Llanwenarth Domino

Pysähdypä siihen tulisen iberialaisen ja mahtipontisen napoli-linjan kladrubin väliin. Hyvä, juuri siihen. Mitä näet? Ei, katso alemmas. Kyllä vain, pieni ja aivan mahdottoman söpö poni!

Nyt varmasti mietit, mitä säihkysilmä tekee täällä isojen ja vakavien barokkihevosten keskellä: ei hätää, niin miettii varmasti moni muukin. Oikeasti tälle ponille on vankemmat hankintaperusteet kuin osalle "isoja" ja "oikeita" ratsuja... Vitaliya oli sattunut lupaamaan, että teepiiristä tuttu rouva Bojārs voi lähettää lapsensa opettelemaan ratsastusta hänen siipiensä suojaan. Ei tarvinnut kahdesti miettiä, lainaisiko Iivari von Hoffrén hevosiaan alakouluikäisten harjoitusratsuksi, joten eihän siinä muu auttanut kuin lähteä etsimään ponia. Ja nyt kun yhden kuitenkin joutuisi ostamaan, niin sitten myöhemmin voisi etsiä toisenkin, parivaljakoksi sunnuntaikärryttelyyn. Kyllä elämä hymyilee kun pääsee poneja paijailemaan!

Dzelzainin linnan poniajat alkoivat virallisesti lokakuun alkutaipaleella 2021, kun Domino kajautti ensimmäisen terhakan kukkopillihirnauksensa. Sen jalostusarvo on ruunana pyöreä nolla ja koon vuoksi hyvin harva aikuinen voi selkään kiivetä, mutta Vitaliya seisoo silti tanakasti päätöksensä takana: tämä on hyvä idea, ja ainahan pihattoon mahtuisi pari ponia lisääkin... Miten olisi nelivaljakko?

Nappisilmä vilkkuu

Domino on söpö. Sen mantelisilmät kimmeltävät kuin tähtitaivas harjapehkon alta, pienet korvat kääntyilevät terhakasti, silkinpehmeää miniturpaa tekisi mieli pussata... Kunnes se nappaa nököhampaillaan pusuttelijaa nenänpäästä kiinni.

Ei Domino ole ilkeä, mutta sillä on vain jokseenkin omintakeinen huumorintaju — liekö entisen oripojan raisua hassuttelua, ehkä. On hauska leikki roikkua hoitajan hihassa kiinni, kuopaista harjapakki nurin, järsiä naru poikki ja repiä hanskat käsistä. Jos komentamaan lähtee, Domino saa lisää vettä myllyynsä: "ou jee, sä lähdit leikkiin mukaan!" ja apinapeli jatkuu kahta kauheampana. Joten niin vaikeaa kuin se onkin, paras tapa saada poni käyttäytymään aikuisen herrasmiehen tavoin on kylmänviileästi ignoorata höpsöttelyt. Ei se pitkään jaksa. Usein.

Muuten Domino on käsiteltäessä melkoisen mutkaton, mikä tekee siitä hyvän harjoittelukaverin kokemattomillekin. Jos satulavyön kiristää liian nopeasti tai karvaa harjaa ryttyyn, Domino irvistää ja naksauttaa hampaitaan, muttei lähde kantamaan kaunaa jos tilanne korjataan. Mikäli hoitaja on tarpeeksi tyhmä komentaakseen ponia näissä tilanteissa, silloin saattaa kyllä saada ansaitustikin hampaasta. Siperia opettaa, pikkuponit myös.
Joskus taluttaessa Domino osaa riuhtoa varomattomia ruohotupsulta toiselle, mutta muuten se seuraa häkellyttävän nätisti sitä vaahtosammuttimen mittaista Pirkka-Pekkaakin.

Ratsastaessa ja ajaessa Domino vaatii hieman määrätietoisuutta toimiakseen hyvin. Talutusratsunsa se on mainio, mutta heti kun ponilta alkaa vaatimaan enemmän, alkaa pieni luikurointi. Pukkeja tai muita rodeomuuveja se ei esittele, mutta on maailman etevin punkemaan apuja vastaan, jyyräämään lapa edellä haluamaansa suuntaan ja bravuurinaan pysähtymään vaikka täydestä laukasta syömään. On helppo uskoa, että moni on ottanut elämänsä ensimmäisen naamakosketuksen kentän pintaan, kun Domino äkkiarvaamatta nykäisee pään alas ja pysähtyy pupeltamaan sitä nurkan ainokaista rikkaruohoa...

