Ljóma, 4-käynti V.1, 2/11 (CUP)
20.08.21, Ljóma, Töltti T.1, 4/23
19.08.21, Rósgarður, Tölt in harmony, 1/3
19.08.21, Ljóma, Kouluratsastus FS1, 1/23
18.08.21, Ljóma, Töltti T.1, 3/23
16.08.21, Ljóma, Kouluratsastus FS1, 2/23
15.08.21, Ljóma, Töltti T.1, 2/23
14.08.21, Ljóma, 4-käynti V.1, 2/23
12.08.21, Rósgarður, Tölt in harmony, 1/3
09.01.21, Ljóma, Kouluratsastus FS.1, 2/38
07.01.21, Ljóma, Töltti T.1, 3/38
06.01.21, Ljóma, Kouluratsastus FS.1, 1/38
05.01.21, Ljóma, Töltti T.1, 2/38
04.01.21, Ljóma, Kouluratsastus FS.1, 3/38
03.01.21, Ljóma, Töltti T.1, 6/38
02.01.21, Ljóma, 4-käynti V.1, 4/38
01.01.21, Ljóma, Kouluratsastus FS.1, 1/38
01.01.21, Ljóma, 4-käynti V.1, 4/38
31.07.20, KK Corset, 4-käynti V.1, 2/14 (CUP)
17.07.20, Ljóma, Töltti T.2, 5/31
17.07.20, Ljóma, Töltti T.1, 4/31
14.07.20, Ljóma, 4-käynti V.1, 3/22
14.07.20, Ljóma, Töltti T.2, 2/31
14.07.20, Ljóma, Töltti T.1, 4/31
13.07.20, Ljóma, Töltti T.1, 1/31
11.07.20, Ljóma, Töltti T.1, 4/31
03.07.20, Ljóma, 4-käynti V.1, 3/16
03.07.20, Ljóma, Töltti T.1, 3/19
02.07.20, Ljóma, Töltti T.1, 1/19
01.07.20, Ljóma, Töltti T.1, 4/19
30.06.20, Ljóma, Töltti T.2, 3/19
29.06.20, Adina, Kouluratsastus FS1, 1/11
29.06.20, Ljóma, 4-käynti V.1, 2/16
27.06.20, Ljóma, Kouluratsastus FS1, 2/19
27.06.20, Ljóma, Töltti T.1, 4/19
27.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 1/13
21.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 1/13
20.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 1/13
18.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 3/13
14.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 1/13
12.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 2/13
09.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 3/13
07.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 1/13
03.04.20, Mörkövaara, 4-käynti V.1, 2/13
26.03.20, Gídeon, 4-käynti V.1, 2/12
25.03.20, Gídeon, Töltti T.1, 3/12
21.03.20, Gídeon, Kouluratsastus FS1, 1/12

Palkintoja

Hakemisto

Geraltin kirja Aihkiassa talvella 2021-2022 (Merkintöjä 10 kpl)

Savon kierot lähtee pohjoiseen
Tölttibaanalta turnajaisareenalle
Askellajivalmennusta Marin tapaan
Lastentarhasetä Geralt
Kisamenestystä
Toss a coin to your witcher
Taloudenhallinta kohdillaan

21.11.2021 | Savon kierot lähtee pohjoiseen

Miusta on kuoriutunut ihan hurja tässä parin vuoden sisään. Ollaan käyty Latviassa VHRY:n finaaliturnajaisissa, Italiassa renessanssifestivaaleilla — ja nyt me lähdetään Lappiin! Ja nimenomaan me, sillä otan Geraltin totta kai mukaan.

"Totta kai" siksi, että kaikkia miun pitkiä hevosreissuja yhdistää yksi asia: kaikissa on Geralt ollut matkassa mukana. Vetta on aina ja ikuiseti se miun THE turvahevonen, mutta kyllä tämä pieni ja tappurainen viikinki ansaitsee saman tittelin. Plus ajattelin että issikkana Geralt pärjää pohjoisessa paljon ranskatarta paremmin, ja onhan sillä siellä rutkasti rotutovereitakin. Alva (jonka kanssa taisin vahingossa vallan ystävystyä Geraltin kisauttamisen aikana) jää pitämään miun kotitorppaa pystyssä, kun lupasin ettei vuokraa tarvitse maksaa ja hän saa omat kilpurinsa Álhvitin ja Teiturin ilmaisiksi pitää miun pikkuisessa tallissa. Ihan kelpo diili, ellen sanoisi.

