Goros Excel


"Ykä"

12-vuotias lämminveriruuna

Tummanpunaruunikko, ~160 cm

Kasvattaja Paavo Kitinprami

Ystävällinen, rehti, lupsakka

Ykä on kiltti ja rauhallinen ruuna, jolla on suuri sydän ja maailman pisin pinna! Hän ei säiky, ei hötkyile, ei keksi omiaan eikä mitenkään muutenkaan ole hankala tai vaikea. Hoitotilanteissa kaikki on ok, eikä ratsastaessakaan Ykä jännitä uusia asioita — kaiken tämä luottoratsu ottaa tyyneydellä vastaan.
Ykä on oikea turvahevosen mallikappale: on kuulias, mutta ei todellakaan liian vauhdikas tai vaativa, antaen ratsastajalle aika paljon virheitä anteeksi. Ykä opettaa ratsastajalleen verkkaisuudellaan napakkuutta, herkkäsuisena ja istuntaa kuuntelevana myöskin istuntaan luottamista ja ohjista kääntelemisestä ja vetämisestä luopumista — tämä ratsu pysähtyy ravista kuin seinään pelkän istunnan voimin, kun taaskin ohjissa liiasta roikkumisesta tai epätasaisesta tuntumasta Ykä huomauttaa kohteliaasti nykimällä päätään.

Taidot ja ominaisuudet

Vaikka Ykän ensimmäinen ammatti olikin ravuri, ei hänestä enää uskoisi kyseisen lajin ex-atleetiksi: sileällä työskennellessä Ykä on ihanan kuuliainen, rauhallinen, ja vaikka ravi onkin isoa niin se on helposti muokattavissa eikä missään nimessä liian reipasta, kaahotusravi on häneltä kenttätyöskentelyssä nollatoleranssissa! Ykä on nöyrä ja kaikissa tehtävissä toimiva, osaten näpsäkästi väistöt ja käännökset, kantaen itsensä kauniina kaarisiltana. Laukka ei ole kentällä vielä kovin vahva askellaji, mutta treenaamme sitä maastossa jossa Ykä on oikein hienosti jo osannut nostaa rauhallisen, kolmitahtisen laukan. Maastoillessa Ykä on yhä yhtä kiltti ja kuuliainen, vaikka välillä reippailla pätkillä osaa sopivasti innostuakin.
Esteratsastusta Ykä vasta harjoittelee, mutta kavalettiratoja hän on tunneilla suorittanut tyylipuhtaasti ja sen kummempia kuumumatta. Irtohypyttäessä on tullut jo omatoimisia laukannostoja ja -vaihtoja, joten eiköhän Ykä pääse pian kokeilemaan esteiden ylittämistä ratsastajankin kanssa! Viisaana ja jaloistaan tarkkana hän tulee varmasti olemaan oikein loistava kaveri esteradalle.

Historia lyhyesti

Ykä asustaa Haukkalevässä yksityisenä, mutta se on myös tuntikäytössä.Muutamia kuvia vuosien varrelta


Tutustuminen Pacianon kanssa.

Tiesitkö...

... Että Ykä on aiemmin toiminut ravurina ja juossut hippusen rahaakin?
... Että ravuriudestaan huolimatta Ykä on loistava, kokoamiskykyinen ratsu, yksi tallin mukavimmista? Ei ole koiraa karvoihin katsominen!