Terin Täplä


"Täplä, Täti, Mamma"

15-vuotias suomenhevostamma

Punaruunikko, 160 cm

Kasvattaja Hannu Hakulinen

Kiltti, mutkaton, vahva, vauhdikas

Eetu väitti pitkään ettei tule toimeen suomenhevosten, varsinkaan tammojen, kanssa. Arvatkaa kuinka kävi?


Täplä on oikea kultakimpale. Se on hyvin kiltti ja myötäelävä olento, joka sopii mihin tahansa laumaan mukaan ja on oikea sylinalle hoitaa. Perusluonteeltaan se on lempeä ja ystävällinen, mutta vauhdikkuus tekee siitä hieman haastavamman: käsittelijän ja ratsastajan on oltava hyvin rauhallinen ja varmaotteinen jottei Täplä kiirehtisi liikaa, joten aivan aloittelijoiden hevonen se ei ole ainakaan ilman apukäsiä.

 Ratsastaessa ja ajaessa Täplää ei todellakaan tarvitse ajaa ainakaan eteenpäin! Ratsureima on herkkä eikä siedä jos suusta otetaan liikaa tai pohkeet lepattavat aukinaisina, jolloin alkaa vallan perisuomalainen kädellepainaen jyrääminen. Kun reippaudesta huolimatta Täplää uskaltaa ratsastaa takaa eteen ja luottaa siihen että jarru ja ratti löytyvät istunnasta eivätkä ohjasta, niin ihanempaa ratsua saa etsiä kissojen ja koirien kanssa: Täplä on muotoiltavissa kuin sula vaha, se on aina yhtä innokkaasti menossa ja tekee työnsä korkealla moraalilla. Mitään ei tämä tamma pelkää, maastoihin ei parempaa kaveria löydy. Kulkee kaikilla pohjilla ja jokaisessa säässä.

Historia lyhyesti

Aluksi Täplä tuli vain muutamaksi kuukaudeksi ratsutukseen kesällä 2015, mutta Eetu ihastui tammaan niin että kun tuli puheeksi sen jääminen ylläpitoon myyntiin saakka, sehän passasi. Vaikka kuinka Täplän olisimmekin tahtoneet ostaa, ei rahaa kuitenkaan ollut, ja lopulta se lähti toisen onnellisen ostajan matkaan.

Puolen vuoden kuluttua tuli yhteydenotto: vaikka Täplä onkin maailman rakastettavin, ei uudella omistajalla oikein synkannyt sen kanssa. Rahatilanne oli parempi, joten teimme sopimuksen ja Täplä tuli takaisin Haukkalevään — tällä kertaa pysyvästi. Nyt meidän ei tarvitse enää koskaan erota. ☺Muutamia kuvia vuosien varrelta


Täplä päivän ikäisen Tähkämö-varsansa kanssa. © Eetu Autere

© Päivi Parkkinen

© Päivi Parkkinen

© Päivi Parkkinen. Vauvamahasta huolimatta Täplä-tädin vauhti ei hyydy!

© Suvin.net

Heikkilän harjoitusestekisoissa 2017. Kuva © Hevoskuvagalleria Suvin.net

Kukkuu!

Kesällä 2015.

Tallin suurin ja pienin ovat erottamaton pari.

Jälkikasvu

14.07.2018, t. Tähkämö, i. Ukkomies
26.06.2011, t. Kajon Kaneli, i. Jalopeno
15.07.2006, r. Mylverin Romeo, i. Romeo Lax

Tiesitkö...

... Että Täplän ensimmäinen "ammatti" oli ravuri?