Olen kausityöläisenä ainakin kevättalveen 2022 asti. En edes tarkalleen tiedä mitä kaikkea tulen budjailemaan: ainakin arkisia talliaherruksia ja vaellusten vetämistä on luvassa. Viimeisintä odotan kaikista eniten, sillä enkös vuosi sitten Aihkian ruskavaelluksella haaveillut pääseväni joskus samoihin maisemiin Geraltin kanssa? Nyt se toive toteutui!

Päätin dokumentoida koko reissun, joten miun ja Geraltin edesottamuksia pääsee lukemaan Aihkian foorumilta. Olen ihan onneton kirjoittamaan päiväkirjaa, mutta kai se tästä lähtee.

Heipä hei, Savon synkät metsät ja kirkkaat järvet, meikäpojat lähtee tuntureille!

25.07.2021 | Tölttibaanalta turnajaisareenalle

Alkaapi Geraltin askellajiura olemaan kohta taputeltu. Ylläpitosopimuksessahan oli että yrittäisin saada laatuarvostelumäärän ARJ-sijoituksia plakkariin, niin voisi Geraltia sitten viedä myöhemmin laatuarvosteluihin. Vaikka lopulta sitten päädyinkin (osamaksulla, tietty) ostamaan Geraltin itselleni, päätin kunnon kansalaisena silti ne lupaamani sijat sille hankkia. Sitä paitsi se on ollut miun osalta helppoa kun ei itse tarvitse kisata — mainostan edelleen että Alva Östberg on ihan älyttömän mainio, hevosille reilu ja äärettömän taitava ratsastaja. Hän on luotsannut Geraltin töltti- ja koululuokissa hyville pojoille, enkä voi tarpeeksi siitä kiittää! Mie kun en tosiaan ole mikään askellajiratsastaja, vaikka vähän valmennuksissakin koitin käydä.

Alva käy vielä tämän kesän kisaamassa Geraltin kanssa, ja sitten saan omia orin kokonaan aselajien pariin. Jousiammunnasta olen innostunut Hopeaharjan myötä ihan tosissaan, ei ole nimittäin tasaisempaa askelta ampua olemassakaan kuin tämän satulassa. Turnajaisjutut ovat asia erikseen nekin: skill at arms:in helpommissa hunting-luokissa ollaan menestytty ihan kivasti vaikka välillä luokkamäärätkin ovat olleet enemmänkin kuin vain se viisi ratsastajaa, hehee.

Meidän kausi itse asiassa kruunautuu syyskuun alkuviikolla, kun ilmoitin meidät mukaan Rinascimento Sim Pratolinoon. Siis Firenzeen. Italiaan. Minä ja viikinkini. En ole ikinä edes lomaillut siellä, ja nyt yhteiskyydityksen inspiroimana repäisin ja pistin nimen Eemil Sodantaival skill at arms-kilvoittelijalistaan. Vähän jo perhoset lentelee vatsassa... Geraltin kanssa on toki matkattu aiemminkin, viimeksi vuodenvaihteessahan sama yhteiskyyti vei meikäläisiä Latviaan, mutta näin pitkää reissua ei olla taidettu ikinä tehdä... Tosin jos jonkun kanssa on näin monta tuhatta kilometriä matkustettava niin Geraltin, se kun ei mikään turha heikkohermo ole. Veikkaan vahvasti että minä olen meistä kahdesta se, ketä pitää koko reissu rauhoitella.

Treenit ovat ainakin menneet putkeen, miekka pysyy kädessä ja laukkakin alkaa olemaan muutakin kuin rakettikiitoa. Pukua olen ommellut kuin hullu: innostuin renessanssimuodista ihan 6/5 inspiskuvia katsellessa, ja nyt olen kahden vaiheilla että pitäisiköhän Geraltillekin tehdä jotain aikakaudelle sopivia varusteita. Innostunut? No vähän...

15.10.2020 | Askellajivalmennus, valm. Mari H.

Olin saapunut valmentamaan Geraltia ja Eemiliä. Pitkästä aikaa pääsisin omalle mukavuusalueelleni islanninhevosten pariin. Ratsukko jo käveleskeli kentällä saapuessani paikalle. Eemil tervehti minua nopeasti ja keskittyi sitten täysin Geraltin verryttelemiseen. Tarkoitus oli käydä läpi jotain töltin alkeita, sillä vaikka Geralt oli jo napsinut sijoituksia askellajikisoista, ei omistajalla ollut juurikaan kokemusta askellajiratsastuksesta. Annoin ratsukon verrytellä kaikessa rauhassa. Ori vaikutti olevan erittäin energisellä tuulella ja meno vaikutti turhankin vilkkaalle. Pyysin Eemiliä kiinnittämään huomiota tahtiin; jotta saataisiin töltti toimimaan, ei ori voinut viipottaa miten tahtoo. Ratsastaja sai työstää oria aika paljon ympyröillä, mutta pikkuhiljaa avut alkoivat mennä paremmin läpi ja ori malttoi vähän rauhoittua. Se vaikutti edelleen siltä, että ampaisee kuuhun pienemmästäkin virheestä, mutta ainakin toistaiseksi vähän rauhoituttiin.

Kun ratsukko oli saanut verrytellä oman aikana, aloitettiin töltti siirtymisten harjoittelu. Ensin haettiin sopiva tahti käyntiin. Tämän jälkeen neuvoin ratsastajaa pitämään tasaisen ohjastuntuman, siirtämään painoa hiukan taakse ja pyöristämään alaselkäänsä. Ratsastajan myös tuli olla tarkkana, että Geralt ei mennyt etupainoiseksi, vaan takajalat pysyisivät koko ajan aktiivisena. Sitten lähdimme varovasti pyytämään Geraltia eteenpäin. Ensimmäisellä kerralla ori tarjosi jotain ravin ja töltin sekoitusta, joka näytti erittäin mielenkiintoiselle. Pyysin ratsastajaa siirtymään takaisin käyntiin, ohjeistin missä meni pieleen ja pyysin yrittämään uudelleen. Heti toisella kertaa onnisti ja ori lähti tölttämään oikein hyvällä tyylillä. Ratsastaja kuitenkin menetti hiukan tuntumaa ja pian mentiin taas jotain sekasotku askellajia. Taas uusi yritys ja tällä kertaa pyysin kiinnittämään huomiota töltin ratsastamiseen; selässä ei auta jäädä matkustajaksi, vaan ratsastajan tulee huolehtia puolipidätteiden avulla, että hevonen kantaa itsensä. Eteenpäinpyrkimystä Geraltilta löytyi omasta takaa ja siitä ei tarvinnut huolehtia. Seuraavalla yrityksellä töltti näytti säilyvän hyvin, joten pyysin ratsastajaa varovasti lisäämään tempoa. Geralt vastasi apuihin hienosti ja orille oli selkeästi mieluisampaa edetä reippaassa tempossa, jossa ei niin haitannut, vaikka Emil välillä vähän kadotti istuntaansa. Ratsukko päästeli oikein hienosti muutaman kierroksen tölttiä, jonka jälkeen pyysin hidastamaan. Päätimme lopettaa onnistumiseen ja ratsastaja pääsisi sulattelemaan oppimaansa. Orissa riittää kyllä energiaa ja näyttävyyttä, kunhan vain ratsastaja pääsee myös hommaan mukaan.

