Index Equorum

Ulkoasun pohja © Heidi / Pilvimarja 2022
Muokkaus ja kuvat © Pölhö (VRL-01436)
Taustakuva © Amretas Graphics
Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse
Tämä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable

Vovinam Moria 'DW


Kuva tulossa
Rotu, sukupuoli: ara-appaloosa, tamma (96,22% ox)
Syntymäaika: 02.04.20, M Layouts / raitatossu.net/mayflower v
Väri:
Kasvattaja: Deadwood Rangers
Säkäkorkeus: 154 cm
Omistaja: VRL-01436
PKK-ID: Ei rekisteröity PKK:an
VRL: Ei rekisteröity VRL:on
Painotuslaji/t: näyttely
Koulutus: he C


Vovinam on vietnamilainen kamppailulaji, jota harjoitetaan niin paljain käsin kuin aseinkin. Sitä ei heti yhdistäisi kiiltokuvamaiseen, joutsenenmalliseen tammaan, mutta kaikki "Morian" tuntevat voivat allekirjoittaa ulkonäön pettävän. Tämän jos jonkun kanssa on nimittäin sitä kättä väännettävänä! Itseriittoinen kaunotar pitää harvinaisen vahvasti kiinni omista mielipiteistään, eikä eriäville lausunnoille ole sijaa. Kaviot paukuttavat lattiaa ja hampaat kalisevat kun Morialle koittaa pistää vastaan. Heikkotahtoisten hevonen se ei siis ole.

Asiaa ei pidä käsittää väärin, Moriaa ei missään tapauksessa saa lähteä kivikautisella johtajuusajattelulla jyräämään — siitä saa aikaiseksi vain purevan, potkivan ja seinään lyttäävän hevosen, joka ahdistuksissaan on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen rauhaa. Niksinä on olla selkeä, määrätietoinen mutta kannustava: kun Moria edes hieman myöntyy ihmisen ehdotukseen, oli se sitten kavioiden vuoleminen tai uudesta portista kulkeminen, on palkkaa tultava kuin tamma olisi keksinyt parannuksen syöpään. Aivan sama sataako rapsutuksia, nameja tai suitsutuksia, mutta Morialle on tultava tunne että sen on kertakaikkisesti kannattavaa kuunnella hölmöjä ihmisiä hölmöine toiveineen. Tie on pitkä, mutta sitä seuraamalla Moriasta voi saada kaivettua esiin harvinaisen ystävällisen, ehkä melkein jopa hellyydenkipeän puolen. Jos päättää oikaista komentamisen ja kovan käden oikopolkua, löytää itsensä pian suosta. Kenties totuudenmukaisemmin poliklinikalta.

Ratsuna Moria on erittäin haastava yhdistelmä täyttä verta, omapäisyyttä ja herkkyyttä. Mikäli tamma ei tahdo tehdä jotain, sitä täytyy koittaa johdatella vaivihkaa työhön. Jos avotaivutus ei maistu, pyytääkin alkuun pelkän minimaalisen asetuksen, ja palkkaa sataa. Ennen kuin huomaakaan, Moria naminhimoissaan tarjoaakin jo enemmän. Sen sijaan jatkamalla väkisin vääntämällä löytää itsensä nopeasti syömästä hiekkaa, kun pilkkupylly esittää bravuurinsa aka yhdistelmäloikan tasajalkapomppua ja kierrepukkia, viimeisteltynä rivakkana altakarkaamisena.

Ei ihme että Morian leipälajina onkin lähinnä näyttelyissä kedon kauneimpana kukkana keikistely. Sen se taitaa onneksi hyvin, sillä väsyttää etsiä joka kuukausi uusia liikuttajia luovuttaneiden tilalle...

Sukutaulu

i. Snapdragon Fragnance
FF, NDHS Reserve Champion
rnpäistkrj aa (92,44%), 153 cm
ii. Passion O'Incence
prntkrj aa (90,44%), 153 cm
iii. Incence KG
prntkrj aa (90,38%), 156 cm
iie. Flaming
prttkrj aa (94,5%), 152 cm
ie. Firelily
VIP MVA Fn PKK-V, KTK-II, ERJ-I
rtpäistkrj rist (aa/ox, 87,5%), 147 cm
iei. Picture Perfect
rtpäistkrj rist, 156 cm

iee. Nazhdet
prt ox, 151 cm
e. Orange Wood's Sharlia
rn ox, 156 cm
ei. Harr Shabt
VIP MVA Fn, KTK-I, Valio Ori, Legion of Masters
rn ox, 157 cm
eii. Abd-al-Rashid
ox
eie. In'am
ox
ee. Shalia
VIP MVA Fn PKK-V PP-MVA, Valio Tamma, WRJ-II, MEJ-III, ERJ-II, YLA1, KTK-II
m ox, 153 cm
eei. Nabhya Kirat
m ox, 154 cm
eee. Shadhiyah Zahrar
km ox

Sukuselvitys

i. Snapdragon Fragnance on yksi latvialaisen Zenin useista aa-kasvateista. Se myytiin jo nuorella iällä Kristiina Korvelle, jonka huomassa ori on yhä tänäkin päivänä. 2018 silloin vielä alle vuotias "Frank" valittiin vuosittaisen National Desert Horse Show:n Reserve Championiksi. Morian lisäksi orilla on kirjoitushetkellä yksi varsa vuodelta 2019.

ii. Passion O'Incence on todella kirjava ja näyttävä ori, joka vaikutti Zenissä vain pienen hetken ennen kuin se myytiin Rebellioniin. Se syntyi laukkahevoseksi, mutta ura oli lyhyt ja suoraan sanottuna huono. Nyt Passion on uudelleenkoulutettu ratsuksi, ja ainakin ERJ:n alaisissa kisoissa se on suoriutunut 80 cm radoista. Snapdragon Fragnancen lisäksi Passionilla ei ole muita jälkeläisiä.

ie. Firelily, ah tätä nostalgiaa! "Lily" oli yksi Zenin ensimmäisimpiä hevosia sen perustamisvuonna 2014. Erikoinen tamma ei ole veriprosentiltaan aivan ara-appaloosaksi kelpaava, mutta sen varsat ovat olleet järjestään sitäkin menestyneempiä — eikä ole tamma itsekään mikään pelkkä seinäruusu ollut kun meriittilistaa katselee. Lilystä luovuttiin haikein mielin sen nimen ollessa jo turhan monen kasvatin suvussa, mutta se pääsi hyvään kotiin Adelaide Wolanin huomaan. Hänen kanssaan Lily kävi pokkaamassa estelaatiksen ykköspalkinnonkin, mikä olisi kasvattamiseen painottuneessa Zenissä jäänyt luultavasti saamatta.

e. Orange Wood's Sharlia on domestic-linjan klassista kauneutta edustava tamma. Sen on kasvattanut kanadalainen Orange Wood, nykyinen koti taasen löytyy rajan toiselta puolen Deadwoodin tilalta. Siinä missä Moria on kiiltokuva, sen emä on ihan tulenkestävä käyttöhevonen, todisteena siitä että kyllä arabitkin osaavat muutakin kuin patsastella! Sharlia on menestynyt monissa eri lännenratsastuksen lajeissa aina karjankäsittelystä vauhtipeleihin ja niistä rauhallisempiin lajeihin, kuten pleasureen ja ridingiin. Moria onkin sen ensimmäinen varsa, mutta vahva veikkaus on, että ei viimeinen... Jos maailma jotakin kaipaa, niin käyttöarabeja!

ei. Harr Shabtilla on pitkähkö virtuaalihistoria takanaan. Se hankittiin jo kauan sitten kaatuneeseen, Dubaissa majaansa pitävään Azrak Racersiin laukkahevoseksi. Ura oli yksi kananlento eikä ori päässyt maiden-tasoltakaan ikinä pois, mutta näyttelyissä se pärjäsi niinkin hyvin että pokkasi ykköskantakirjauksenkin. Luultavasti sen takia hurjapäinen ori lopulta ostettiin Zeniin aa-jalostukseen. Pian kuitenkin todettiin ettei talliin kaivattu niin haastavaa hevosta, ja Shabt-reppana jatkoi taas matkaansa. Lopullinen koti löytyi onneksi Qismatista, jossa orin kyvyt pääsivät vihdoinkin esiin: rauhallisella koulutuksella siitä kuoriutui aivan kelpo 70cm/heB-tason ratsu. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

ee. Shalia, mistä tässä nyt edes aloittaisi. Musta tamma on paljon kokenut ja nähnyt. Se on lukuisan eri lajin monitaituri, eikä parempaa mainosta rodulle varmasti voisi antaa. Näyttelymeriittejä on jakaa oikealle ja vasemmalle, ja kisatuloksia on jos vaikka mistä lajista. Suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin se, kuinka paljon tammaa on selkeästi rakastettu, rakastetaan edelleenkin. Sivut ovat täynnä kaikenlaista pientä kivaa, tekstejä, kertomuksia ja kuvia riittää. Jos pitäisi osoittaa täydellinen virtuaalihevonen, tässä se olisi. Sen ovat tainneet huomata muutkin, sillä kaikki Shalian neljä varsaa ovat löytäneet kotinsa. On ilo ja ylpeys omistaa hevonen Shalia-linjasta.

Jälkeläiset

Moria ottaa vastaan suvultaan 2-polvisia ox-oreja, ollen käytössä myös fiksuihin risteytyksiin.

Näyttelytulokset

Ei vielä näyttelytuloksia

Muut kilpailut

WRJ (Sijoituksia 0 kpl, joista voittoja 0 kpl)

Päiväkirja ja valmennukset

03.08.2021 | Moria saapuu taloon

En ole varsinaisesti mitään arabifaneja, mutta muutamia hevosia löytyy ja niille pitäisi saada suku jatkumaan. Jonkun verran on tullut myös ara-appaloosia kasvatettua erinnäisissä projekteissa, joten summa summarum, kun Deadwoodista tarjottiin tammaa sellaista etsiessäni niin eipä kauan tullut mietittyä. Nykyarabin rakenne ei minua miellytä, mutta darn, voiko tällaisesta väri-ilotulituksesta (odottakaahan kun näette kuvan!) kieltäytyä?!

Moria ei ehkä ole luonteeltaankaan mikään kivoin, paitsi ehkä jos draamaa etsii. Mutta katsokaapa sukua: sieltä löytyy aikamoisia nimiä, harvinaisen tuttujakin kaikki! Sillä minä Moriaan ensimmäisenä tartuinkin: kun olen ensin levitellyt jalostushevosia maailmalle, niin kerään nyt sen satoa. Toivottavasti Moriaa odottaa yhtä hieno näyttely-ura kuin muitakin hevosia sukutaulussa — katsokaapa vaikka iee. Shaliaa, millainen rimpsu meriittejä... Varsinaisen käyttöpuolen laatispalkinnot tosin taitavat meillä jäädä keräämättä, ellei ketään tarpeeksi pitkäpinnaista ratsastajaa löydy. Hopes aren't high. Mutta eihän kaikkien tarvitse kaikkea osata, Morialle riittää se että se on kaunis, hulmuhäntäinen pilkkupylly. ♥