Periaatteitamme

Periaatteisiimme kuuluu pitää hevosten elämä mahdollisimman luonnonmukaisena ja mukavana puitteiden rajoissa. Emme ole täysin ns. "Ituhippejä", mutta parhaimman kykymme mukaan tahdomme hevosten nauttivan elämästään, myöskin sen ratsastusosasta. Emme inhimillistä hevosia, vaan annamme heidän olla kuten luonto on heidät luonut — herkkiä, sosiaalisia saaliseläimiä, jotka on luotu olemaan melkein jatkuvasti liikkeessä ja laiduntamassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hevoset...

... Saavat olla mahdollisimman paljon pihalla, mieluiten ympäri vuorokauden mikäli sää vain sen sallii. Huonolla ilmalla mieluummin loimitamme kuin viemme hevosia sisälle, ja pidämme talvikaudellakin heidät ennemmin pihatossa kuin karsinassa. Valintamme taustalta voit lukea Eetun perusteluita milloin pihatto on parempi kuin karsina.
... Saavat rasitukseen nähden oikean määrän ruokaa. Hevonen on luotu syömään melkein jatkuvasti, mikä näkyy nykyisin hevosten liikalihavuutena — lihava hevonen on melkein jo normi, ikävä kyllä! Olemme laskeneet jokaiselle hevoselle Hevostietokeskuksen suositusten mukaisesti yksilöllisen heinämäärän.
... Saavat olla vaihtelevilla pohjilla. Hevoset pääsevät olemaan niin viljellyllä- kuin luonnonlaitumellakin, metsässä, kuivalla ja kostealla pohjalla. Näin he pysyvät ketterinä ja tasapainoisina, ja kaviot pysyvät kunnossa kun pohjat ovat monipuolisia.
... Saavat olla kengättä mikäli vain mahdollista. Kengitämme omia hevosiamme mikäli sääolot (Alkutalven vesijäät...) tai hevonen tarvitsee terveyssyistä erikoiskengitystä, mutta pyrimme pitämään kengityskaudet mahdollisimman lyhyinä. Käytämme irroitettavia bootseja osalla hevosista, jolloin edes hokkikaudella emme tarvitse naulattavia rautakenkiä. Lue lisää blogista, mikäli mietit, onko juuri sinun hevosellesi kengät vai kengättömyys parempi vaihtoehto.
... Saavat oikeudenmukaisen kohtelun. Hevosta ei suinpäin komenneta, vaan ensin mietitään, mistä käytös johtuu — jos hevonen niskoittelee kivun vuoksi, ei asiaa auta raipalla läimiminen ja huutaminen! Tahdomme olla hevosten kanssa määrätietoisia mutta reiluja: emme pyydä mitään mihin hevonen ei kykene, ja ratsastamme klassisen ratsastuksen periaatteiden mukaisesti.
... Saavat olla hevosia. Ymmärrämme kuinka heidän ajatuksenjuoksunsa, fysiikkansa ja elämä ylipäätänsä eroaa ihmisen elämästä. Loistavana esimerkkinä loimitus: monesti ihminen tahtoo herkästi palelevana, sisätiloihin tottuneena loimittaa hevosta tai viedä jopa sisälle silloin kun hevosella ei ole vielä mitään hätää.