Esteistä Domino pitää, ja maastossa se hyppää epäröimättä ojan kuin ojan yli. Myös kärryttely on ruunan mieleen, ja ajokkina se on paljon helpompi kuin ratsuna. Pahinta mitä se silloinkaan osaa tehdä, on jumiutua vihreälle heti kun kuskin keskittyminen hetkeksikään herpaantuu.

Sukutaulu selvityksineen

i. Belt Llacheu
mkm wA, 120 cm
ii. Cwmann
wA
iii. Cwmsyfiog Dingestow
wA
iie. Catrin
wA
ie. Glace Dwyn
wA
iei. Erwyn Ffowkes
wA
iee. Day Ceri
wA
e. Poed Adalmina
KTK-I
rtkm wA, 119 cm
ei. Llwyd Picalo
vkko wA, 113 cm
eii. Weshill Admiral
km wA, 116 cm
eie. Canllyn Coch Mistwyn
vkko wA, 119 cm
ee. Wyatt Elwedd
rtkm w(A?)
eei. Cymreig Tully
mkm wA, 120 cm
eee. Canllyn Caerwyn
rtkm w(A?)

Jälkeläiset

Domino ei voi ruunana saada jälkeläisiä. Sillä saattaa kuitenkin olla varsoja ajalta ennen kuin lääkäri sanoi nipsnaps, eli takautuvasti jälkikasvua voi listaan lisätä mikäli varsa on vain syntynyt ennen syksyä 2022.

Periytyviä ominaisuuksia ei ole voitu määrittää.

Syntyi Skp. Nimi Emä Omistaja Meriitit
02.02.22 o. Elitehof's Jonko Elitehof's Sabina Elitehof


Näyttelytulokset (PKK)

10.05.22, Hiekka-Aho, Muu kuva: vapaa kuva poneille, tuom. Aksu: LKV KP, EM [1]

[1] "EM: tunnelma"

Pikakuulumisia

Varsinaiset tarinalliset tekstit voit lukea päiväkirjasta

16.11.2022 | Kouluvalmennus, rats. Lynette, valm. Kiaran


Viimeisenä muttei vähäisenä isojen hevosten keskellä ratsasti Lynette Domino-ponin kanssa.
“Olette varmasti koko päivän herttaisin ratsukko”, Kiaran hymyili lempeästi ja käveli ponin tahdissa ratsukon rinnalla. Kiaran hieman haastatteli Lyneä, että mitä avotaivutus on ja mitä avotaivutuksessa tapahtuu.
“Olet oikeassa ja selkeästi harjoitellut. Kyllä taivutus tulee kokonaan rungosta, ei vaan kaulasta. Se on myös verryttelyliikkeen tavoin hyvä kokoava liike. Tulee irtonaisuutta, keveyttä ja kokoamista mahdollisesti”, Kiaran hymyili ja avusti Lyneä, vaikka teini sanoi osaavansa ja harjoitelleen maasta isommillakin hevosilla. Kiaran ei kauheammin puuttunut kuin siinä kohtaa, että Domino taipui vain kaulasta.
“Nyt se taipuu vain kaulasta. Käännä rohkeasti enemmän lantiosta liikkeen suuntaan ja voit vähän johdattaa sisäohjalla”, Lyne otti rohkeasti enemmän apuja ja uskalsi vaatia ponilta enemmän, että nyt näytti enemmän avotaivutukselta.
“Loistavaa”, Kiaran kehui ja Lynette sai siirtää Dominon raviin. Ravatessa vauhtia riitti ja Lynette yritti istua rennosti satulassa, mutta avuista huolimatta kimo poni painoi kaulakaarella eteenpäin mukamas-avotaivutuksessa.
“Nyt puskee eteenpäin ja täysiä. Pieniä puolipidätteitä ohjasta tai istunnasta, ja rohkeasti enemmän istuntaa ja määrätietoisuutta. Nyt tulee lapa edellä ja kaulakaarella eteenpäin. Ota voltilla hyvä asetus ja taivutus sekä rytmi raviin”, Kiaran neuvoi ja teinillä alkoi selkeästi palaa käpy. Tosin sitä energiaa kannatti käyttää molemmin puolin, kun alkoi viimein tulla hyviä avotaivutuksia. Poni sai edetä rennossa muodossa niska pitkänä ja pää nyökkyen ravin tahdissa.


