Figaro K

"Figaro"
saksalainen ratsuponiruuna (62,5%), 145 cm
Rautias
Syntynyt 16.01.2020, nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower v
Kasvattanut Stoeterij van Beck, myynyt VRL-10595
Omistaa KrastS Stallis (VRL-01436)
Ei rekisteröity

Koulupainote
va B

Edellinen omistaja kuvaili Figaroa snobiksi, ja sitä se kieltämättä vähän on. Hyvätapainen ja siisti (liiankin, sillä mutainen tarha? Ei mene. Likainen kuppi? Ei juo.), fiksukin, mutta jos jokin ei Figaron mieleen ole niin sen hän kyllä kertoo. Harjatessa suan paine on kolmen desimaalin tarkkuudella pysyttävä samana ja kavioita putsatessa ei parane nostaa koipea astettakaan liian jyrkkään kulmaan, jollei tahdo pahoittaa Figaron mieltä. Silloin se ottaa happaman ilmeen, huiskii hännällään ja nappailee ilmaa.

Ratsastaessa Figaro on herkkä. Se ei siedä lainkaan ylimääräistä häsläystä tai avuilla pallottelua, ja ruunasta on helppo saada kankea ja hidas liialla ratsastamisella. Kun apuja käyttää harkitusti ja ponille osaa antaa työskentelyrauhan, irtoaa siitä kauniita liikkeitä ja niin pehmeä tunne ettei sanotuksi saa, kuin yksisarvisella ratsastaisi. Kokemuksen sijaan ratkaiseekin enemmän ratsastustyyli: hyväotteinen ja rauhallinen aloittelija voi saada Figarosta enemmän irti kuin kovakätinen kokenut, joka jokaisella askeleella patistaa pohkeella eteen.

Estetunneilla Figaro ei käy lainkaan, kavalettijumppaankin se suostuu vain nippa nappa. Maastossa ruuna sen sijaan loistaa vaikka vähän aremmankin kanssa, sillä siellä hyvätapainen ja rohkea poni on edukseen. Porukassa se viihtyy hyvin jälkijoukoissa, ja vaikka muut ottaisivat jostain vähän kierrostakin, katselee Figaro muiden pölöilyä vain nenänvartta pitkin. Sivistymättömät.

Sukutaulu

i. Sauvignon Blanc
rnkrj npa, 148 cm
ii. Cabernet Franch
rt npa, 147 cm
ie. Criminal Mind
rnkrj drb, 146 cm
e. Lemonface
rnpäis nf, 143 cm
ei. Kinhall's Roberto
rnpäis nf, 142 cm
ee. Whipped Dream
rn nf, 137 cm

Jälkeläiset

Figarolla ei voi teettää jälkeläisiä

Päiväkirja

28.02.2022 | Koulutunti, rats. Silvija Gailis

Kaikki kehuivat Figaroa ja Silvijakin siitä piti, mutta tänään se ei tuntunut olevan yhtään kartalla tehtävistään. Poni laahusti käsijarru päällä ja tahtoi koko ajan nostaa päänsä ylös, laukka oli raskasta ja ravikin pyöri nippanappa.

Silvija katseli muita tuntilaisia: eipä vain yhdelläkään näyttänyt silti ravilisäys onnistuvan yhtä komeasti kuin tällä ponilla, vaikka hidas olikin. Lotte osasi, mutta selässä pomppi oikea perunasäkki, aivan kuten Minninkin satulassa. Oikeastaan nyt kun Silvija tarkemmin katsoi, hän taisi olla tällä tunnilla ainoa kuka osasi. No, olikos se ihmekään — Daga oli halunnut siirtää hänet tähän ryhmään "aikataulullisista syistä", eikä ollut selkeästi älynnyt vaihtaneensa tähtiratsastajansa tasoa alemmalle. Toisaalta oli mukavaa päästä näyttämään huonommillensa miten ratsastettiin, joten ehkä tämän tunnin vielä Silvija vielä tyytyisi alennukseensa. Sitten hän kyllä tahtoisi takaisin Oikeiden Ratsastajien Tunneille.

____________________

Kahviossa kävi kihinä.
"Kuvitelkaa että Silvija ei ole tarpeeksi hyvä Dagnan vaativaan ryhmään."
"Mahtaa ketuttaa."
"Ihan oikein pistää prinsessa välillä paikalleen. Kattokaa nyt miten se nyppäilee Figaroa koko ajan, voi poni parka."

Hetkeksi pöytäseurue oli hiljaa ja katseli vain ikkunan läpi klipattua raudikkoa, joka toden totta eteni kuin täi tervassa. Käsi piti ohjan lyhyenä niin ettei turpa päässyt ylös, jalat paukuttivat jumista ponia jokaisella askeleella.

"Eihän se saa mitään lisäyksiä tehtyä kun ei saa Figgeä pysymään ees hyvässä ravissa," Aelita pyöritteli teatraalisesti silmiään. Jokaisessa ratsastuskoulussa oli oma katsomotuomaristonsa, ja tässä maailmankolkassa sen ydinjäsenet olivat kukkeimmassa teiniydessään keekoilevat Aelita, Anastasija sekä Dita. Ja itse Silvija Gailis myös, paitsi silloin kun hän oli ruodinnan kohteena, tietenkin tietämättään. Tallityttö oli tallitytölle susi.

"Oi ei, kattokaa, nyt se mokaa ihan kunnolla! Kattokaa Dagan naamaa!" Dita kiljahti hieman liiankin innostuneella äänellä. Kaikki kolme katsetta tapittivat herkeämättä maneesin keskelle jumittunutta Figaroa joka ei ratsastajan armottomasta pohkeistamisesta huolimatta nytkähtänytkään. Dagnalla oli sellainen opettajailme että Silvijaa kävi melkein — siis melkein — sääliksi.

"Silvin alahuuli väpättää, haha. Paha saa palkkansa!"

__________________

Silvija ryysti nenäänsä ja riepotti ponin perässään talliin niin nopeasti että suhina vain kävi. Häntä ei ole ikinä nöyryytetty näin! Miten Dagna kehtasi läksyttää häntä kaikkien kuullen! Vieläpä tuollaisessa pilipaliryhmässä joka ei saanut hevosiaan ratsastettua kunnolla läpi... Ei ihme että Figaro oli niin tahmea jos se oli tuollaisilla ratsastajilla aina. Dagnan pitäisi olla kiitollinen siitä että Silvija oli pistämässä Figaron moottoria käyntiin, ja sitä paitsi, jos hän olisi saanut pistää kannukset niin eipä olisi tarvinnut tuolla tavalla edes nytkyttää.

Kunpa äiti antaisi Dagnalle potkut. Ainakin epäpätevä hän oli kun ei lahjakkuuksia huomannut. Kaikki muut valmentajat olivat aina kehuneet Silvijaa, joten tällä kertaa se ei voinut olla mitenkään hän kenessä vika oli. Minkäs hän sille voi että opettaja on huono ja poni mihinkään kykenemätön lapamato.