Alta escuela & doma vaquera

Alta Escuela

Alta escuela on korkeinta mahdollista ratsastusta, jota myöskin legendaarisessa Wienin Espanjalaisessa Ratsastuskoulussa esitetään. Toisin kuin yleinen mielikuva on, alta escuelassa korostetaan apujen keveyttä, ratsukon täyttä harmoniaa sekä hevosen vapaata tahtoa suorittaa liikkeitä.

Alta escuela eroaa modernista kouluratsastuksesta sillä, että se painottaa hevosen liikkeitä enemmän ylös- kuin eteenpäin. Yksinkertaistettuna ja hyvin paljon kärjistäen nykyiset koulupuoliveriset eivät kykene esittämään tarpeeksi laadukkaasti liikkeitä kuin mitä alta escuela vaatisi, eivätkä mahtipontiset alta escuela-hevoset pärjää moderneilla kouluradoilla nykyisten liitokavioiden rinnalla. Kaikki vaativimmatkin sauts d'école-liikkeet (eli "airs above the ground") perustuvat kuitenkin hevosten luonnollisiin liikkeisiin, joten mikä tahansa hevonen on näihin taitoihin koulutettavissa vähintään yksittäisinä esitettyjen liikkeiden verran.

Doma Vaquera

Doma Vaquera on eräänlainen espanjalainen vastine amerikkalaiselle reiningille, pienellä ripauksella perinteistä kouluratsastusta. Lajissa arvostellaan kokonaisvaltaisesti koko ratsukko: pelkästään hyvällä suorituksella ei kisoissa voittoa välttämättä saada, vaan myös ratsukon yleisilme, hevosen kunto ja terveys (jokainen hevonen käy eläinlääkärin tarkastuksessa ennen vuoroaan), ratsastajan kevyt apujenkäyttö ja ns. "vaquero expression" vaikuttavat arviointiin. Ratsastajalla on ohjat jatkuvasti vain yhdessä kädessä, ja istuntaan sekä painoapujen käyttöön kiinnitetään huomiota. Kannuksia tms. ylimääräisiä apuja ei katsota hyvällä.

Doma vaquera-kisat ovat tarkoitettu lähinnä vain PRE-hevosille sekä niiden risteytyksille, mutta mikäänhän ei estä harjoittamasta lajia kotonaan muillakin roduilla.

Kuvat: Wikimedia Commons || Lähteet: Andalusian de Mythos / HRS / Airs above the ground on Wikipedia / Skyhorse Ranch and Kennel.