Ivonette BW

VH-00-000-0000

Perustiedot

Nimi:Ivonette BW, "Bambi"
Rek. nro: VH00-000-0000
Sukupuoli:tamma ♀
Rotu:ara-appaloosa
Väri:rautiaantiikerinkirjava (ee/Aa/nLp)
Säkäkorkeus:150 cm
Syntyi:CAS 45 (16.01.2017), nyt M Layouts / raitatossu.net/mayflower -vuotias
Kasvattaja:Briarwood,
Omistaja:Amelie Chaput (VRL-01436)
Painotus:Laukkapainotteinen
Koulutus:Ratsukoulutus aluillaan

Taidot

KouluRataIrtoMaastoMuu
- - 80 cm - Laukkaaja

Kuvagalleria


Bambin rakennekuva 6-v.

Kaikki kuvat © Pölhö

"Ihanko totta?" Iivari ihmetteli Amelien nyökytellessä päättäväisesti hänen edessään. "Se on siis entinen laukkaaja?" hän tähdensi vielä loppuun, enemmän toteamuksena kuin kysymyksenä, varmistellakseen. Nuoren naisen päivänpaistamilla kasvoilla käväisi hetkellinen ärtymys: oliko Iivari juuri vihjannut rivien välistä epäilevänsä hänen pärjäämistään tulevan hevosensa kanssa?
"Joo, mutta toivottavasti et luule etten osaisi asiaani. Olen minä jo sen verran monta villikkoa ratsukouluttanut sinun leivissäsi, että tämä on varmasti helppo nakki. Puhumattakaan kaikista niistä pukkiponeista joiden jockeynä olin silloin vuonna kivi ja keppi..."
Amelie oli jo pitkään haaveillut ikiomasta hevosesta. Saihan hän melko vapaasti käyttää työpaikkansa ratsuja, mutta silti se jokin siitä puuttui - ei se vain ollut sama asia kuin oma kullanmuru johon panostaa 110% ja jonka asioista sai päättää aivan itse, ilman että tarvitsi kysyä jäisen rautakangen nielleen pomonsa mielipidettä jokaiseen pikkuasiaan. Amelie oli jo melkein vuoden ajan vaivihkaa katsellut markkinoita ja säästellyt palkkojaan, kun bongasi Laukkajaoksen myyntisivuja selatessaan Ivonetten ilmoituksen. Hänen sievässä suomalais-ranskalaisessa päässään alkoi heti raksuttamaan: tamma oli kaunis ja erikoinen, "ei toista kukkaa kedolla lain", sen lisäksi myöskin rodultaan edullinen kotitallia ajatellen. Iivari von Hofrén kun oli tunnetusti ara-appaloosien ystävä, joten hyvällä tuurilla tallipaikasta voisi hieman sumplia jos myöhemmästä liisauksesta varsottamista varten puhuttaisiin... Ainoa pieni miinuspuoli oli Ivonetten laukkapainotteisuus, mutta kyllähän Amelien kaltainen puoliammattilainen osaisi yhden laukkaajan ratsuksi vääntää, eikös?
"No, jos takaat ettei hevonen vaikuta työhösi, niin tuo tänne sitten" Iivari totesi kylmäkiskoisesti, kääntyen kannoillaan samettiset takinhelmat hulmahtaen ennen kuin pääsi edes lauseensa loppuun. "Lupaan ettette edes huomaa sen olemassaoloa!" Amelie huikkasi pitkän miehen loittonevalle selälle. Äänessä ei kuulunut epävarmuutta.