30.08.2020 | Lastentarhasetä Geralt

Geralt-parka luuli pääsevänsä loppukesäksi metsälaitumelle lomailemaan, mutta saahan sitä haaveilla. Seuralaiseksi nimittäin tuli Remu, joka vuotiaan orivarsan raivolla tahtoisi vain painia, painia, painia ja vielä vähän painia. Joka päivä näytelmä seuraa samaa valmista käsikirjoitusta: Remu tulee nuohoamaan aivan Geraltiin kiinni, roikkuu harjassa ja muksii "pienillä" varsankavioillaan (jotka ovat silti jo kaksi numeroa issikan kokoa suuremmat) niin kauan että Geraltilta lopulta palaa käämi totaalisesti. Remu vähän aikaa mähisee onnellisena, kunnes viikingillä ei riitä enää huumori ja se pistää nuorikon hakkaamaan tatamia. Rauha säilyy hetken vain siihen saakka kunnes varsalle tulee taas tylsää, ja sama helvetinkehä alkaa uudestaan

Kiitos ja anteeksi Geralt. Jonkun se on kuitenkin Remulle opetettava nokkimisjärjestyksestä ja siitä mikä on nuorten orien paikka elämässä, ja tällä tontilla siihen ei ole kenestäkään muusta. Vielä on kaksi viikkoa kärsittävä.

12.07.2020 | Kisamenestystä

Palaset ovat nyt loksahtaneet Geraltin kanssa kohdalleen. Kun lupauduin orin lähtevän ARJ:n kisoihin keräämään näyttöä osaamisestaan, mietin jo että mihin olen pääni tunkemassa — minulla kun ei askellajikisaamisesta ollut hajuakaan, vaan olen koko pienen ikäni tehnyt issikoiden kanssa muita juttuja. Lopulta turvauduin ulkopuoliseen apuun, ja näinpä ongelma ratkesi: minä saan jatkaa Geraltin ylläpitoa, kun lajin taitaja Alva Östberg otti Geraltin esittämisen radoilla hoitaakseen. Minun tehtäväni on vain toimia kuskina ja katsoa sivusta miten pirun hieno hevonen voi olla! Tosin tässä kuussa uskaltauduin muutaman FS1-koululuokan käymään läpi, joista muutamasta tuli ihan meriittiäkin. Baanalle en kuitenkaan tohdi menemään.

Geraltilla on nyt vähän päälle puolet tarvittavista askellajipuolen sijoituksista plakkarissa, ja jos tahti jatkuu samalla kaavalla, on pian kaikki kasassa. Sen jälkeen voin huokaista helpotuksesta ja keskittyä taas omiin juttuihin — skill at arms:iin ja jousiammuntaan, siis. Jälkimmäisestä olen innostunut nyt nimenomaan lyömättömän pikku viikinkini kanssa.

Ylläpitosopimus on lokakuuhun saakka, ja mie olen alkanut säästelemään jo rahaa Geraltin itselleni lunastamista varten... Ei tällaista hevosta voi päästää näpeistä!

13.04.2020 | Ensimmäinen yhteinen meriitti

TOSS A COIN TO YOUR WITCHER, koska me ollaan ihan kingejä! Joo, lupauduin kisaamaan töltti T.1 ja nelikäyntiluokissa, mutta en luvannut olla sorkkimatta muitakin lajeja... Ja arvatkaa missä Geralt on ihan huippu? Ratsastusjousiammunnassa! Nopea ja sulavaliikkeinen issikka on ihan omiaan siihen, eikä Geraltin korkeat askeleetkaan haittaa kun hänellä on ihan omanlaisensa shuffle mooveissa.
Joten mitä teen? No, polleana poikana ilmoittauduin suoraan Atwaterin ratsastusjousiammuntaturnajaisiin DAE:ssa, koska tunnetustihan vain huonot harjoittelee. Sen verran nöyryyttä löytyi että lähdettiin vain noviisiluokkiin, enkä rehellisesti kamalan korkeilla odotuksilla niihinkään — me ei siis muutamaa räiskäisyä enempää kotona harjoiteltu, mie en ole mikään erityinen ampuja (tykkään enemmän miekasta) ja tämänkaltaisissa kisoissa varmasti kova taso.