Pituushalkaisijalla jos milloin paloi käpy. Kuten monella muullakin seinän tuen kadottua alkoi linja seilata puolelta toiselle maneesia. Aluksi Domini otti kaiken hyödyn irti menemällä suoraan kaula linkussa, että pääsisi pian laukkaamaan ja ravaamaan. Onneksi Lyne oli tarkkana ja ulkopohkeella otti takaosan takaisin haltuun. Sisäohjalla ja istuinluilla ponin etuosa siirtyi sisäpuolelle sekä asetus ja taivutus säilyi.
“Loistavaa. Hyvää ratsastusta”, Kiaran kehui, kun Domino kävele hienosti kolmella uralla taipuen rehellisesti kokonaan rungosta. Oikeaan suuntaan oli selkeästi helpompi kuin vasempaan, koska oikeaan kierrokseen pieni lantion kääntö ja ajatus avotaivutuksesta riitti. Tai sitten Domino oli hyväksynyt kohtalonsa, että nyt tehdään kunnolla eikä sinnepäin.
Laukka ympyröillä poni innostui ja Lyne sai ottaa laukan nostoja avotaivutuksen kautta käynnissä tai ravissa. Nostot olivat hyviä, jokseen ravissa tahtoi tulla liian kiire ja käynnissä nosto venyi. Tärkein, että siirtyminen tapahtui ja avotaivutus oli rehellinen.

02.10.2021 | Ponidialogi

Hoitopaikalla seisoi pikkuinen poni. Ongelmana oli, ettei tässä tallissa niitä ollut — Amelien lihavaa Knutia ei laskettu, ei omia poneja. Latviaan muuttamisen jälkeen Zenin kirjoilla ei ole ollut yhtään mitään minkä säkäkorkeus ei ylittäisi ainakin sen 140 cm. Mikä tämä kääpiö oli?

"...Tämäkö on uusi hevosesi?" palaset alkoivat loksahtelemaan paikoilleen Iivarin päässä. Hän kurtisti kulmiaan. "Ponilta se minusta näyttää."

Vitaliya hymähti. Reaktio oli ollut arvattavissa, melkein nainen oli sitä toivonutkin. Mikään ei piristänyt päivää niin kuin von Hoffrénin kiusaaminen. Rakkaudella.

"Ystäväiseni, se johtuu siitä että tämä on poni," Vitaliya saivarsi pehmeästi. "Vuosia kymmenen, ruunattu hiljattain. Llanwenarthin kas—"

"Ruuna?! Voiko turhempaa olla — piruparka! Ostoksesi käy hetki hetkeltä hullummaksi. Ethän sinä tällä tee yhtään mitään."

"Siinä olet väärässä," Vitaliya vastasi ja silitti terhakkaa ponipoikaa. Sen pikkuiset korvat näkyivät nippanappa hopeisen harjan alta, ja tummat nappisilmät vilkuilivat vekkulisti uutta kotitallia. "Aion hankkia toisenkin parivaljakoksi. Ja tarvitsevathan lapsetkin kokoisensa ratsun."

Hetken hän nautti Iivarin järkyttyneestä ilmeestä, ja antoi kauhuskenaarioiden kimpoilla toisen päässä ennen kuin armoutui jatkamaan. "Muistathan rouva Bojārsin? Lyhyt ja vanttera, aina mukana tiistain teepiirissä? Satuin lupaamaan, että hänen lapsensa voivat opetella ratsastamaan täällä. Ja ennen kuin kieltäydyt, en vihaa lapsiparkoja niin paljon että laittaisin heidät sinun oppiin. Opetan siis itse."

"Mikä saa sinut kuvittelemaan, että tallini on millään muotoa kakaroille suopea?" Iivari ärähti. Hän ei pitänyt kovaäänisistä, sottaisista ja impulsiivisista ihmisistä, ja suurin osa lapsista tipahti juuri kyseisiin kuvauksiin. Mies otti jopa askeleen kauemmas ponista, aivan kuin siitä voisi tarttua jotain. Lapsenomaista riemua? Hyh!