Jos Amelie olisi tiennyt mitä tulossa on, hän ei olisi lupaillut niin kevein mielin Ivonetten, "Bambin", vaivattomuutta. Tamma on hyvin nopea niin liikkeissään kuin reaktioissaan, ja kun edellämainitut ominaisuudet yhdistetään hyvin herkkään luonteeseen, ei rennoista ja rauhallisista hetkistä tarvitse edes haaveilla. Bambi on kaikin puolin kaikkea muuta kuin helppo ja vaivaton kiltistä perusluonteestaan huolimatta. Ai mitenkö niin? Mistäköhän tämän valitusvirren nyt edes aloittaisi...
Hoitaessa Bambi on rauhaton, tamman kaviot eivät pysy maanpinnassa kiinni muutamaa sekunttia pidempään kun taas sen on päästävä steppaamaan ja sättäämään edestakaisin. Paikoillaan oleminen on Bambille suuri haaste; jos saat sen seisomaan hetkenkin ilman että tarvitsee ennakoida mihin suuntaan askel seuraavaksi suuntaa, voit antaa itsellesi papukaijamerkin. Ensinnäkin tämä kaunis ilmestys on selkeästi ikiliikkuja (nukkuuko se koskaan, sitä legenda ei kerro), toisekseen suuri maailma on niin kovin jännittävä että koko ajan Bambin on päristävä ja vahdittava, minkä nurkan takaa seuraava murhanhimoinen mörkö hyökkää esimerkiksi kottikärryjen muodossa. Bambin harjaamisen seuraaminen on kuin paritanssin katsomista, jossa hevonen vie ja hoitaja yrittää epätoivoisesti pysyä perässä, koittaen ennakoida seuraavaa askelta hikikarpalot otsallaan. Vaikka siis varustaminen, loimittaminen tai muutkaan perustoimenpiteet aiheuta (ihme kyllä) sydämentykytyksiä Bambille, on ratsastajan kuntojumppa taattu yleensä jo ennen kuin hän ehtii edes kentälle saakka. Niin, ja tietenkin sitä ennen on kaikkea mahdollista säpsyvä ratsu saatua myös talutettua ulos tallista niin ettei ilmassa leijaileva hevonen jyrää ajattelemattomuuksissaan ketään, esimerkiksi taluttajaansa...
Ratsastaessa meno on kauniisti ilmaistuna päätöntä. Okei, Bambin puolustukseksi on sanottava että hän ei olekaan mikään varsinainen pipertelykone, vaan ihan täyttä laukkahevosta jokaiselta solultaan. Ratsukoulutuksessa on haasteensa kun ratsu ei pysy hetkeäkään paikallaan, ja kun lopulta pääsee heittämään itsensä satulaan, sitä löytyykin nanosekunnissa kiitämässä tuulen lailla vapaavalintaiseen suuntaan kirjavan kiiturin ottaessa jalat alleen. Bambin mielestä satulaan istuminen on sama kuin lupa pistää urku auki, ja siihen päälle lisätään vielä tamman taipumus paeta painetta ja jännitystä karkaamalla paikalta - soppa on valmis. Laukkaradalla riittää kun Bambin pitää oikeassa suunnassa, hän hoitaa vauhtipolitiikan itse niin että jockeyn on korkeintaan vain alkuun pidäteltävä tammaa niin ettei se vetäisi itseään alkumetreillä piippuun. Sama mentaliteetti ei kuitenkaan ymmärrettävästi toimi kentällä piipertäessä, joten tässäpä on sitä todellista työmaata saada Bambille perusasiat läpi - saada se edes kävelemään ratsastaja selässään, sekin olisi jo jotain! Yhtä utopistinen ajatus kuin saada tamma rauhallisesti ja ilman draamaa lähtökoppiin... Voitte käyttää mielikuvitustanne.
Eläinlääkäri sekä kengittäjä saavat kaikki sympatiapisteet mikäli koittavat hoitaa Bambia ilman rauhoitusta, sillä jo kavioiden vuolu on todellinen mestaruuskoe: tammaa jännittää kun jalasta otetaan niin tukeva ote, sitä paitsi herran jumala, sittenhän hän ei pääse sättäämään edestakaisin! Mikäli ei siis tahdo tanssia tangoa 450 kg eläimen kanssa teräaseet käsissään, on rauhoitus enemmän kuin suositeltavaa. Eläinlääkäri pääsee yleensä helpommalla, hänellä kun on jo omasta takaa aineet rauhoitusta varten. Onneksi, sillä yleensä jo eläinlääkärin haju ja kylmän stetoskoopin kosketus saavat pienen Bambi-tamman värisemään kuin haavanlehden puussa. Yritä siinä sitten ottaa leposykettä.
Kuljettaessa Bambi on normaaliakin enemmän kierroksilla, jos vain mahdollista. Koppiin se menee rauhallisen ihmisen perässä pöhisten ja puhisten, ehkä kerran tai pari rampille pysähtyen mutta tunnelman pysyessä rentona silti loppujen lopuksi kiltisti sisään kävellen. Mikäli Bambia yrittää kiskoa koppiin tai ilmassa on selkeästi kiirettä ja kireyttä, voi olla takuuvarma ettei hevosta saa menemään autoon hyvällä eikä pahalla. Tamma on siis loistava opettamaan ihmisiä lastaamaan hevosia oikein! Sitä stressaa matkaaminen joten maitohappokuuri on hyvä olla jo valmiina ennen pitkiä reissuja, mutta jollakin kummallisella tavalla tamma tuntuu myös odottavan pääsyä uuteen paikkaan ja tilanteeseen. Vaikka Bambi varsinkin kisatilanteissa on vireä kuin viulunkieli ja entistäkin lennokkaampi - jos siis vain mahdollista - niin hieman se ehkä myös terästäytyy. Monesti kun kotitreenit ovat menneet penkin alle, sujuu kisat sitten kumminkin ihan loistavasti. Arkajalan sisällä taitaa siis asustaa kumminkin pieni seikkailija... Todella pieni. Ja todella syvällä.
Muiden hevosten kanssa Bambi on alistuva, mutta ehkä hyvä niin - kaikenlainen draama ja kärhämä saavat herkkähipiäisen tamman pasmat aivan sekaisin ja pahimmillaan pakenemaan lankojen läpi, joten viisaasti Bambi väistää ihan varmuuden vuoksi kaikkia maiskutuksen ja muiden alistumiselkeiden saattelemina. Jopa nuoret varsat saavat pompoteltua Bambia mielensä mukaan, joten lastentarhaan käytöstapoja opettamaan tästä ei todellakaan ole. Seura on siis valittava Bambille sen verran tarkkaan, ettei häntä aivan silmittömästi kyykytettäisi ja ettei toisaalta uhmakkaille lapsukaisille nouse pissi päähän.

