Hevostyypit

Zenin hevoset luetellaan vanhatapaisten tyyppien mukaan eri käyttökategorioihin. Jaottelutapa on suurimmilta osin lähtöisin ainakin keski-keskiajalta, ellei aiempaakin, pienellä ripauksella "modernimpia" (ts. 1700-1800) termejä. Koska tavoitteena on kasvattaa korkean tason destrier-hevosia, on jaottelulle hyvä syy.

Tällä listalla on vain Zenistä löytyviä hevostyyppejä. Vuosisatojen saatossa ovat nimitykset vaihdelleet, mutta juuri nämä termit ovat vakiintuneet tallin käyttöön.

Huomaattehan, että tyypit eivät ole rotusidonnaisia, vaan hevoset jaotellaan rakenteen, käyttötarkoituksen ja kokoamiskyvyn mukaan. Spanish normanneista voi löytyä mitä vain destriereistä hobbyihin, suomenhevosissa palfreystä rounceyhin.

Destier

Hevosmaailman rolls roycet. Destrier on rakenteeltaan vankka eikä mieluusti kovin suuri: sen tulisi jaksaa kantaa haarniskaa täyspanssarissa, ja selkään tulisi päästä ainakin kevyessä haarniskassa ilman apua — tästä toive näppärälle koolle.

Aikanaan destrierit olivat hyvin arvokkaita: nykyrahaksi muutettuna niiden arvo vastaa suihkuhävittäjää, eli ostaa näitä hevosia kykenivät lähinnä kuninkaalliset ja ylin aateli. Rakenteensa vuoksi destrierit ovat kestäviä ja vahvoja, täyshaarniskoituina oikeita keskiaikaisia panssarivaunuja. Luonne on destrierin tärkein ominaisuus: se ei ole niin kuuma etteikö pysyisi kuulolla ja pitäisi järkeä päässä, mutta on tarpeeksi energinen suorittaakseen raskaitakin tehtäviä innolla ja ylpeydellä. Ne ovat kuin luotu korkeaan kouluratsatukseen.

Nykypäivän roduista lähinnä vain spanish norman sopii destrier-kategoriaan. Modernit iberialaiset ovat aivan liian kevyitä tähän sarjaan (puhumattakaan moderneistä friisiläisistä, lipizzoista tai kladrubeista) muutamia poikkeusyksilöitä lukuunottamatta, mitä spn-jalostus koittaa korjata. Yksittäisiä yksilöitä voi löytyä.

Palfrey

Palfreyt ovat hieman destrier-hevosia kevyempiä eivätkä välttämättä yhtä kestäviä, mutta kokoamiskyky ja ratsastettavuus tekivät niistä myös arvostettuja. Palfreyt kävivät myös sodankäyntiin, ja raja näiden kahden tyypin välillä on välillä ollut häilyvä. Ne soveltuvat myös erittäin hyvin kouluratsastukseen, jotkut ehkä korkeaankin.

Nykyajan roduista palfrey-kastiin tipahtavat monet iberialaiset sekä classic/barokkilinjan ratsuhevoset. Palfreyn tulisi olla ryhdikäs ja helposti koottavissa klassisen näkemyksen mukaan: hyvällä tuurilla jopa esimerkiksi yksittäinen suomenhevonen voisi tähän kastiin yltää.

Tähän luokkaan tipahtaa moni laadukas ratsuhevonen, kuten esimerkiksi useat puoliveriset ja nykypäivän barokkihevoset. Laadulta palfreyn voisi katsoa olevan destrierin ja hobbyn/rounceyn välissä: ei aivan priimaa, mutta lähellä sitä.

Courser

Courserit ovat nopeita ja ketteriä hevosia, joita suosivat aikanaan varsinkin jousiampujat. Kokoamiskykyä voi olla vaikea kehittää, mutta vauhdissa courser jättää muut heittämällä taakseen.

Courser-kategoriaan osuvat mallikkaasti aavikkohevoset, kuten arabianhevonen ja ahaltek.

Zenin courserien vahvuudet löytyvät matkaratsastuksesta.

Rouncey/hobby

Rounceyt ovat ns. epäjaloja hevosia, tavallisen kansan ratsuja. Niiden kokoamiskyky ei ole destrierin ja palfreyn luokkaa, mutta rakenne oli silti ratsumaisen ryhdikäs.

Paremman väen versio rounceystä oli ns. hobby. Hobbyillä ei ollut asiaa sotatantereelle, mutta rauhan aikana ne olivat toimivia metsästykseen ja muuhun huvitteluun.

Nykypäivän rouncey- ja hobby-esimerkkejä ovat monet lämmin- ja puoliveriset. Modernit friisiläishevoset menevät myös tähän ryhmään, siinä missä alkuperäinen friisinhevonen kuului parhaimmillaan destriereihin.

Tämän hevostyypin yksilöt ovat lähimpänä nykyajan yleishevosia. Ne suoriutuvat monenlaisista tehtävistä, mutta eivät ehkä järin korkealla tasolla.

Sumpter

Sumpter on lyhyesti selitettynä työhevonen: vahva, ei ratsumainen, mutta kokoamiskyvyn korvaa jaksaessaan kantaa/vetää koko kylän kerralla kirkkoon. Sumpterin vahvuudet ovat siis työhevosajossa.

Nykypäivänä raskaat työhevoset osuvat tähän kastiin, samoin myös jotkut väkivahvat edustajat tietyistä alkuperäisroduista, kuten shetlanninponi tai islanninhevonen.

Koulutustasot

Tyyppien lisäksi Zenin hevoset jaotellaan myös kahteen eri koulutusluokkaan:

Baixa escola
Ns. "matala koulu", kaikki ilmahyppyjä edeltävä koulutus aina avotaivutuksista terre á terreen. Zenissä baixa escolan katsotaan päättyvän levadeen.

Haute ecole
Hevonen on ainakin vähintään aloittanut ilmahyppyjen opiskelun.

Tiedon oikeellisuudesta

Tällä sivulla esitetyt tiedot ovat lähtöisin vain ylläpidon saamasta aihealan koulutuksesta. Eri sivustoilta tuntuu löytyvän eri tietoa sen perusteella, mikä on kirjoittajan näkökulma vaikkapa aikakauden suhteen — on esimerkiksi suuri ero, kutsuuko destrieriksi nykypäiväisiä iberialiaisia ja friisiläisiä vaiko kyseisen aikakauden iberikkoja ja friisejä. Tästä tietoisena ylläpito jätti Google-haut tekemättä ja kirjoitti vain omasta kannastaan.

Takaisin eläinsivulle

Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.