"Se, että tallisi sattuu olemaan osa Dzelzainin kiinteistöjä, Dzelzainin tontilla ja Dzelzainin pihassa. Äläkä näytä tuollaista naamaa, kyllä tänne aina yksi pieni poni mahtuu. Vastahan pihatto valmistui, Domino voi asua siellä. Et edes huomaa sen olemassaoloa kun kiillotat destriereitäsi."

Vitaliyan äänensävystä kuului, ettei tämä asia ollut neuvoteltavissa. Ja tottahan se olikin — Zen oli auttamattoman riippuvainen Dzelzainista, eikä poni — Dominoko se oli — nyt paljoa tilaa vie. Varsinkaan pihatossa. Voisikohan Knutinkin piilottaa sinne...?

"Sitä paitsi, tahtoisitko että tulevat ratsastajat saavat oppinsa ennemmin Krasts Stallisin kaltaisista läävistä? Sinne nämäkin piltit menisivät, jos en olisi tarjoutunut ottamaan reppanoita tänne. Ajattele tämä palveluksena tulevaisuuden hevosmaailmalle."

Iivari niiskaisi ja kohautti pienieleisesti harteitaan. Jos sen noin asetteli... Hän käänsi katseensa poniin, joka nyt jo malttamattomana kuopi kivilattiaa. Se oli kieltämättä kaunis: selkeä walesilainen. Mantelisilmät olivat kuin kaksi tähteä, pieni sievä pää, arabivaikutus näkyi. Nykyajalle tyypillinen körmyniska, pitkä ja heikko selkä, ajoponi siis tuhannesti enemmän kuin ratsu. Eläväinen, kiiltävässä karvassa, terhakka. Kai Vitaliya olisi voinut huonommankin valita. Mutta ostaa nyt ruuna...

"Jos ostat parin, katso että sillä on jalostusarvoa. Säälittää katsella noin kaunista eläintä kuohittuna," Iivari totesi ennen poistumistaan. Se oli hänen tapansa antaa hyväksyntä, minkä Vitaliya luki heti rivien välistä ennen kuin joutui keskittymään malttinsa menettäneeseen pikkukimoon. Se steppasi ja kiljui omasta mielestään varmasti kovinkin miehekkäästi, vaikka kuulosti oikeasti enemmän kukkopilliltä. Vitaliyaa jo nauratti: hän pörrötti ponin päätä ja lähti etsimään sille omaa paikkaa. Kyllä hän osaisi Bojārsin penikat kouluttaa, kun oli ystävänsäkin näin hyvin kesyttänyt — ja vieläpä tuon itse sitä huomaamatta.

"Domino"


 • welsh sektio A, ruuna
 • 118 cm korkea, väriltään ruunikonkimo (EE/AA/Gg)
 • Syntynyt 18.04.19, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower-vuotias
 • Kasv. Llanwenarth Stud
 • Om. Vitaliya Dzelzain (VRL-01436)
 • VH20-024-0000
 • hobby, baixa escola ()
 • Groomi etsinnässä
  Vitaliyan valjakkopartneri  Kuvagalleria

  #llanwenarthdomino


  2023

  Lyne ♥ Domino

  Kevät 2022.

  Mikä on tämä hoitopaikalle ilmestynyt hevosen muotoinen koira...?

  VVJ

  Sijoituksia 9 kpl, joista voittoja 3 kpl
  noviisit yksilöluokat

  10.08.22, KK Winfield, noviisi koulukoe, 1/50
  09.08.22, KK Winfield, noviisi koulukoe, 2/50
  02.08.22, KK Winfield, noviisi koulukoe, 4/50
  01.08.22, KK Winfield, noviisi koulukoe, 2/50
  19.07.22, KK Winfield, noviisi koulukoe, 1/48
  18.07.22, KK Winfield, noviisi koulukoe, 5/48
  17.07.22, KK Winfield, noviisi koulukoe, 1/48
  14.07.22, KK Winfield, noviisi koulukoe, 5/48
  30.11.21, Teilikorpi, noviisi tarkkuuskoe, 4/30

  Palkintoja

  Sivusto toimii parhaiten tietokoneella tai tabletilla selaten.

  Eksyksissä? Ehkä sivukartasta on apua.

  Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable.
  Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse.