Haukkalevä

Hevostaidetta ja hevosten taidetta

Hevosbaletin harmoniaa

"Two spirits who want to do what two bodies can" — Bent Branderup

Piffipaffeja ja piruetteja hevosen ehdoilla. Missä tekninen taituruus kohtaa taiteen ja pehmeyden — siitä on eritoten akateeminen ratsastustaide tehty.

Klassisen ratsastuksen kulmakivi on yhteistyö hevosen kanssa. Hevosta ei pakoteta, ja oppiminen täytyisi tehdä mahdollisimman helpoksi ja mielenkiintoiseksi myös ratsulle. Tavoitteena olisi kouluttaa sekä itsensä että ratsunsa pisteeseen, jossa ohjaus tapahtuisi pelkästään istunnalla: pohkeita ja ohjia ei tarvita jatkuvana tukena, vaan ratsu toimii itsenäisesti, ilman "apupyöriä".

Klassiseen mentaliteettiin ei kuulu kilpaurheilu: termi "leisure rider" kuvastaa harrastajia hyvin. Valmentautuminen ja opiskelu on itsensä ja ratsunsa kehittämistä, ratsastustaiteen tutkimista ja uuden oppimista.

Klassinen/akateeminen ratsastus yhdistetään usein pelkkään kouluratsastukseen, mutta koska tunnetusti kouluratsastus on kaiken perusta, voidaan kaikki hevoset rotuun katsomatta kouluttaa periaatteiden mukaisesti aina askellajiratsuista estetykkeihin ja niistä reiningstaroihin. Tämä ratsastustapa on kaiken modernin nykyratsastuksen perusta: antiikin ajoista (Xenophon) saakka kantautuva mentaliteetti on niin nykyisten koulu-, este-,lännenratsastuksen jne. taustalla.

Suurin ero nykyisin FEI-(koulu)ratsastuksen ja klassisen välillä on hevosen autonomia ja kokoaminen. Ratsua ei puserreta ohjan ja pohkeen väliin eikä sitä uhkailla raipalla tai kannuksella "mene tai napautan"-asenteella, vaan se opetetaan kantamaan itse itsensä oikein aina kun ratsastajan paino tulee selkään. Nykyaikana kokoaminen sekoitetaan monesti hevosen muotoon ja askelten näyttävyyteen/pituuteen: hevoset eivät kanna ratsastajiaan terveellisellä tavalla, vaan voivat olla hyvinkin etupainoisia ryhdikkäästä ulkomuodosta huolimatta.

Klassisuuden viisi prinsiippiä

Koulutuksessa seurataan seuraavia ohjenuoria. Aikarajoja ei ole; ei kilpailla, eikä vertailla; ei käytetä väkivaltaa tai sen uhkaa; ei apuohjia; oikeissa käsissä kaikki hevoset ovat rotuun katsomatta päteviä ratsuja.
Klikkaamalla prinsiippiä pääset lukemaan siitä tarkemman avauksen @aavikkoratsut—Instagramiin.

  1. Ei tavoittele palkintoja ja menestystä
  2. Ei aseta aikarajoja koulutukselle/etenemiselle
  3. Noudattaa vanhojen mestareiden (Pluvinel, Xenophon jne.) periaatteita
  4. Todistaa että oikein tehtynä ratsastus parantaa hevosen hyvinvointia sen kuluttamisen sijaan. Ei antauduta muotivirtausten vietäväksi
  5. Kaikki rodut kykenevät samaan kunhan hevoselle antaa vain aikaa oppia

Akateeminen ratsastustaide

Akateeminen ratsastustaide tähtää terveellisellä, stressittömällä tavalla liikkuvaan ratsuun, jota hallitaan optimitilanteessa vain ja ainoastaan istunnalla. Koulutus tapahtuu hiljaa ja kiireettömästi hevosta kuunnellen.

Nykyisin kaikki Haukkalevän hevoset koulutetaan akateemisen ratsastustaiteen oppien mukaisesti omien mentoreiden (mm. Bettina Biolik [PL], Bent Branderup [DK]) tukemina. Tavoitteena on opiskella haltuun virallinen ohjaajalisenssi.