Sukutaulu ja -selvitys

i. Fassed Islah
rn ox, 155 cm
G2 31: 4-16-5-3, 517 000v€, 13% / 90%
1st Sir Kay Handicap (G2)
ii. Aswad Isra iii. Aswad Baham
iie. Sadira
ie. Fareesa iei. Farouk
iee. Reihan
e. Isabella
rttkrj aa, 152 cm
G1, 17: 7-4-1-3, 1 381 800 v€, 88% / 41%
G1 Virginia Woolf Stakes (1st), G1 Kiamy Stakes (1st), G2 Sandstorm Cup (1st)
ei. Arwin eii. Tuntematon
eie. Tuntematon
ee. Not an Idiot eei. Tuntematon
eee. Tuntematon

Jälkeläiset

Bambi ei ole vielä jalostuskäytössä.

♂/♀ *****
i. Orin nimi
Syntyi, väri
Omistaja
Mahd. saavutukset

Näyttelytulokset

Bambi ei ole ollut vielä näyttelyissä.

Kisatulokset

Laukkatiedot

ID #26088
Maiden (sukuluokitus G2), 0:0-0-0-0, 000 v€, 0% / 0%
Semistayer sileällä

Muut kisat

00.00.00 - Paikka - Luokka - sijoitus00.00.00 - Paikka - Luokka - sijoitus

Ohjeet ja varusteet


Varusteet OddPixelistä, Kreivittären Varusteliikkeestä sekä Equestrian PRO:sta.

Hoito-ohjeet
♥ Jos pakkasta niin toppaloimi päälle. Sateisella ja/tai kylmän viimaisella säällä vuoreton sadeloimi.
♥ Yli -20c pakkasilla sisälläkin pidettävä fleece- tai talliloimi.
♥ Klipataan talvisin kokonaan.
♥ Yli -20c pakkasilla loimi alkulämmittelyn ajaksi päälle, lämpenee todella hitaasti kylmällä.
♥ Laitumella päitset pois päästä.

Ratsastaessa
♥ Kentällä mennessä aina jännesuojat vähintään etujalkoihin.
♥ Juoksumartingaalit päälle kaikkialla muualla paitsi radalla.
♥ Ei saa lähteä maastoon yksin, edes omalla vastuulla!
Pääkuva 2018.

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

00.00.00, kirjoittanut Amelie
Lorem ipsum dolor sit amet.

Kaikki kuvat ja tekstit ovat © Pölhö ellei toisin mainita. Taustakuvat © The Inspiration Gallery