Cupin toisena päivänä meikäläinen silti patsastelee komeasti yksilörankingin kärkisijalla. Kyllä, mie. Se on siis todistettu, että kyllä välillä sokeakin kana jyvän löytää, tai ennemmin täräyttää häränsilmään. En nimittäin tiedä mikä supermiesboosti iski päälle, mutta Geraltin kanssa miulla oli todella itsevarma olo. Harvoin lähden kisaradalle jännittämättä yhtään, mutta nyt miulla oli korskean pikku viikinkini selässä enemmänkin olo että kattokaas kaikki mitä osataan, enkä edes osannut hämmästyä heti kun nuolet yllättäen löysivätkin kohteisiinsa kaikilla radoilla aina unkarilaisesta puolalaiseen taistelurataan. Oli vaan jotenkin sellainen olo, että ihmekös tuo, Geraltin kanssa sitä vaan tuppaa muuttumaan voittamattomaksi.

En ole ikinä raahannut kerralla yhtä paljon palkintoja kotiin kuin näistä turnajaisista, joten ymmärtänette miksi miun oli päästävä vetämään vähän kunniakierrosta palkintojenjaossa. Se tunne ei unohdu koskaan, kun laukkaa ihan täyttä kiitoa hurraavan yleisön edessä. Olisipa elämä aina tällaista!

17.03.2020 | Geralt päätyi Närhimäkeen

Pakko myöntää, että perusteeni hankkia hevosia ovat välillä aika heppoisia. Druna tuli koska se oli tasoisekseen halpa ja lähellä, Geraltissa taasen osui ensimmäisenä silmään nimi (Hei kaikki Witcheristä nauttivat). En varsinaisesti ehkä oria nyt tontille kaipaisi, mutta jotenkin silti eksyin Geraltia katsomaan, ihastuin, tein sopimuksen ja kävin seuraavalla viikolla hakemassa issikan Närhimäkeen. Että sellaista taloudenhallintaa.

Sen verran puolustaudun, että hankinta on suhteellisen vaaraton: sovimme oston ylläpidon kautta, eli saan rauhassa makustella elämää Geraltin kanssa. En usko että ori itsessään tuottaa ongelmia, mutta lupauduin kierrättämään sitä ainakin T.1-tasoisissa kisoissa näyttöjä varten, enkä rehellisesti sanottuna ymmärrä askellajiratsastuksesta paljon mitään. Islanninhevosia miulla on ollut aina, mutta olen puuhaillut niiden kanssa tasan tarkalleen kaikkea muuta hömppää, ja nyt kieltämättä vähän hirvittää että mihin olen mennyt lupautumaan. En tykkää kisata muuten kuin hupailumielessä, joten jo siinä lupaus vähän kaduttaa. Sitten pitäisi etsiä vissiin valmentaja katsomaan etten ihan sössisi, ja jaksaa treenatakin. Äh.
Toisaalta, nyt miulla on tukkajumalainen issikkaori nimeltään Geralt. Päheetä, eikö?

Varusteita ja hoito-ohjeita


Ratsastaessa

Muut tavarat
  • Turpaa rasvattava kesäisin
  • Hokkikaudella ja kovilla pohjilla PixHorsen bootsit joka jalkaan
  • Päitset pois tarhassa ja karsinassa
  • Loimitetaan tarpeen mukaan kylminä kausina jos on hikinen ja/tai klipattu
  • Kokoklippaus keväällä
Varusteet © OddPixel ja Equestrian PRO

Ruokinta

  • Heinät jaetaan 4 kertaa päivässä n. 2-4 kg annoksina: aamulla, päivällä ja iltapäivällä ulos, yöksi karsinaan. Yöksi isompi annos.
  • Aamulla EQP Sport Mix 2 l
  • Illalla EQP Sport Mix 2l ja Minerals 300g
  • Tammi-huhtikuun välissä D-vitamiinilisä 1 x päivässä
  • Syyskuussa ja toukokuussa psyllium-kuuri läpi
  • Keväällä ja alkukesästä voi annoksiin lisätä 1 l Basic

©Equestrian PRO