"Kvistur, Viksu"


19-vuotias islanninhevosruuna

Hopeanmustanpäistärikönkirjava, 142 cm

Kasvattaja Þröstur Karlsson

Vauhdikas, kiltti, luotettava, rohkea

Tasoltaan he A, 60 cm, 5-käynt.

Hoitajana Vilma

Tallin ehdoton luottohevonen on Viksu: kiltti kuin mikä, ei säiky mitään, ei temppuile eikä tyhmäile. Hän on hyvin viljakas ja vauhdikas ratsu, mutta kuuliainen ja toimii niin pienillä avuilla ettei uskoisikaan. Jarru saattaa olla hieman hidas kun päästään baanalle tai esteradalle, mutta aina se on kuitenkin olemassa.
Hoitaessa Viksu on lauhkea kuin lammas, ja hänet uskaltaa huoletta jättää lapsienkin puunattavaksi — vaka vanha Viksu tietää kyllä miten pienten kanssa toimitaan, eli tässä on loistava tutustuttaja hevosten pariin vaikka vähän isoja eläimiä alkuun pelkäisikin.

Viksu opettaa luottamaan hevoseen ja käyttämään pieniä, istunnallisia apuja, hän kun kuumenee ja hermoilee mikäli yrittää ohjasta nykimällä tai pohkeella paukuttamalla ratsastaa. Viksun kanssa oppii myös ettei vauhtia tarvitse pelätä. Parasta maailmassa onkin Viksu, kilometrikaupalla avointa baanaa ja urku auki vaan!

Taidot ja ominaisuudet

Viksu perehtyi vasta 17-vuotiaana esteratsastuksen saloihin, mutta on rämäpäisenä kaverina pitänyt siitä kovasti — ratsastajan onkin oltava sujut vauhdin ja nopeiden tilanteiden kanssa sekä kyettävä hillitsemään Viksun liikoja intoja. Kouluratsuna hän toimii todella pienillä ja olemattomilla avuilla, mutta vaatii myös nopea- ja pienieleisen ratsastajan joka käyttää mieluummin istuntaansa kuin ohjaa ja pohjetta. Maastossa Viksu on luotettava ja rohkea, ja vaikka täälläkin sitä vauhtia piisaa niin turvallisempaa ja parempaa maastokaveria ei ole! Eetun käykin Viksun kanssa seikkailemassa sellaisissa maastoissa missä muiden kanssa ei vielä luottamus samalla tavoin pelaa, kuten kalliokiipeilemässä tai rämeillä — varusteilla tai täysin ilman.
Viksu on opetellut myöhemmällä iällä myöskin nohevaksi jousiammunnassa, jossa hänen pehmeät askeleensa, kova vauhti (46 km/h!) ja herkkyys istunnalle pääsevät oikeuksiinsa: ratsastaja voi huoletta keskittyä molemmin käsin aseen käsittelyyn Viksun toimiessa aina yhtä kuuliaisesti painoavuilla. Tasainen mutta luja laukka takaavat helpon tähtäyksen ja hyvän ajan. Myös skill at arms luonnistuu minkä tahansa aseen kanssa (miekka, keihäs sekä kevyt- ja raskas peitsi), kunhan ratsastaja vain on skarppi ja muistaa luottaa pieniin apuihin, olematta turvautumatta liikaa ohjaan tai pohkeeseen.

Historia lyhyesti

Viksu oli usean vuoden yksityisenä tallilla, ennen kuin se siirtyi kokonaan meidän hevoseksi. Olimme aina puhuneet, että jos se joskus omistajaa vaihtaa niin meihin, sillä vaikka Viksu olikin ystävämme omistuksessa niin saimme pitää sitä kuin omaamme. Jokaisella pitäisi olla yksi oma Viksu — luotettava, aina yhtä ystävällinen issikkaystävä ☺Muutamia kuvia vuosien varrelta


Tasaisine askellajeineen Viksu on jousiampujalle loistokaveri. © Suvin.net

© Suvin.net

Jouluna 2017 Mikkelin Hallitustorilla. © Päivi Parkkinen

Viksu on joka viikko väriltään erilainen. Päistärikkö rocks!

© Päivi Parkkinen. Viksun mielipuuhaa kentällä, esteet.

Nuut nuut!

© Päivi Parkkinen

Tiesitkö...

... Että Viksu on viisikäyntinen, eli se taitaa perusaskellajien lisäksi töltin ja passin?
... Että vaikka Viksu onkin pieni ja nallekarhumainen, niin yllättäen se on tallin vauhdikkain rallikone joka on painanut suitsait lämppärien ja täykkärien ohitse kun kisaan lähdetään?